Αίτημα για εισαγωγή του θέματος «Για την κατάσταση των αγροτών του Δήμου Παγγαίου Καβάλας» στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατέθεσε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο αίτημα αναφέρονται τα εξής:

Δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες του Δήμου Παγγαίου της ΠΕ Καβάλας, καθώς έχουν δει τα εισοδήματα που περίμεναν από την πώληση των παραγωγών τους να είναι ελάχιστα. Στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα οι τιμές είναι μισές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και πάρα πολλά από αυτά έχουν σαπίσει μέσα στα χωράφια λόγω μειωμένης ζήτησης από τις «αγορές». Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των επιτραπέζιων σταφυλιών όπου οι εξαγωγές παρουσιάζουν μείωση 42,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (στοιχεία incofruit – hellas ). Όλα αυτά σε μια χρονιά που η ίδια η κυβέρνηση μιλάει για τον πιο δύσκολο χειμώνα από το 1942, σε μια χρονιά που όλα τα επιτελεία της ΕΕ κρούουν τον κίνδυνο της επισιτιστικής κρίσης. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εκρηκτική αν συνυπολογίσουμε το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, ρεύμα, αγροτικά εφόδια, λιπάσματα) και το καταστροφικό χαλάζι του Ιουνίου.

Οι περισσότεροι αγρότες στους πρώην Δήμους Ορφανού και Πιερέων είδαν τις παραγωγές τους (αμπέλια, ελιές, αμύγδαλα κλπ) είτε να καταστρέφονται ολοκληρωτικά λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης, είτε να υποβαθμίζονται με αποτέλεσμα ή να μένουν απούλητες, ή οι τιμές πώλησης να είναι εξευτελιστικές. Σε πάρα πολλές περιοχές η ένταση της χαλαζόπτωσης ήταν τέτοια με αποτέλεσμα, πέρα από τις παραγωγές, να υπάρχουν τεράστιες ζημιές στις υποδομές (δίχτυα, νάιλον κλπ) και στο φυτικό κεφάλαιο (δέντρα). Οι ζημιές αυτές θα έχουν επιπτώσεις και στην απόδοση των επόμενων ετών.

Τραγική είναι η κατάσταση και στον πρώην Δήμο Ελευθερών. Χιλιάδες στρέμματα επιτραπέζιων σταφυλιών έμειναν αμάζευτα, με τα σταφύλια να σαπίζουν μέσα στα χωράφια μέχρι και σήμερα, ενώ όσοι αγρότες ήταν «τυχεροί» πούλησαν κάτω από την μισή τιμή σε σχέση με πέρυσι.

Η εικόνα που υπάρχει σήμερα στα περισσότερα χωριά του Δήμου Παγγαίου είναι απελπιστική. Χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων ξηλώνονται, οι περισσότεροι ήδη ψάχνουν για δουλειά εγκαταλείποντας την καλλιέργεια της γης.

Η φετινή κρίση που έχει χτυπήσει τους αγρότες δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Όλοι τους ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έβαλαν το λιθαράκι τους για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση. Τα μεγάλα λόγια, οι υποσχέσεις, το φιλικό χτύπημα στην πλάτη των προηγούμενων ετών αποδείχτηκαν όλα κούφια. Όλη η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούσαν τα κόμματα και οι «φορείς» που υποκλίνονται στην ΕΕ και στην «ελεύθερη αγορά» καταρρίφθηκαν εν μία νυκτί.

