ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022 – ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Η υποεκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στα θεσμικά όργανα άσκησης διοίκησης σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη έρευνα για να αποδειχθεί. Η πρόνοια του νομοθέτη για ποσόστωση συμμετοχής ατόμων από κάθε φύλο στα ψηφοδέλτια των εκλογών, η οποία ουσιαστικά αφορά την παρουσία γυναικών (με αύξηση πλέον από το 30% στο 40%  για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές), δεν συνδυάζεται με αντίστοιχη συμμετοχή στα όργανα και σε θέσεις διοίκησης εκλεγμένων αιρετών γυναικών. Χαρακτηριστικά, στον Δήμο Δράμας, τον μεγαλύτερο σε πληθυσμό Δήμο του Νομού Δράμας, σε σύνολο 33 Δημοτικών Συμβούλων, οι εκλεγμένες γυναίκες είναι μόλις 4 (ποσοστό 12,12%). Αντίστοιχη, αν όχι χειρότερη, είναι η εικόνα και στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού.

Είναι προφανές ότι πέρα από τη θεσμοθετημένη εκλογική ποσόστωση, χρειάζονται βαθύτερες διεργασίες σε επίπεδο κοινωνίας, έτσι ώστε οι γυναίκες, οι οποίες αντιστοιχούν στο ήμισυ του πληθυσμού, να έχουν και την ανάλογη παρουσία σε όργανα και θέσεις άσκησης διοίκησης και η ισότητα των δύο φύλων να γίνει πράξη και σε αυτό το επίπεδο. Βέβαια, ένας από τους τρόπους επίτευξης αυτής της μεγάλης τομής είναι και η ίδια η παρουσία των ήδη εκλεγμένων γυναικών, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπο για ακόμη περισσότερες γυναίκες, έτσι ώστε να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά. Σε αυτό το επίπεδο, μέσα στο 2022, υπήρξαν σε τοπικό επίπεδο, δύο γυναίκες Αντιδήμαρχοι, η κα Αναστασία Τόλιου στον Δήμο Δράμας και η κα Κυριακή Παπαζώτου στον Δήμο Δοξάτου, οι οποίες απέδειξαν με την παρουσία και το έργο τους πως η γυναικεία δύναμη στην Αυτοδιοίκηση είναι όχι μόνο παρούσα, αλλά μπορεί να προσφέρει και με επιτυχία.

Το 2022 αποτέλεσε έτος ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Δράμας, καθώς για πρώτη φορά μια γυναίκα, η κα Τόλιου, ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρώτριας Δημάρχου. Μέσα στη χρονιά που πέρασε κάλυψε με απόλυτη επιτυχία οποιαδήποτε απουσία του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, είτε αυτή αφορούσε εκπροσώπηση του Δήμου σε επίπεδο εθιμοτυπίας, είτε τη λειτουργία του οργανισμού σε υπηρεσιακό επίπεδο. Παράλληλα, μέσα στο 2022, οι αρμοδιότητες της κυρίας Τόλιου, όσον αφορά την άσκηση διοίκησης ως Αντιδήμαρχος του Δήμου, αυξήθηκαν, καλύπτοντας περαιτέρω τομείς και φτάνοντας στο σημείο να έχει υπό την έλεγχό της ένα μεγάλο κομμάτι των υπηρεσιών του Δήμου. Έτσι, εκτός από τα καθήκοντα Αντιδημάρχου για την Παιδεία και τον Αθλητισμό, τα οποία ασκεί από την αρχή της τρέχουσας θητείας, ανατέθηκαν στην κα Τόλιου η φροντίδα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου. Και παρά το μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κατέφερε να ανταπεξέλθει πλήρως στα καθήκοντά της. Με εμπνευσμένες και καινοτόμες ιδέες, όπως ήταν η εκδήλωση για τη Γιορτή του Πατέρα, όπου η συμμετοχή εκατοντάδων Δραμινών τον περασμένο Ιούνιο ήταν εντυπωσιακή, με πείσμα και προσήλωση στην επίτευξη του στόχου, όπως η λειτουργία προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών τους θερινούς μήνες μετά από χρόνια στον Δήμο Δράμας, με δράσεις υψηλής σημασίας για την ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε θέματα έμφυλης βίας και ισότητας των φύλων, αλλά και με πληθώρα άλλων παρεμβάσεων στους τομείς διοίκησής της, η κα Τόλιου κατέγραψε ως Αντιδήμαρχος μέσα στο 2022 εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Αντίστοιχη εντυπωσιακή παρουσία, όσον αφορά στην παραγωγή έργου και στην επίλυση προβλημάτων των πολιτών, καταγράφεται και στον Δήμο Δοξάτου από την κα Κυριακή Παπαζώτου, η οποία ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Προγραμματισμού, Πληροφορικής, Διαφάνειας και Κοινωνικής Πολιτικής, έχει επίσης υπό την ευθύνη της ένα πολύ μεγάλο τμήμα της λειτουργίας του Δήμου. Εύλογα, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης θα πρέπει να αισθάνεται όχι μόνο δικαιωμένος, αλλά και απόλυτα ευτυχής, καθώς μέσα από τη συνεργασία με την παράταξη της κυρίας Παπαζώτου, βρήκε ένα στέλεχος που έχει δυναμική παρουσία, συμβάλλοντας καθοριστικά στην παραγωγή έργου στον Δήμο.

Στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας της κυρίας Παπαζώτου με τις υπηρεσίες του Δήμου Δοξάτου, κατά την τρέχουσα θητεία και ειδικά μέσα στο 2022, έχει επιτευχθεί ένας τεράστιος όγκος χρηματοδοτήσεων, πρωτόγνωρος όχι μόνο για τον Δήμο Δοξάτου, αλλά και για τα δεδομένα όλων Δήμων της ίδιας τάξης πληθυσμιακού μεγέθους. Όταν τον Ιανουάριο του 2022, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης είχε επισκεφτεί τον Δήμο Δοξάτου, στο πλαίσιο των δηλώσεών του, είχε απονείμει τα εύσημα στη διοίκηση, κάνοντας λόγο για Δήμους που «όταν έχουν μια ομάδα που δουλεύει συστηματικά, όταν έχουν μια εμπνευσμένη Δημοτική Αρχή, όταν έχουν τοπικούς Βουλευτές που ενδιαφέρονται, καταφέρνουν να δρομολογήσουν κάποια πράγματα, τα οποία φτάνουν σε ένα επίπεδο θετικής αξιολόγησης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και τυγχάνουν χρηματοδότησης». Σε εκείνη την επίσκεψη είχε ανακοινωθεί η χρηματοδότηση του έργου «Κατεδάφιση παλιού και ανέγερση νέου κτηριακού συγκροτήματος Γυμνασίου –Λυκείου Καλαμπακίου Δήμου Δοξάτου», συνολικού προϋπολογισμού 4.950.000 ευρώ, καθώς και η δημιουργία χώρου στις Πηγές του Κεφαλαρίου για «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, στον χώρο και στον χρόνο», συνολικού προϋπολογισμού 465.690 ευρώ. Τα έργα αυτά ήρθαν ως συνέχεια της ένταξης της αγροτικής οδοποιίας του Δήμου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με το εντυπωσιακό ποσό των 6.126.000 ευρώ, του γυμναστηρίου του Δοξάτου, της ανακατασκευής των 4 γηπέδων σε Κύργια, Δοξάτο, Άγιο Αθανάσιο και Καλαμπάκι. Πρόσφατα μάλιστα εντάχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και η «Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Δοξάτου» συνολικού προϋπολογισμού 492.995,07 ευρώ, ενώ μέσα στο 2022 επιτεύχθηκε η χρηματοδότηση με 85.818 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τη δημιουργία πάρκου αναψυχής στη Φτελιά, για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 140.000 ευρώ. Η υψηλή απορροφητικότητα για τον Δήμο Δοξάτου είναι δεδομένη και φυσικά σε αυτό έχει συμβάλλει και η Αντιδήμαρχος κα Παπαζώτου, πάντα στο πλαίσιο του επιτελικού της ρόλου όσον αφορά τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Παράλληλα, η κα Παπαζώτου, ως επικεφαλής της παράταξης «συνΕργάζομαι», κινείται και με ορίζοντα τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο του 2023, καθώς θα είναι εκ νέου υποψήφια Δήμαρχος, έχοντας μάλιστα και πολλές πιθανότητες εκλογής, μετά από την παρουσία της αυτή την αυτοδιοικητική θητεία, καθώς το έργο της αναγνωρίζεται από μεγάλο μέρος των συμπολιτών της. Όσο της επιτρέπουν τα καθήκοντα της Αντιδημάρχου, η επαγγελματική της ενασχόληση στο τεχνικό γραφείο το οποίο διατηρεί και κυρίως ο ρόλος της μητέρας δύο κοριτσιών, η κα Παπαζώτου προσπαθεί και ομολογουμένως τα καταφέρνει με επιτυχία να καταρτίσει έναν εκλογικό συνδυασμό που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη διοίκηση του Δήμου Δοξάτου, προσφέροντας ακόμη καλύτερες ημέρες σε όλους τους δημότες.

Το παράδειγμα της ενεργής παρουσίας στα κοινά της κυρίας Τόλιου στον Δήμο Δράμας και της κυρίας Παπαζώτου στον Δήμο Δοξάτου αποδεικνύει, σε συνάρτηση φυσικά και με τα ίδια τα πρόσωπα, ότι το γυναικείο φύλο όχι μόνο δεν είναι ασθενές, όπως χαρακτηριζόταν στο παρελθόν, αλλά αντίθετα έχει ιδιαίτερη δύναμη στην Αυτοδιοίκηση.