«Η Βουλή οφείλει να πληροφορηθεί τι έχει συμβεί»

 

«Οι Βουλευτές της Ν.Δ. ή δεν έχουν αντιληφθεί το περιεχόμενο της συζήτησης ή δεν έχουν αντιληφθεί το διακύβευμα. Κύριοι της πλειοψηφίας υπάρχουν μείζονα ζητήματα. Παρακολουθούνται Υπουργοί και στρατιωτικοί για νόμιμο λόγο. Νομίμως παρακολουθούνταν ο κ. Φλώρος, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Νομίμως παρακολουθούνταν ο κ. Χατζηδάκης. Και αυτό το παραδέχτηκε και ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι αν το ήξερα δεν θα το επέτρεπα. Το διαλαμβάνει στο σκεπτικό της η κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μου κάνει εντύπωση πως δεν ταρακουνιέστε όταν υπάρχει μια διαδικασία παρακολούθησης των μελών του μισού υπουργικού συμβουλίου και των ενόπλων δυνάμεων. Κανείς σας δεν στέκεται σε αυτό». Αυτά τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος, στην αρχή της ομιλίας του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που συνεδρίασε μετά από κοινό αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα θεσμικής λειτουργίας. Αποδεικνύεται από το πόρισμα του κ. Ζήση και την αποδοχή του από πλευράς της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κ. Αδειλίνη, ότι παρακολουθήθηκαν παράγοντες της δημόσιας ζωής όπως έπρεπε. Και κάποιοι “μερακλήδες” ωτακουστές, για δικούς τους λόγους άκουγαν επίσης αυτούς τους ανθρώπους και θα κληθούν να εισπράξουν τα επίχειρα της συμπεριφοράς τους», πρόσθεσε.

«Θεωρούμε λοιπόν ότι εδώ τίθεται ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας. Και επειδή η κ. Αδειλίνη και ο κ. Ζήσης έχουν σχέση με το πρωτογενές υλικό, αυτό που μας λέει ότι καλώς παρακολουθήθηκαν ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Φλώρος, έχουμε υποχρέωση να τους καλέσουμε για να μας πουν αν αυτό συνάδει με το κράτος δικαίου και για ποιους λόγους έγινε», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος. Και συμπλήρωσε:

«Και πάμε στο κυρίως θέμα. Υπάρχει μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με βάση την οποία ο κ. Ανδρουλάκης, δικαιούται να μάθει τους λόγους παρακολούθησής του. Και η ΕΥΠ την οποία ο κ. Μητσοτάκης πήρα από την πρώτη ημέρα της πρωθυπουργία;ς τους υπό τον έλεγχό του, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα άλλαξε τις προϋποθέσεις και έβαλε διοικητή της έναν άνθρωπο ως μη όφειλε, παρά τον νόμο και μετά άλλαξε τον νόμο για τον κ. Κοντολέοντα, αυτή η ΕΥΠ αρνείται να την εκτελέσει. Και αυτό η πλειοψηφία το θεωρεί καλώς καμωμένο».

Όπως επισήμανε ο Βουλευτής, η Επιτροπή Θεσμών δεν θα κρίνει τη βασιμότητα ή την ουσία του πορίσματος καθώς υπάρχουν δικονομικοί τρόποι να ανακληθεί εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία. «Εδώ όμως έχουμε ένα καθοριστικό ζήτημα για το οποίο η Βουλή οφείλει να πληροφορηθεί τι έχει γίνει. Οι Βουλευτές της Ν.Δ. κατ’ επανάληψη ακολουθούν αυτή την τακτική. Όταν ήρθαν να καταθέσουν στην Εξεταστική ή στην Επιτροπή Θεσμών μάρτυρες και επικαλέστηκαν το απόρρητο, ουσιαστικά συνομολογούν και επιτρέπουν την λειτουργία αυτόνομων θυλάκων στη λειτουργία του κράτους. Και ξέρουμε όταν οι θύλακες αυτοί είναι εκτός ελέγχου της Βουλής, πως μπορούν να εξελιχθούν», ανέφερε. Και κατέληξε: «Είναι καθήκον της Βουλής να επιληφθεί σε ένα κολοσσιαίο ζήτημα λειτουργίας των θεσμών. Θέλουμε να μάθουμε πως εξελίχθηκε ένα τερατώδες σκάνδαλο με την παρακολούθηση κορυφαίων παραγόντων του δημόσιου βίου. Αυτή είναι η ευθύνη μας και όποιος δεν την αντιλαμβάνεται έχει την ευθύνη του απέναντι στον ελληνικό λαό».