ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΩΔΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

 

  • Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εργασία… συν» για τον κίνδυνο να απολέσει ο Δήμος Δράμας μεγάλο μέρος της περιουσίας του, το οποίο δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, επιτέλους αφύπνισε τον Δήμαρχο Χρ. Μαμσάκο και τη διοίκηση του Δήμου
  • Παραμένουν οι πολιτικές ευθύνες για την καθυστέρηση, καθώς από τις 15 Ιανουαρίου 2015 που ξεκίνησε η λειτουργία Γραφείου Κτηματολογίου στη Δράμα δεν έχει γίνει καμία διαδικασία για ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του Δήμου
  • Πολιτικές ευθύνες για τη μεγάλη καθυστέρηση διασφάλισης της περιουσίας του Δήμου Δράμας βαρύνουν και τις προηγούμενες διοικήσεις, καθώς η διαδικασία Κτηματογράφησης «έτρεξε» από το 2008 έως το 2014, χωρίς όμως να αξιοποιηθεί κατάλληλα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

 

Ποσό ύψους 37.200 ευρώ θα διαθέσει ο Δήμος Δράμας για την «Υπηρεσία για διορθώσεις κτηματολογικών στοιχείων που αφορούν τον Δήμο μας». Η δημιουργία νέου κωδικού και η μεταφορά του ποσού εντάχθηκε στην πρόσφατη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 29 Αυγούστου. Είχε προηγηθεί ανάλογη έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή στη συνεδρίασή της στις 19 Αυγούστου 2022.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εργασία… συν» (αρ. φύλλου 769, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022), με το οποίο αναδείχτηκε ο τεράστιος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο Δήμος Δράμας

Το θέμα της δήλωσης του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Δράμας στο Κτηματολόγιο αναδείχθηκε πρόσφατα από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εργασία… συν» (αρ. φύλλου 769, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022). Μέσα από τις στήλες της εφημερίδας επισημάνθηκε ο ορατός κίνδυνος ο Δήμος Δράμας να χάσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων του δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, με τη σχετική προθεσμία να ολοκληρώνεται στις 21 Δεκεμβρίου 2023. Φαίνεται πως η δημοσιοποίηση του θέματος από την εφημερίδα «Εργασία… συν» λειτούργησε ως «καμπανάκι» και επιτέλους αφύπνισε τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τη Δημοτική Αρχή του Δήμου. Έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα από την κυκλοφορία της εφημερίδας, ο Δήμαρχος και η διοίκηση του Δήμου ξύπνησαν από τον λήθαργο και προχώρησαν στην πρώτη απαιτούμενη ενέργεια για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Δήμου, στη δημιουργία δηλαδή του απαραίτητου κωδικού στον προϋπολογισμό του Δήμου.

Βέβαια, οι πολιτικές ευθύνες για την καθυστέρηση παραμένουν, καθώς επιδεικνύοντας απόλυτη αδιαφορία, παραμένοντας απαθής και αφήνοντας τον χρόνο να περνάει ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος δεν εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο που υπήρχε, αφού από τις 15 Ιανουαρίου 2015 που ξεκίνησε η λειτουργία Γραφείου Κτηματολογίου στη Δράμα δεν έχει γίνει καμία διαδικασία για ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του Δήμου. Πλέον με τη ψυχή στο στόμα, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή επιτέλους κινητοποιήθηκαν, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η περιουσία του Δήμου, χωρίς κανείς να μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε η δημοσιογραφική ανάδειξη του θέματος στην έκταση που του αναλογούσε από την εφημερίδα «Εργασία… συν».

Πάντως, πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, δηλαδή για τη μεγάλη καθυστέρηση διασφάλισης της περιουσίας του Δήμου Δράμας, βαρύνουν και τις προηγούμενες διοικήσεις, καθώς η διαδικασία Κτηματογράφησης (η οποία προηγείται των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο), με τη λειτουργία αντίστοιχου γραφείου στη Δράμα, «έτρεξε» από το 2008 έως το 2014, χωρίς όμως να αξιοποιηθεί κατάλληλα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα της δήλωσης της περιουσίας του Δήμου στο Κτηματολόγιο ήρθε στο πρώτο πλάνο της τοπικής επικαιρότητας στο πλαίσιο της διαδικασίας χωροθέτησης της Λαϊκής Αγοράς του Δήμου, καθώς διαπιστώθηκε πως εκτάσεις που σχεδιάζονταν να χρησιμοποιηθούν στην περιοχή της Ανάπλασης δεν είχαν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και εμφανίζονταν ως αγνώστου ιδιοκτήτη.

 

«4 χρόνια θέλετε για να πάρετε μια απόφαση»

 

Το ζήτημα της δήλωσης στο Κτηματολόγιο του συνόλου της περιουσίας του Δήμου Δράμας τέθηκε δύο φορές στο παρελθόν, τόσο κατά την προηγούμενη όσο και κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο, κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση.

Στο πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εργασία… συν», με το οποίο αναδείχθηκε ο τεράστιος κίνδυνος για τον Δήμο Δράμας να βρεθεί μπροστά σε απώλεια της περιουσίας του, φιλοξενήθηκαν δηλώσεις του κ. Τσιαμπούση, ο οποίος επεσήμανε ότι αφού τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ο Δήμος Δράμας δεν διαθέτει το ανάλογο προσωπικό για να προχωρήσει υπηρεσιακά τη δήλωση του συνόλου της περιουσίας του στο Κτηματολόγιο, θα πρέπει η εργασία αυτή να ανατεθεί σε κάποια εξειδικευμένο τεχνικό γραφείο, το οποίο σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου να προχωρήσει στη δήλωση. «Αν δεν θέλει ο Δήμος Δράμας να τρέχει μέσα στο 2023 με το φόβο να χάσει την περιουσία του, πρέπει άμεσα να μπούμε σε διαδικασία να δημιουργήσουμε έναν κωδικό για την ανάθεση αυτής εργασίας, δεδομένου ότι δύσκολα θα μπορέσει ο Δήμος να την κάνει μόνος του με το στελεχιακό δυναμικό που υπάρχει», ανέφερε στην «Εργασία… συν» ο κ. Τσιαμπούσης. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα η διοίκηση του Δήμου Δράμας υιοθέτησε την πρόταση του κ. Τσιαμπούση για τη δημιουργία του κωδικού, έτσι ακριβώς όπως αποτυπώθηκε στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εργασία… συν».

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020», κατά τη συζήτηση του θέματος για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, σχολίασε την τεράστια καθυστέρηση με την οποία η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε το θέμα. Όπως είπε ο κ. Τσιαμπούσης, «τα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής είναι αυτά ακριβώς που παρατηρούμε σε αυτή την αναμόρφωση. Δηλαδή 4 χρόνια θέλετε για να πάρετε μια απόφαση. Πριν 4 χρόνια σας κάναμε την πρόταση να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία να μαζευτούν οι ιδιοκτησίες του Δήμου με έναν τρόπο, για να μπορέσουμε να τις δηλώσουμε στο Κτηματολόγιο. Μετά από 4 χρόνια είναι νομίζω ένα διάστημα που ανταποκρίνεται πραγματικά στα αντανακλαστικά της σημερινής Δημοτικής Αρχής».