Σταματούν από σήμερα οι καθημερινές ενημερώσεις για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού, τη στιγμή που καταγράφουμε ρεκόρ διμήνου με 28 θανάτους και περισσότερους από 100 διασωληνωμένους.

Οι υγειονομικές αρχές θεωρούν ότι πλέον ο κορονοϊός λόγω των υποαραλλαγών Όμικρον 4 και 5 είναι μια πλέον μια απλή νόσος και για το λόγο αυτό δεν έχει νόημα καθημερινά να υπάρχουν ανακοινώσεις με τα σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία. Στο εξής κάθε Τρίτη θα ανακοινώνεται μία εβδομαδιαία επιδημιολογική επισκόπηση. Όμως η πανδημία δεν είναι το ίδιο ήπια όπως άλλες επιδημίες, αφού έχουμε σταθερά πάνω από 100 διασωληνωμένους και περισσότερους από 20 θανάτους.

Χθες ο ΕΟΔΥ στην τελευταία ημερήσια επιδημιολογική έκθεση ανακοίνωσε 28 νεκρούς συμπολίτες μας με κορονοϊό, αριθμός αρκετά υψηλός οποίος είχε καταγραφεί επίσης πριν 5 μέρες αλλά πριν 2 μήνες, καθώς επίσης και 103 διασωληνωμένους.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι πλέον ο ημερήσιο μέσος όρος νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 17.570 από 14.673 μια εβδομάδα πριν. Τα κρούσματα ανεβαίνουν συνεχώς. Αυτό σημαίνει πως και οι νοσηλείες θα αυξάνονται αλλά και οι θάνατοι.

Την ίδια ώρα βέβαια και ο καθένας μας έχει κουραστεί ιδιαίτερα από τη συνεχή αναφορά στον κορονοϊό. Αυτό σε ένα βαθμό είναι επικίνδυνο καθώς η μεγάλη διασπορά καθιστά όλου μας ευάλωτους ακόμη κι αν έχουμε εμβολιαστεί ή έχουμε νοσήσεις πριν μήνες και έτσι η αλυσίδα της μετάδοσης μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Επισημάνσεις των επιστημόνων

Αισιόδοξος φαίνεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης, σχετικά με τον κορονοϊό και τις νέες μεταλλάξεις της Όμικρον. Ο καθηγητής μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα», τόνισε ο κορονοϊός ναι μεν έχει γίνει πιο μεταδοτικός, αλλά δεν προκαλεί πλέον τόσο σοβαρή νόσο.

“Το καλό νέο για τον κορονοϊό έρχεται από τη Νότια Αφρική και το έχουμε δει στην πατρίδα μας τους τελευταίους 6 μήνες. Αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες που σημαίνει ότι δεν προκαλούν βαριά νόσο, δε χρειάζεται οι άνθρωποι να μπουν στο νοσοκομείο, να διασωληνωθούν και δεν πεθαίνουν”, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα κρούσματα που αυξάνονται δήλωσε πως λόγω της μη σοβαρής νόσου, ο αριθμός των μολύνσεων δεν λέει τίποτα. Στην πορεία ωστόσο εξήγησε πως τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμη κινδυνεύουν και ταλαιπωρούνται.

“Από τον Ιανουάριο και μετά έχουμε στα νοσοκομεία ανθρώπους που η μέση ηλικία τους είναι πάνω από 80 χρονών και οι συνοσηρόττητες που έχουν είναι το βασικό πρόβλημα. Αυτή είναι η πλειονότητα των ασθενών που έχουμε και αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε”, επισήμανε ο κ. Γουργουλιάνης καλώντας τους ευάλωτους να εμβολιαστούν και με την τέταρτη δόση.

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε πως μέσα στον Ιούλιο θα τελειώσει το νέο πανδημικό κύμα, που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου στη χώρα μας, όπως έγινε και με την Πορτογαλία.

Πηγή: news247.gr