Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2023, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, η κοπή πίτας του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ». Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ενώ παραβρέθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου, εργαζόμενοι σε αυτό, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

Συγκεκριμένα παρόντες εκ μέρους του Δ.Σ. του Κέντρου «ΔΡΑΣΗ» ήταν ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γαβριήλ Καμπουρίδης, ο Αντιπρόεδρος και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, ο Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, το μέλος και Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ενώ παρέστησαν ακόμη ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, η Δημοτική Σύμβουλος και υποψήφια Δήμαρχος της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Παρθένα Κιόρτεβε, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο πρώην Βουλευτής κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο πρώην Πρόεδρος της «ΔΡΑΣΗΣ» κ. Κώστας Μιχαηλίδης, κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά και επεσήμανε πως «ο σύλλογος αυτός, η εταιρεία αυτή, όπως ξέρετε, επιτελεί ένα πολύ βαθύτατα κοινωνικό έργο που αφορά βεβαίως την πρόληψη και την απεξάρτηση των εθισμένων σε οποιαδήποτε μορφή εθισμού. Να ευχηθώ να έχετε καλές επιτυχίες, λίγη δράση, με την έννοια να μην είναι εξαρτημένος ο κόσμος, και βέβαια να έχετε όλους εμάς δίπλα σας, και από την εκκλησία και από όλους τους φορείς και όχι μόνο τους φορείς, αλλά και τους απλούς πολίτες».

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ ανέφερε πως «είμαστε πραγματικά κοντά όλοι οι φορείς της Δράμας σε αυτό το πολύ σπουδαίο έργο που επιτελεί η “ΔΡΑΣΗ” και εμείς μάλιστα, ως διοίκηση της Περιφέρειας, χρηματοδοτούμε με 5.000 ευρώ κατ’ έτος τους σκοπούς αυτού του πολύ σημαντικού έργου, το οποίο πρέπει να ξέρετε ότι απαρτίζεται από πολύ καλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό. Τα άτομα που συνδράμουν κυρίως τα σχολεία της Δράμας, όποτε τους ζητηθεί, είναι άτομα με υψηλό αίσθημα ευθύνης –αυτό μπορώ να το διαβεβαιώσω και από την προσωπική εμπειρία που έχουμε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.- και άτομα που κάνουν, πέρα από ωράρια και από υπαλληλικές υποχρεώσεις, έργο. Εμείς από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας θέλουμε να εκφράσουμε προς αυτά τα άτομα την ευγνωμοσύνη μας, γιατί πραγματικά επιτελούν ένα πολύ σπουδαίο έργο. Καλή χρονιά να έχουμε και είμαστε κοντά εμπράκτως ως Περιφέρεια και θα συνεχίσουμε να είμαστε και το 2023. Μάλιστα, σε μια πρόσφατη συνάντηση με τους συναδέλφους, τον Βασίλη Γαλάνη που είναι Πρόεδρος στη “ΔΡΑΣΗ” του Έβρου και τον Κώστα Κουρτίδη που είναι Πρόεδρος στη “ΔΡΑΣΗ” της Ξάνθης, είπαμε ότι θα εισηγηθούμε να ενισχυθεί έτι περαιτέρω αυτό το ποσό που δίνουμε ως διοίκηση της Περιφέρειας στην καθεμιά “ΔΡΑΣΗ” κάθε Π.Ε.».

Ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος σημείωσε: «Να ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου καλή χρονιά. Υγεία να έχουμε, δύναμη και να ευχηθούμε όλοι καλύτερες ημέρες για όλους μας. Γιατί πραγματικά περάσαμε μια δύσκολη δοκιμασία όλοι μας. Θεωρώ ότι αυτή η δοκιμασία συνεχίζεται, με την ένωση όμως όλων των φορέων, προσπαθήσαμε και ξεπεράσαμε πολύ ζωτικά προβλήματα τα οποία είχε ο Νομός μας και πιστεύω ότι με αυτή την τακτική και λογική θα βαδίσουμε και κατά το 2023. Να τονίσω ότι η “ΔΡΑΣΗ” κάνει μια εξαίρετη δουλειά. Να συγχαρώ όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά πάνω από όλα και τους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και να τονίσω ότι ο Δήμος της Δράμας πάντα αρωγός και συμπαραστάτης στο άξιο έργο που επιτελεί ο φίλος μου Γαβριήλ Καμπουρίδης και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, θα βρίσκεται δίπλα τους και κοντά τους».

