ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022 – ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Απομένουν λίγες μόνο ώρες για να αποτελέσει παρελθόν το 2022 και η εφημερίδα «Εργασία… συν», προχωρά, όπως πράττει αντίστοιχα αυτή την εποχή εδώ και λίγα χρόνια, στον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, αναδεικνύοντας τα πρόσωπα που ξεχώρισαν για τη Δράμα μέσα στο έτος που σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν, καθώς και τα γεγονότα, τα οποία καταγράφηκαν μέσα στο 2022 και δύσκολα θα ξεχαστούν από τη συλλογική συνείδηση των κατοίκων αυτού του τόπου.
Αδιαμφισβήτητα μέσα στο 2022, ξεχώρισαν για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην κοινωνία της Δράμας ο επιχειρηματίας κ. Κώστας Αποστολίδης, ιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρείας Raycap, και ο εφοπλιστής κ. Άρης Θεοδωρίδης, ιδρυτής και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ». Μπορεί και οι δυο για σημαντικό χρονικό διάστημα, εδώ και χρόνια, να στέκονται αρωγοί σε ένα πλήθος πτυχών της τοπικής ζωής, όμως μέσα στο 2022 οι ουσιαστικές παρεμβάσεις τους ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Δικαίως οι κ.κ. Αποστολίδης και Θεοδωρίδης έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό του ευεργέτη της Δράμας, καθώς στη συλλογική συνείδηση των Δραμινών η δράση τους επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας έχει λάβει επικές διαστάσεις. Οι μεγάλες δωρεές τους, η καίρια συμβολή τους για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων, αλλά και οι πολύτιμες υπηρεσίες τους για την ανάδειξη της ίδιας της ταυτότητας της Δράμας, είτε όσον αφορά το παρελθόν της είτε σχετικά με τα σύγχρονα στοιχεία της, εύλογα τυγχάνουν της αναγνώρισης από τους κατοίκους αυτού του τόπου, ο οποίος έχει την ευλογία να έχουν γεννηθούν σε αυτόν και να τον λατρέψουν δύο ευπατρίδεις Δραμινοί. Με σεμνότητα και ταπεινότητα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο ο κ. Αποστολίδης, όσο και ο κ. Θεοδωρίδης, μπορεί να αποφεύγουν λόγια, δηλώσεις, εξαγγελίες, όμως μέσα από τις πράξεις τους μιλούν στις καρδιές των Δραμινών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναγνωρίζει το μεγάλο και ουσιαστικό έργο τους και την βοήθειά τους στον τόπο που αγαπούν, τη Δράμα.
Όσον αφορά την προσφορά στον τομέα του πολιτισμού των ευεργετών της Δράμας, μέσα στο 2022 ξεκίνησε η λειτουργία ενός νέου υψηλών προδιαγραφών χώρου πολιτισμού στη Δράμα, καθώς ο εκθεσιακός χώρος «Σαντιρβάν» στο κέντρο της πόλης, στη συμβολή των οδών Άρμεν και Αγαμέμνονος, είναι πλέον επισκέψιμος για το κοινό, φιλοξενώντας έκθεση του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο «Διά τα κειμήλια της Μικράς Ασίας», η οποία περιλαμβάνει εκκλησιαστικά αντικείμενα, κειμήλια των προσφύγων από την Μικρά Ασία. Ο συγκεκριμένος χώρος αποκαταστάθηκε χάρη στην οικογένεια του κ. Κώστα Αποστολίδη και την εταιρεία Raycap, η οποία τον αγόρασε το 2012 και φρόντισε να προσφέρει ένα πραγματικό στολίδι στην Δραμινή κοινωνία.
Αντίστοιχης αισθητικής ομορφιάς και υψηλών προδιαγραφών είναι και ο πολιτιστικός χώρος Κύκλωψ, το «Μαρμάρινο Σπίτι» στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο αποκαταστάθηκε χάρη τον κ. Άρη Θεοδωρίδη και την ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ». Ο συγκεκριμένος χώρος είναι επισκέψιμος για το κοινό από τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ μέσα στο 2022 ολοκληρώθηκε η έκθεση φωτογραφίας της Βούλας Παπαϊωάννου, με τίτλο: «Βούλα Παπαϊωάννου. Εικόνες απόγνωσης και ελπίδας, 1940-1950», με υλικό από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Άλλη μια σημαντική έκθεση που φιλοξενήθηκε στον εκθεσιακό χώρο Κύκλωψ αυτή τη χρονιά ήταν η έκθεση με τίτλο «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της», με φωτογραφικό υλικό από το πανόδετο λεύκωμα που είχε εκδώσει η ΚΥΚΛΩΨ το 2018. Επίσης πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις κόμικς Ελλήνων και Ιταλών καλλιτεχνών στο πλαίσιο του Drama Comics Festival 0.3, παράλληλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, η ετήσια εκδήλωση απονομής των βραβείων του φωτογραφικού διαγωνισμού και των βραβείων της χρονιάς από την «ΚΥΛΩΨ», ενώ πλέον στον χώρο φιλοξενείται και το μουσείο φωτογραφικών μηχανών, από την προσωπική συλλογή του κ. Θεοδωρίδη.
Μέσα στο 2022 δρομολογήθηκαν δύο σημαντικά για τη Δράμα έργα, τα οποία χωρίς τη συνδρομή των κ.κ. Αποστολίδη και Θεοδωρίδη εκτιμάται πως ήταν απίθανο να υλοποιηθούν. Συγκεκριμένα, εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, το έργο του Δήμου Δράμας «Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός υποδομών Δήμου Δράμας» συνολικού προϋπολογισμού 10.374.361,99. Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει το υποέργο «Διαμόρφωση περιμετρικής δημοτικής οδού Κορυλόβου» συνολικού προϋπολογισμού 4.472.000 ευρώ, η μελέτη για το οποίο συντάχθηκε με την αρωγή της εταιρείας Raycap, και το υποέργο «Κατασκευή κερκίδων και αίθουσας προθέρμανσης του Δημοτικού Σταδίου “Αλέκος Φρούσιος” (πρώην Εθνικό) Δράμας», συνολικού προϋπολογισμού 5.871.400 ευρώ, η μελέτη για το οποίο συντάχθηκε με την αρωγή του κ. Άρη Θεοδωρίδη. Η εκπόνηση και χρηματοδότηση και των δύο μελετών ήταν δωρεά προς τον Δήμο Δράμας.
Παράλληλα, μέσα στο 2022, χάρη στην ουσιαστική συμβολή της οικογένειας του κ. Αποστολίδη ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του νέου Κολυμβητηρίου στη Δράμα. Η εταιρεία Raycap ετοίμασε και πρόσφερε ως δωρεά όλη τη μελέτη της κατασκευής, ανέλαβε επίσης ως δωρεά προς τον Δήμο την καθαίρεση του φέροντος οργανισμού και των κερκίδων, καθώς και την οικοδόμηση του νέου Κολυμβητηρίου και αυτό ως δωρεά.
Επίσης, μέσα στο 2022, εγκρίθηκε από τα αρμόδια Υπουργεία, η δωρεά της εταιρείας Raycap προς τον Δήμο Δράμας της εκπόνησης των προμελετών του έργου «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων του κέντρου της πόλης της Δράμας» συνολικής αξίας 1.400.000 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., το οποίο αφορά την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, του δημοτικού κήπου και της οδού Εθνικής Αμύνης.
Επιπλέον η Raycap χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες (προκαταρκτικές μελέτες και λοιπές υπηρεσίες) για την ωρίμανση του έργου: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΝΔΡΙΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ», με το ποσό των 270.000 ευρώ.
Ακόμη, μέσα στο 2022 αξιοποιήθηκε και η μελέτη για την επέκταση του Τ.Ε.Π. αλλά και της Μ.Ε.Θ. του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, την οποία χρηματοδότησε η εταιρεία Raycap.
Πέρα από το «Μαρμάρινο Σπίτι» στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, ο κ. Άρης Θεοδωρίδης επιχείρησε να διασώσει και την «Οικία Παμπούκα» στη οδό Περδίκκα. Η αρχική προσπάθεια συνάντησε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, όμως μέσα στο 2022, όπως ανακοινώθηκε, άνοιξε ο δρόμος για την αποκατάσταση και αξιοποίηση ενός ακόμη μνημειακού ακινήτου της πόλης, με την ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» να αναλαμβάνει τη διάσωσή του.
Μέσα στο 2022, η «ΚΥΚΛΩΨ» συνέβαλε στην αποκατάσταση του πρώτου ορόφου του καφέ Ελευθερία, ο οποίος χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος, με τη διάθεση εξειδικευμένου προσωπικού. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται και προς την αξιοποίηση του χώρου «Νησάκι» στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας.
Πραγματικά, η συμβολή των κ.κ. Κώστα Αποστολίδη και Άρη Θεοδωρίδη στη Δράμα είναι τεράστια και καλύπτει κάθε ανάγκη που προκύπτει, είτε είναι μεγάλη είτε είναι μικρή. Χαρακτηριστικό αυτής της πολύπλευρης συνεισφοράς σε πλήθος τομέων της δημόσιας ζωής είναι και τα εξής παραδείγματα: Η εταιρεία Raycap συνέβαλε στην πραγματοποίηση της συναυλίας του Πασχάλη Αρβανιτίδη στο Δοξάτο, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο,, ενώ η ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» χορήγησε την εκτύπωση του προγράμματος της φετινής Ονειρούπολης.
Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα, πόσο διαφορετική θα ήταν η Δράμα σήμερα και στο μέλλον, αν δεν υπήρχε η ανεκτίμητη προσφορά των ευεργετών κ. Κώστα Αποστολίδη και κ. Άρη Θεοδωρίδη;