ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

Ο σύζυγός μου πολύ καιρό με παροτρύνει να γράψω για αυτό το θέμα. Είναι θυμωμένος και δεν μπορεί να το «χωνέψει» που τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να μην έχουν ένα δικό τους κανάλι και να ακούμε τα ιδιωτικά ή κρατικά που μας ενημερώνουν από εντολή που παίρνουν από την Κυβέρνηση. Φυσικά όπως τη συμφέρει.

Η απελευθέρωση της Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης έγινε το 1985-1987, όταν η Ν.Δ. ζήτησε άνοιγμα της σχετικής αγοράς και πρωτοστάτησαν με πίεση στην Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Κι έτσι το 1989 η Ιδιωτική και Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση έγινε από Έβερτ, Κούβελα και Ανδριανόπουλο. Τότε μεγάλοι εκδότες άρχισαν να προετοιμάζονται στο παρασκήνιο για την οργάνωση καναλιών. Στην αρχή με 6 κανάλια σε μεγάλες πόλεις, όταν διευθετήθηκε το άνοιγμα από την Κυβέρνηση Τζαννετάκη.

Πάντως η ελληνική τηλεόραση έχει κατηγορηθεί για έλλειψη αντικειμενικότητας στον ενημερωτικό – πολιτικό τομέα εξαιτίας της χειραγώγησης των δημόσιων και ιδιωτικών δικτύων (όπως γίνεται και στην Τουρκία). Τα κανάλια μάλιστα προβάλλουν τα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα των ιδιοκτητών τους που παίρνουν εντολές από την Κυβέρνηση. Η κατάργηση πληρωμής αδειών τηλεοπτικών δικτύων ζημιώνει το κράτος, δηλαδή τον φορολογούμενο πολίτη. Οι δε καναλάρχες «γλείφουν» την Κυβέρνηση και έχουν κέρδη χάρη στις γενναιόδωρες επιδοτήσεις και όσο για τα δημόσια δίκτυα παχυλούς μισθούς στους «κολλητούς» του κ. Μητσοτάκη με πακέτα στήριξης και φοροαπαλλαγές. Έτσι η Ν.Δ. έχει τα «δικά της» κανάλια που κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» (Βαγενά Άννα).

Το καθεστώς Μητσοτάκη όσο περισσότερο ενοχλείται από την πραγματικότητα, τόσο μεγαλύτερο πάθος επιδεικνύει στην ενίσχυση των Μ.Μ.Ε. του την υμνούν (TVXS).

Γιατί λοιπόν κόμματα της αντιπολίτευσης δεν «στήσατε» τα δικά σας κανάλια; Δεν μπορεί να μην «πέρασαν» από τα χέρια σας χτήματα, για το τόσο αναγκαίο για τον κόσμο να έχει εναλλακτικές λύσεις στην ενημέρωση; Το θεωρώ απαράδεκτο και όχι ακατόρθωτο το να «στηθεί» ένα κανάλι από κόμμα που έχει συνδρομές. Άρα δεν μεριμνήσατε σωστά και είναι κρίμα να εκνευριζόμαστε και να λέμε τα «Γαλλικά» μας όταν βλέπαμε ειδήσεις όπως τις παρέχει η Ν.Δ. και ούτε μπορούμε να είμαστε με την αμερόληπτη εφημερίδα μας στο χέρι συνέχεια.