ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

 

Νέο κύμα κακοκαιρίας με έντονες χιονοπτώσεις σχεδόν στο σύνολο του Νομού Δράμας έκανε την εμφάνισή του την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019. Έτσι επαναλήφθηκε η εικόνα που είχε δημιουργηθεί το Σάββατο 5 Ιανουαρίου με πολλές περιοχές να ντύνονται στα λευκά. Όπως και με το πρώτο χαμηλό βαρομετρικό που έπληξε την περιοχή, έτσι και με το δεύτερο, δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα στις μετακινήσεις, τα οποία με την πάροδο του χρόνου ξεπεράστηκαν χάρη και στην παρέμβαση υπηρεσιακού και πολιτικού προσωπικού της Π.Ε. Δράμας και των Δήμων του Νομού.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι η χιονόπτωση ξεκίνησε στο κέντρο της πόλης της Δράμας το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δρόμοι και πεζοδρόμια καλύφθηκαν με χιόνι. Οι σχολικές μονάδες που βρίσκονταν σε λειτουργία αποφασίστηκε να ολοκληρώσουν νωρίτερα το ωράριο λειτουργίας τους κι έτσι στους δρόμους της πόλης παρατηρήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση τόσο από τους γονείς που έσπευσαν να παραλάβουν τα παιδιά τους όσο και λόγω της λήξης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Τελικά, η χιονόπτωση στη Δράμα σταμάτησε νωρίς το απόγευμα, δίνοντας τη σκυτάλη σε ασθενή βροχόπτωση, γεγονός που συνέβαλε στο να μη σημειωθούν περαιτέρω προβλήματα, πέρα από τις αλατοπτώσεις στις οδικές αρτηρίες.

Όσον αφορά τους οδικούς άξονες, προβλήματα παρουσιάστηκαν σε πολλά σημεία εντός Νομού, αλλά και στη σύνδεση της Δράμας με την Καβάλα (δρόμος Δράμα – Καβάλα), αλλά και με τη Θεσσαλονίκη (δρόμος Δράμα – Αμφίπολη), όπου για κάποιο χρονικό διάστημα τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Εντός Νομού η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, διεξαγόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες σε σημεία των οδικών αξόνων Δράμας – Εξοχής (από τη διασταύρωση των Κοκκινογείων), Δράμας – Καβάλας, Δράμας – Σερρών, Δράμας – Παρανεστίου και Δράμας – Σιδηρονέρου, ενώ ίσχυε και απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων. Παράλληλα, διακοπή κυκλοφορίας υπήρχε στο δρόμο Βώλακας – Φαλακρό. Σταδιακά, πάντως, η κυκλοφορία στα περισσότερα σημεία αποκαταστάθηκε, ενώ την επόμενη ημέρα ήρθη και η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών.

ες, στο σύνολο και των 5 Δήμων του Νομού (Δράμα, Προσοτσάνη, Δοξάτο, Κ. Νευροκόπι και Παρανέστι), λόγω του παγετού και για την ασφάλεια μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, παρέμειναν εκτός λειτουργίας την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019. Εκτός λειτουργίας παρέμειναν και την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, αν και το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας υπήρξαν αποφάσεις για λειτουργία των σχολικών μονάδων σε Δράμα, Προσοτσάνη και Παρανέστι. Τελικά, νωρίς το πρωί της Παρασκευής λήφθηκε απόφαση λόγω του παγετού να μην λειτουργήσουν τα σχολεία και στους συγκεκριμένους Δήμους, προκαλώντας βέβαια αντιδράσεις, καθώς πολλοί γονείς είχαν μεταφέρει κανονικά τα παιδιά τους στα σχολεία και ενημερώθηκαν εκεί πως αυτά δεν θα λειτουργήσουν.