Ο Πρόεδρος της «ΔΡΑΣΗΣ» κ. Καμπουρίδης είπε πως «το Κέντρο Πρόληψης “ΔΡΑΣΗ” προσπαθεί όσο μπορεί να κάνει τη δουλειά καλύτερα. Εύχομαι η Δράμα, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, να μην έχει την ανάγκη μας, αλλά εκεί που την έχει, να ξέρει ο Δραμινός λαός ότι είναι δίπλα του το Κέντρο. Ένα τηλέφωνο, ένα e-mail και έφτασε κάποια άτομο από την επιστημονική ομάδα να του δώσει κάποια λύση που τυχόν θα χρειαζόταν εκείνη τη στιγμή. Είμαστε υπερήφανοι για το προσωπικό όλοι ως διοίκηση. Το επιστημονικό προσωπικό και η γραμματειακή υποστήριξη είναι άψογοι σε ο,τιδήποτε χρειαστεί οποιοσδήποτε Δραμινός είναι δίπλα του. Εύχομαι το 2023 να πάει καλύτερα, όχι σε δράσεις, αλλά καλύτερα σε όλο τον Δραμινό λαό».

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε: «Στην Κομοτηνή έγινε μια παρουσίαση του κυβερνητικού έργου και σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι δυστυχώς τα νούμερα σε γυναικοκτονίες και εγκλήματα τα οποία γίνονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι αυξημένα. Η Περιφέρειά μας, δηλαδή, έχει μια τάση προς την εγκληματικότητα. Κι επειδή η “ΔΡΑΣΗ”, πέρα από την πρόληψη και την συνεισφορά που παρέχει στους ανθρώπους προκειμένου να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά, έχει ως στόχο και την προαγωγή της ψυχικής υγείας, να πούμε ότι το έργο της αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύνουσα σημασία και ως Περιφερειακή Αρχή, όχι μόνο ενισχύουμε τη “ΔΡΑΣΗ” και κάθε “ΔΡΑΣΗ” στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, αλλά περαιτέρω, έχουμε εγκαθιδρύσει την Εβδομάδα της Ψυχικής Υγείας. Μια εβδομάδα που έχει να κάνει με την προαγωγή αυτού του τόσο σημαντικού τομέα, γιατί υγεία δεν είναι μόνο η σωματική. Με κάθε τρόπο πρέπει να θυμόμαστε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός, η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής και να ευχηθώ να έχουμε όλοι υγεία, έτσι ώστε να συμπαραστεκόμαστε στο άξιο Διοικητικό Συμβούλιο και στο επιστημονικό προσωπικό της “ΔΡΑΣΗΣ” για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Καρατζόγλου επεσήμανε: «Πρόληψη σημαίνει βελτίωση της ζωής και της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, μακριά από όλες τις μορφές εξαρτήσεων. Σημαίνει υποστήριξη και ενδυνάμωση όλων όσων ασχολούνται με τα παιδιά, τους έφηβους και τους νέους στην πορεία τους προς την ενηλικίωση για μια ψυχικά υγιή αυριανή κοινωνία. Σε μια κοινωνία η οποία εξελίσσεται και παρουσιάζει διαρκείς προκλήσεις, με συνεχείς άοκνες προσπάθειες, με νέα προγράμματα και σχεδιασμούς, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας “ΔΡΑΣΗ”, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με το έμπειρο και άριστα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό και το λοιπό προσωπικό, εξακολουθεί με επιτυχία το δωρεάν έργο του και την προσφορά του στους πολίτες της Δράμας. βρίσκεται στο πλευρό κάθε γονέα, κάθε εφήβου, εκπαιδευτικού, θεσμικού φορέα ή άλλου πολίτη, για να βοηθήσει στην καλυτέρευση της ζωής του. Είναι κοντά για να τον οδηγήσει σε υγιείς και αληθινούς τρόπους ζωής. Η πρόληψη δεν είναι ευθύνη και αρμοδιότητα μόνο των επιστημόνων, αλλά απαιτεί την ενεργή συμμετοχή όλων, όλων όσων συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Επιθυμητό είναι μέσα από ένα δίκτυο σχέσεων της κοινότητας με τη “ΔΡΑΣΗ” να αναπτυχθούν δεσμοί αλληλεγγύης για την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν σε εξαρτητικές συμπεριφορές. Ο καθένας μέσα από τον ρόλο του μπορεί να συνδιαμορφώσει ένα πλέγμα σχέσεων, ικανών να προάγει θετική στάση για τη ζωή και όλοι μαζί να κάνουμε πράξη την πρόληψη. Σας εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία, με δημιουργία, με πολλές δράσεις, με ανάδραση και επιτυχία στο έργο σας».

Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Γιάννης Παπαθανασίου υπογράμμισε πως «η Αστυνομία πάντα είναι αρωγός σε όλα τα έργα τα όμορφα που γίνονται στην πόλη μας. Η “ΔΡΑΣΗ” αφορά όλους μας, όλους τους συμπολίτες. Να ευχηθώ να έχουμε καλή χρονιά. Όλα να πηγαίνουν κατ’ ευχήν για όλους μας. Η Αστυνομία θα είναι πάντα δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη».

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος ανέφερε: «Πέραν του επιστημονικού προσωπικού, η διοίκηση του Κέντρου βασίζεται στον εθελοντισμό. Και όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του, έχει αποδείξει ότι ο εθελοντισμός πραγματικά μπορεί να ανταπεξέλθει και μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες, ούτως ώστε να είναι χρήσιμος, παραγωγικός και κινητήρια δύναμη στις τοπικές κοινωνίες. Όταν βέβαια γίνεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έτσι και το Διοικητικό Συμβούλιο της “ΔΡΑΣΗΣ” τα τελευταία χρόνια, από την ίδρυση και μετά, με πολύ κόπο και πολλή προσπάθεια και προσωπικό χρόνο των μελών του, κυρίως των Προέδρων, και του προηγούμενου του κ. Μιχαηλίδη και του κ. Καμπουρίδη, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις σημερινές δύσκολες συνθήκες όσον αφορά τα ζητήματα των εξαρτήσεων. Πρέπει να πούμε, ως όσο το δυνατόν αντικειμενικοί παρατηρητές, ότι τα έχει καταφέρει πάρα πολύ καλά και το επιστημονικό προσωπικό μας ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Βέβαια μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Κι επειδή ο εθελοντισμός δεν μπορεί να είναι μόνο από τη μία μεριά, πρέπει να έχει και τη συμμετοχή των Δραμινών πολιτών. Φρονώ ότι η συμμετοχή όλων μας, έστω κι αν δεν έχουμε άμεσα το πρόβλημα, είναι το μυστικό, το κλειδί, για την επιτυχία κάθε τέτοιας προσπάθειας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ενέργειες όπως η σημερινή, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που έχουμε πάρα πολλούς εκπροσώπους φορέων και Δραμινούς, προάγουν το έργο αυτό. Ευελπιστώ ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά που η “ΔΡΑΣΗ” θα αναπτυχθεί έτι περαιτέρω, που το επιστημονικό της προσωπικό, παρά τις δυσκολίες και τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που έχει, θα καταφέρει να φτάσει σε όλα τα μέρη του Νομού Δράμας, γιατί φροντίζει να είναι παντού σε όλο τον Νομό Δράμας, όχι μόνο στην πόλη και το Δ.Σ. θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια».