Μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 50% οι εισαγωγές στις ΜΕΘ – Το δεύτερο κύμα της πανδημίας διαλύει τον μύθο ότι οι κάτω των 65 δεν νοσούν σοβαρά αναφέρουν οι επιστήμονες – Στις κλινικές covid-19 νοσηλεύονται τουλάχιστον 50 ασθενείς ηλικίας 35 έως 44 χρόνων και άλλοι 93 ηλικίας 45 έως 54 χρόνων
Συνεχίζει να σαρώνει ο κορωνοϊός τη χώρα μας, αφήνοντας πίσω του για μια ακόμη ημέρα χιλιάδες νέα κρούσματα, ασθενείς στα νοσοκομεία, διασωληνωμένους και νεκρούς. Το τελευταίο 24ωρο άλλοι 2.917 άνθρωποι με λοίμωξη Covid-19 προστέθηκαν στα 46.890 άτομα που περιλαμβάνονται ήδη στο «αρχείο» της επιδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας που τηρείται από τον περασμένο Φεβρουάριο. Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται λίγο πριν το «φράγμα» των 50.000.
Το νέο lockdown που θα ισχύσει από το πρωί του Σαββάτου ελπίζεται πως θα περιορίσει τη ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας και θα ανακόψει τη δυνατή ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία και προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Χθες στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν σχεδόν 1.600 άνθρωποι, με τους 1.176 σε απλές κλινικές Covid-19 και τους υπόλοιπους σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ κλπ). Στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονταν 213 άνθρωποι, ενώ στο συγκεκριμένο πεδίο του ΕΣΥ καταγράφηκε αύξηση εισαγωγών κατά 50% μέσα σε μία μόλις εβδομάδα. Από αυτούς, οι διασωληνωμένοι ήταν 187.
Ωστόσο, στις ΜΕΘ δεν βρίσκονται πλέον μόνο ηλικιωμένοι που έχουν αποδειχθεί τους προηγούμενους μήνες «εύκολος στόχος» για τον κορωνοϊό, καθώς μπορεί να μολυνθούν όπως όλοι αλλά νοσούν πολύ πιο σοβαρά και χρειάζονται συνήθως νοσηλεία και ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 56% των διασωληνωμένων σήμερα ανήκει όντως στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω. Ωστόσο, 4 στους 10 διασωληνωμένους είναι ηλικίας 40 έως 64 χρόνων. Υπάρχει δε μικρό ποσοστό (1,6%) ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ακόμη και χαμηλότερης ηλικίας, ανήκουν στην ομάδα 18 έως 39 χρόνων.
Ότι οι άνθρωποι νεότερης ηλικίας – σε σχέση με τους 65άρηδες και άνω- δεν νοσούν σοβαρά και άρα δεν απειλούνται από τον κορωνοϊό, αποτελεί έναν μύθο που οι επιστήμονες επιχειρούν να διαλύσουν όλους αυτούς τους μήνες της επιδημίας. Πλέον τα στοιχεία επιβεβαιώνουν συνεχώς τους ειδικούς.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις κλινικές Covid-19, όπου δεν νοσηλεύονται μόνο άνθρωποι ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας σήμερα κατά την ανακοίνωση του lockdown με τον πρωθυπουργό, τις τελευταίες ημέρες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, στις κλινικές covid-19 τουλάχιστον 50 άνθρωποι ηλικίας 35 έως 44 χρόνων και άλλοι 93 ηλικίας 45 έως 54 χρόνων. Μπορεί το ποσοστό να είναι μικρό, γύρω στο 1% των νοσηλευομένων στις κλινικές covid-19, ωστόσο πρόκειται για μία ανησυχητική ένδειξη για τη σοβαρή νόσηση και των νεότερων σε ηλικία, η οποία συνδέεται και με τη μεγάλη εξάπλωση του ιού και τη μετάδοση της νόσου.
«Θα νοσηλευτούν και άνθρωποι που έχουν ηλικίες 35 με 54 χρόνια, όπως βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Και θα υπάρξει βέβαια και νοσηλεία που θα οδηγήσει σε σοβαρές εκβάσεις, σε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής, ακόμα και θάνατο. Και σε αυτές τις νεαρές ηλικίες, είναι κάτι που δεν το θέλουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Οι θάνατοι σήμερα ανήλθαν σε 705. Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 29 θάνατοι, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των ημερησίων θανατηφόρων κρουσμάτων.
Το ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων κατέρριψε και η Θεσσαλονίκη, η οποία «έδωσε» 862 κρούσματα από τα 2.917 της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης.
Άλλα 588 κρούσματα καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Αττικής
Με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εντοπίζονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας: Σέρρες (168 κρούσματα), Δράμα (162), Λάρισα (127). Επίσης, μεγάλο διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κατέγραψαν (ενδεικτικά) η Ημαθία (97), η Πέλλα (67), η Πιερία (60), η Ροδόπη (47), ο Έβρος (41), το Ηράκλειο (40), το Κιλκίς (39), η Καβάλα (37), η Λέσβος (36), η Μεσσηνία (34) και τέλος η Χαλκιδική, η Μαγνησία και η Ξάνθη (31).
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σαφή υποχώρηση των κρουσμάτων καταγράφεται στις δύο πρώτες περιοχές που μπήκαν σε καραντίνα: η Καστοριά έχει 19 κρούσματα και η Κοζάνη άλλα 13.