Τώρα πια ξέρουμε ότι όλοι μπορούν να νοσήσουν από κορονοϊό – και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι και όσοι έχουν ήδη περάσει μπορούν επίσης να ξαναπεράσουν. Ναι, καλά διάβασες.
Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα ακόμα μαθαίνουμε για τις επαναλοιμώξεις και επίσης ποιοι είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις σε σύγκριση με άλλους.
Μπορούν οι εμβολιασμένοι να κολλήσουν ξανά κορονοϊό; Ναι, μπορούν αλλά δεν είναι τόσο πιθανό σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι λιγότεροι από το 0.005% των πλήρων εμβολιασμένων Αμερικανών χρειάστηκαν νοσηλεία ή πέθαναν και οι άνθρωποι που έχουν ήδη περάσει κορονοϊό δεν είναι τόσο πιθανό να ξανακολλήσουν.
Κακά νέα: Ο ιός μπορεί να ξεγελάσει τον οργανισμό σου ξανά
Από την άλλη επειδή έχεις περάσει κορονοϊό μην έχεις την εντύπωση ότι δεν μπορείς να περάσεις ξανά…
Ο ιός μπορεί να βρει τρόπο και να διαπεράσει την ανοσία του οργανισμού και να δημιουργήσει μια νέα δεύτερη μόλυνση. Ο γιατρός Esper υποστηρίζει ότι το εμβόλιο προσφέρει ακόμα μιο μακροπρόθεσμη ανοσία και από την φυσική νόσηση.
Ο γιατρός αυτός στηρίζει τα επιχειρήματά του σε μια μελέτη που δείχνει ότι οι ανεμβολίαστοι άνθρωποι έχουν 2.34 φορές περισσότερες φορές πιθανότητα να επαναμπολυνθούν από την νόσο Covid -19 σε σύγκριση με εκείνους που είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι, γεγονός το οποίο δείχνει τη σημαντικότητα του εμβολιασμού ακόμα και αν έχεις περάσει κορονοϊό.
Επίσης οι ανοσοκατασταλμένοι άνθρωποι είναι πολύ πιθανό να ξανακολλήσουν επίσης.
Οι άνθρωποι με προβλήματα στο ανοσοποιητικό του σύστημα έχουν ακόμα πιο μεγάλο ρίσκο να κολλήσουν ξανά τον ιό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και αυτός είναι και ο λόγος που ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει δώσει την έγκριση για ενισχυτικές δόσεις με Pfizer-BioNTech’s και Moderna για τα άτομα αυτά.
Πόσο καιρό κρατάει η ανοσία τελικά;
Γιατροί και επιστήμονες δεν έχουν μια απάντηση που να μας καλύπτει. Σπάνιο να κολλήσει κανείς πριν τις 60 ή τις 90 μέρες. Πολλοί άνθρωποι έχουν θετικό τεστ 60 και 70 μέρες μετά ωστόσο είναι απομεινάρια της παλιάς λοίμωξης οχι μια νέα λοίμωξη.
Η ανοσία «σβήνει» με τον χρόνο, έτσι τα αντισώματα που «χτίζει» το σώμα δεν μπορούν να σε προστατέψουν από την επαναλοίμωξη μακροπρόθεσμα.
Αισθάνεσαι καλά; Δεν έχει σημασία, μπορεί να το κολλάς σε άλλους!
Από την άλλη, επειδή νιώθεις καλά δεν σημαίνει ότι είσαι καθαρός και η επαναλοίμωξη μπορεί να μην είναι ορατή.
Η προηγούμενη λοίμωξη μπορεί να σε βοηθήσει ώστε να μην εμφανίσεις συμπτώματα ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κολλήσεις και να μεταδώσεις τον ιό στους άλλους. Μπορεί να νιώθεις ότι είσαι ασφαλής επειδή έχεις αντισώματα ωστόσο μπορεί να είσαι επικίνδυνος για τους άλλους ανθρώπους.
Πώς δεν θα την πατήσεις ξανά;
Το γεγονός ότι κόλλησες μια φορά δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσεις και δεύτερη. Οπότε…πλένουμε χεράκια, φοράμε μάσκες παντού και κρατάμε απόσταση. Ακόμα και αν η επαναμόλυνση δεν σε ρίξει στο κρεβάτι και δεν έχεις κανένα σύμπτωμα θυμήσου ότι μπορεί να είσαι επικίνδυνος για άλλους ανθρώπους. Περαστικά μας, είπαμε;
Τα εμβόλια κάνουν την δουλειά τους
Το γεγονός ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν κάνουν την δουλειά τους. Για όσους δεν πιάνουν τα …ψιλά γράμματα: Το εμβόλιο σε προστατεύει από τον θάνατο και από την πολύ βαριά νόσηση. Δηλαδή, σου δίνει εκείνες τις πιθανότητες από το να μην χαιρετήσεις τον μάταιο ετούτο κόσμο. Νοσείς πιο ήπια. Αντίστοιχα όταν κάνεις το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσεις. Κολλάς αλλά δεν πεθαίνεις. Έχεις όλα τα εφόδια για να μην πεθάνεις…
Πηγή: news4health.gr