ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ 100 ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ

 

Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Δράμας Χρ. Μαμσάκου, του Προέδρου του ΕΑΠ Ι. Καλαβρουζιώτη, του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φ.Τ.Μ.Μ. Γ. Δεμερτζή και του Καθηγητή του ΕΑΠ Στ. Ζερεφού

 

Από την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα για το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με τίτλο «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας». Οι σπουδές στο Εθνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο γίνονται εξ αποστάσεων, ενώ οι εργαστηριακές ενότητες του κινηματογραφικού προγράμματος θα πραγματοποιούνται δια ζώσης στη Δράμα και συγκεκριμένα σε χώρους του Δημοτικού Ωδείου, καθώς και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας.

Το πρόγραμμα έχει τετραετή διάρκεια και χωρίζεται σε 8 εξάμηνα, ενώ η εισαγωγή φοιτητών θα γίνεται κάθε εξάμηνο. Οι συμμετέχοντες σπουδαστές σε αυτό το α’ εξάμηνο θα είναι 100, με τον ανώτατο αριθμό να έχει καλυφθεί, ενώ συνολικά οι αιτήσεις για συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών ξεπέρασαν τις 130, με όσους δεν συμμετέχουν σε αυτό, να είναι επιλαχόντες για το επόμενο εξάμηνο.

Σχετική συνέντευξη τύπου για την έναρξη των μαθημάτων παραχώρησαν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής και ο Καθηγητής του ΕΑΠ Στέλιος Ζερεφός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καλαβρουζιώτης επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Δράμα ως Πρόεδρος του ΕΑΠ, καθώς αντικατέστησε τον κ. Οδυσσέα Ζώρα, ο οποίος ανέλαβε Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Μια προσπάθεια αρκετού καιρού, παίρνει σάρκα και οστά. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι έχει εγκριθεί το πρόγραμμα σπουδών του Κινηματογράφου, όπου η Δράμα θα είναι η πόλη που θα υποδέχεται τους φοιτητές για διά ζώσης μαθήματα.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ήδη οι έγγραφες των φοιτητών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών είναι εξαιρετικές, έχουμε περάσει τα 100 άτομα και μάλιστα από τον Μάρτιο θα έχουμε τους πρώτους φοιτητές στη Δράμα, όπου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα διά ζώσης για αυτό το πρόγραμμα σπουδών.

Θέλω να μείνω στην πολύ καλή συνεργασία που είχαμε και με τον κ. Ζώρα. Ευελπιστώ και πιστεύω και από την επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Καλαβρουζιώτη, θα συνεχίσουμε αυτή την πολύ καλή συνεργασία και πιστεύω ακράδαντα ότι οι φοιτητές που θα έρθουν, πρώτα από όλα, εκτός από τις σπουδές τους, θα διαφημίσουν την πανέμορφη πόλη μας, γιατί γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι η Δράμα είναι η πόλη του κινηματογράφου».

Ακόμη ο Δήμαρχος Δράμας ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, «γιατί από την πρώτη στιγμή σε αυτό μας το εγχείρημα δήλωσαν ένα μεγάλο παρών, στήριξαν αυτή την προσπάθειά μας και μάλιστα τα χρήματα τα οποία προέρχονται μέσα από την προγραμματική σύμβαση, την οποία έχουμε κάνει οι 4 πλευρές, είναι σημαντικό το ποσό».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Καλαβρουζιώτης σημείωσε: «Είμαστε εδώ στην όμορφη πόλη σας, την τόσο φιλόξενη, μαζί με τον καθηγητή κ. Ζερεφό της σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών, διότι πράγματι στην πόλη της Δράμας θα διεξαχθεί ένα από τα πλέον σύγχρονα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, που είναι οι κινηματογραφικές σπουδές. Ένα πρόγραμμα το οποίο είχε μια λίγο μακρόχρονη συνεργασία, η οποία τελικά κατέληξε και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση από την 1η Μαρτίου να ξεκινήσει αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα σπουδών, το τόσο πρωτοποριακό, καινοτόμο θα έλεγα, ειδικότερα για τις σπουδές αυτές. Ένα πρόγραμμα, στο οποίο ήδη η συμμετοχή έχει ξεπεράσει την προσδοκία και τα νούμερα τα οποία θέλει το ΕΑΠ.

Από την άλλη πλευρά, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, διότι το ακαδημαϊκό αυτό πρόγραμμα, το οποίο λίγο πολύ έλειπε επακριβώς από τον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη, με την έννοια αυτή της συνέργειας με το Διεθνές Φεστιβάλ της Δράμας. Ένας θεσμός ο οποίος έχει κρατήσει περίπου 46 ολόκληρα χρόνια. Ένας θεσμός ο οποίος όχι μόνο έχει διατηρηθεί, αλλά συνεχώς μπαίνει στο διεθνές προσκήνιο. Με αυτή την έννοια, θα δοθεί η δυνατότητα μέσα από αυτή συνέργεια που αναπτύσσεται να βγουν από το πρόγραμμα αυτό πτυχιούχοι τελικά, μετά από 4 χρόνια, όσοι το παρακολουθήσουν, οι οποίοι φαίνεται, από τις δηλώσεις που έχουν κάνει για την παρακολούθηση του προγράμματος, ότι έχουν άμεση σχέση με τον κινηματογράφο. Και όχι μόνο με τον κινηματογράφο, αλλά τεχνικοί οι οποίοι στηρίζουν όλη αυτή τη διαδικασία των κινηματογραφικών σπουδών.

Επίσης, θα ήθελα ως Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου να πω ότι είναι σημαντικό αυτή η συνεργασία η οποία γίνεται με την πόλη της Δράμας, θα δημιουργήσει και ασφαλώς καινούργιες συνέργειες και σε άλλα ενδεχόμενα προγράμματα σπουδών, δεδομένου ότι κοντά υπάρχει σε εμάς και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, που έχετε κι εδώ τμήματα, αλλά και το Δ.Π.Θ., το οποίο επεκτείνεται σε όλη τη Θράκη και σε όλη την Περιφέρεια. Άρα, λοιπόν, θα δημιουργηθούν όλες αυτές οι ακαδημαϊκές προστιθέμενες αξίες για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία σε αυτά τα αντικείμενα.

Τέλος, θα ήθελα να ξέρετε ότι το ΕΑΠ, το οποίο είναι το τρίτο σε αριθμό φοιτητών σε όλη την Ελλάδα, έχει 42.000 φοιτητές αυτή τη στιγμή, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια, και με την προηγούμενη διοίκηση ασφαλώς -αναφερθήκατε κι εσείς στον καθηγητή κ. Ζώρα, που είναι σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση- και προχωρά σε νέα καινοτόμα προγράμματα σπουδών, είτε είναι σε προπτυχιακό επίπεδο, είτε είναι σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα καινούργιοι κλάδοι να αναπτύσσονται και οπωσδήποτε επαγγελματίες του χώρου να μπορούν να εγγραφούν σε αυτά τα προγράμματα. Άλλωστε, οι φοιτητές τους οποίους εμείς παίρνουμε στα προπτυχιακά μας προγράμματα σπουδών, αλλά και στα υπόλοιπα, είναι φοιτητές οι οποίοι εισέρχονται μετά το 23ο έτος της ηλικίας τους. Επομένως είναι προγράμματα μη ανταγωνιστικά με άλλα πανεπιστήμια και πραγματικά στέκονται μέσα στον χώρο και στον χρόνο σαν αυτό που θα διεξαχθεί στην πόλη της Δράμας.

Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής. Θέλουμε τη συνεργασία, όπως την είχαμε μέχρι σήμερα. Έτσι θέλουμε να τη συνεχίσουμε και μας δημιουργεί ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι πράγματι την 1η του μηνός θα ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα εδώ με συγκεκριμένο ωρολόγιο πρόγραμμα πλέον και με συγκεκριμένη παρουσία όχι μόνο των διδασκόντων, αλλά και των φοιτητών οι οποίοι θα το παρακολουθήσουν».