Για αυτό άλλωστε, μέσω των ανακοινώσεών τους, έτρεξαν όλοι να πανηγυρίσουν για την προκαταβολή των αποζημιώσεων που δόθηκαν στις 4/11, μόνο μάλιστα για τα σταφύλια.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Οι περισσότεροι αγρότες προσπαθώντας να κάνουν λογαριασμό βλέπουν ότι η χρονιά δεν βγαίνει.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει στάση αναμονής. Αυτό που κάνει δηλαδή από την πρώτη στιγμή της τεράστιας καταστροφής με την χαλαζόπτωση του καλοκαιριού, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο και να μην έχει αντιδράσεις. Για αυτό ανακοινώνει μέτρα που είτε δεν υλοποιούνται , όπως έλεγε ότι θα καταργήσει τις παρακρατήσεις του ΕΛΓΑ, είτε αναβάλλονται για το απώτερο μέλλον, όπως έγινε με τις αποζημιώσεις για τα επιτραπέζια σταφύλια που έχουν ανακοινώσει οι τοπικοί βουλευτές δύο φορές: το Φλεβάρη ανακοίνωσαν 60 ευρώ/στρέμμα ενίσχυση λόγω covid για την ποικιλία «Victoria», ενώ το Σεπτέμβρη ενίσχυση 170 ευρώ/στρέμμα για όλα τα επιτραπέζια σταφύλια του νομού, χρήματα που δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα!

Παράλληλα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό μη δίνοντας τα πορίσματα της ζημιάς. Χωρίς ντροπή λένε ότι τα πορίσματα δεν θα δοθούν μέχρι να τελειώσουν οι εκτιμήσεις και στις υπόλοιπες καλλιέργειες, γιατί εφόσον δοθούν θα γίνουν ενστάσεις και θα καθυστερήσουν πολύ οι υπόλοιπες πληρωμές!!!

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους κατάφεραν να κερδίσουν μια σειρά από δεσμεύσεις. Τα κυβερνητικά κλιμάκια που επισκέφτηκαν την περιοχή έταξαν «λαγούς με πετραχήλια», παρουσία μάλιστα εκπροσώπων της Περιφέρειας. Καθώς οι μέρες και οι μήνες περνούν φαίνεται ότι όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν λόγια ώστε απλά να κερδηθεί χρόνος και να ξεχαστεί το θέμα.

Ας καταλάβει όμως η κυβέρνηση και όλοι οι «επίδοξοι σωτήρες» ότι η οργή και η αγανάκτηση είναι τέτοια που τίποτα δεν θα ξεχαστεί και δεν θα αφεθεί στην τύχη του. Οι βιοπαλαιστές αγρότες θα απαντήσουν με μαζικό οργανωμένο και αποφασιστικό αγώνα, διεκδικώντας:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη της κυβέρνησης.
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή Ενέργεια για τα χωράφια, τους στάβλους, τα σπίτια. Επιδότηση των μέσων, των εφοδίων και των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

 

  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους.

 

  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.

Για την περιοχή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να την πιέσει για να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα:

◊ Για την απώλεια χαμένου εισοδήματος, δεσμεύτηκε για αποζημίωση 175 ευρώ/στρέμμα για όλα τα επιτραπέζια σταφύλια. Πότε θα δοθούν;

Τι θα γίνει με το πάγωμα χρεών προς Εφορία, ΕΦΚΑ κλπ;

◊ Επίσης δεσμεύτηκε να μην ισχύουν οι κόφτες και η παρακράτηση του 20% στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Πότε θα ψηφιστεί;

Τι θα γίνει με τους παραγωγούς που είχαν απλήρωτο τον ΕΛΓΑ και δεν πήραν αποζημιώσεις;

◊ Η κυβέρνηση υποσχόταν fast track διαδικασίες. Μέχρι τώρα έχουν πάρει προκαταβολή μόνο τα αμπέλια. Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις για τις υπόλοιπες καλλιέργειες (ελιές, αμύγδαλα κλπ), πότε θα γίνει εξόφληση;

Πότε θα δοθούν τα πορίσματα; Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν δίνονται χρήματα γιατί δεν ήταν έτοιμα τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, μάλιστα είχαν το θράσος να λένε ότι είναι ευθύνη των αγροτών η καθυστέρηση αυτή γιατί δηλωθήκαν πολλά στρέμματα. Τώρα που μπήκαν οι προκαταβολές για τα σταφύλια και άρα υπάρχουν και τα αντίστοιχα πορίσματα, γιατί δεν δίνονται στους παραγωγους;

 

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Μιχαηλίδης Σιδέρης

Στεφανίδης Γιάννης

Συμεωνίδης Θεόδωρος