Ο κ. Δεμερτζής καλωσόρισε τον Πρόεδρο κ. Καλαβρουζιώτη και τον Καθηγητή του ΕΑΠ κ. Ζερεφό και επεσήμανε πως «η επίσκεψή τους δηλώνει ότι ξεκινάνε επίσημα όλες οι διεργασίες για τη λειτουργία του προπτυχιακού τμήματος σπουδών. Ένα μοναδικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε χάρη στις δεξιότητες και την άριστη συνεργασία της ακαδημαϊκής επιτροπής, τους οποίους θέλω να συγχαρώ. Φάνηκε από τη μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος που ξεπέρασε τις προσδοκίες των 100 φοιτητών για το α’ εξάμηνο. Είμαστε εδώ, με την επίσκεψη αυτή, να επισφραγίσουμε και στην πράξη όλα όσα έχουμε πει στο παρελθόν. Επισκεφτήκαμε τους χώρους, όπου θα γίνεται η διδασκαλία. Συζητήσαμε τεχνικές λεπτομέρειες και επίσης σε συνεργασία με τα επισιτιστικά επαγγέλματα της πόλης μας, αλλά και τους ξενοδόχους μας, τους οποίους και ευχαριστώ, θα δώσουν όποια δυνατή βοήθεια ως πόλη της Δράμας, ώστε να λειτουργήσει με τον καλύτερο τρόπο το προπτυχιακό τμήμα, να υποδεχτούμε τους σπουδαστές στην πόλη μας τον μήνα Μάρτιο και να κάνουμε μια άριστη συνεργασία και να αναπτυχθεί το πρόγραμμα αυτό, που θα κάνει καλό στην πόλη μας, στον Νομό μας και σε όλη την Περιφέρεια.

Επίσης, η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, τον Δήμο Δράμας και τον Πολιτιστικό Οργανισμό είναι αυτή που θα δώσει τους όρους λειτουργίας του τμήματος και των μαθημάτων σκηνοθεσίας που θα γίνουν τα επόμενα 4 χρόνια για τη λειτουργία της περιόδου που ξεκίνησε».

Τέλος, ο κ. Ζερεφός δήλωσε: «Πρόκειται πράγματι για ένα καινοτόμο πρόγραμμα. Είναι τετραετούς διάρκειας. Είναι πραγματικά ανοιχτό, διότι μετά από το δεύτερο έτος, ανοίγεται μια βεντάλια θεματικών ενοτήτων προς επιλογή για πάρα πολλά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τον κινηματόγραφο, είτε είναι μοντάζ, είτε είναι animation, είτε είναι ηχητικός σχεδιασμός, είτε είναι σκηνογραφία, σκηνοθεσία, σενάριο, θεωρία, ιστορία. Όλη η βεντάλια αυτή αναπτύσσεται στους φοιτητές που καλούνται να επιλέξουν για να σπουδάσουν το αντικείμενό τους ακριβώς επάνω σε αυτό που τους ενδιαφέρει. Υπάρχει φυσικά ένας γερός κορμός στο πρώτο έτος και στην αρχή του δευτέρου έτους και στη συνέχεια υπάρχουν αυτές οι πάρα πολλές επιλογές. Να επισημάνω, επίσης, ότι πρόκειται για ένα υβριδικό πρόγραμμα. Όπως γνωρίζετε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο παρέχει σπουδές εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τα εργαστήρια τα οποία θα γίνονται στο πρόγραμμα αυτό, θα γίνονται διά ζώσης στη Δράμα, με τη συνδρομή φυσικά και των ηλεκτρονικών μέσων. Έχουν εξασφαλιστεί υπέροχες αίθουσες. Η πόλη είναι υπέροχη. Όλα είναι πολύ όμορφα και νομίζω ότι θα το χαρούν και οι φοιτητές και οι καθηγητές που διδάξουν στο πρόγραμμα αυτό, για τους οποίους οσονούπω θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους».