O Ιωάννης Παπαγεωργίου, Συντονιστής Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γ.Ν. Δράμας (αριστερά) και ο Κοσμάς Παπαγεωργίου, Συντονιστής Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γ.Ν. Δράμας την περίοδο 2008-2017 (δεξιά)

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

 

Επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 60 χρόνια λειτουργίας της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών, παρουσιάστηκε η πορεία της Ορθοπαιδικής Κλινικής από το 1964 έως το 2023, καθώς η και τωρινή της κατάσταση, ενώ παράλληλα παρατέθηκαν και σημαντικά δεδομένα γενικότερα για την Ορθοπαιδική.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοσμάς Παπαγεωργίου, Συντονιστής Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γ.Ν. Δράμας την περίοδο 2008-2017, «η Ορθοπαιδική Κλινική συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής και αδιάλειπτης λειτουργίας και έτσι διοργανώσαμε μια επετειακή εκδήλωση για τα 60 χρόνια». Όσον αφορά τους σημαντικότερους σταθμούς σε αυτή την πορεία των 60 ετών, ο κ. Κοσμάς Παπαγεωργίου στάθηκε στους Διευθυντές της Κλινικής: «Καθοριστική ήταν η διεύθυνση του πρώτου Διευθυντή Γεώργιου Οικονόμου, ο δεύτερος ήταν ο Βασίλειος Θωμαΐδης και ο τρίτος και μακροβιότερος ο Κωνσταντίνος Βραδέλης. Και μετέπειτα εγώ, ο Αριστείδης Χατζηιωαννίδης και τώρα ο Γιάννης Παπαγεωργίου».

Ο κ. Ιωάννης Παπαγεωργίου, Συντονιστής Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γ.Ν. Δράμας, σημείωσε: «Η εκδήλωση αυτή γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 60 χρόνων της λειτουργίας της Κλινικής. Η Κλινική ιδρύθηκε το 1960 και άρχισε να λειτουργεί το 1964. Πρέπει ο κόσμος να ξέρει ότι η Ορθοπαιδική Κλινική της Δράμας ήταν από τις πρώτες Ορθοπαιδικές Κλινικές στη Βόρεια Ελλάδα μαζί με της Νάουσας και του Κιλκίς, πριν ακόμη οργανωθούν οι Ορθοπαιδικές Κλινικές στη Θεσσαλονίκη, και εξυπηρετούσε πάρα πολύ κόσμο. Έχει πάρα πολύ μεγάλη ιστορία δηλαδή αυτή η Κλινική.

Η εκδήλωση γίνεται για δύο λόγους. Πρώτον, για να τιμήσουμε τους προηγούμενους Διευθυντές, τον κ. Βραδέλη, τον κ. Παπαγεωργίου και τον κ. Χατζηιωαννίδη, οι οποίοι ιστορικά έχουν κλείσει έναν κύκλο με τις συνταξιοδοτήσεις τους. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί θέλουμε να ενημερώσουμε το κοινό της Δράμας για τις προσπάθειες που κάνει η Ορθοπαιδική Κλινική τώρα για να παρέχει υπηρεσίες υψηλού βαθμού, θεωρούμε, στον κόσμο της Δράμας, στο μέτρο του δυνατού για ένα επαρχιακό νοσοκομείο».

Όσον αφορά τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον για την Ορθοπαιδική Κλινική, ο κ. Ιωάννης Παπαγεωργίου ανέφερε: «Η Ορθοπαιδική ως ειδικότητα έχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη από το 2000 και μετά. Αυτή την ανάπτυξη προσπαθούμε να την ακολουθούμε και να παρέχουμε υπηρεσίες εφάμιλλες με τα τελευταία επιτεύγματα της επιστήμης της Ορθοπαιδικής.

Οι αρθροπλαστικές, οι αρθροσκοπήσεις, η αντιμετώπιση του τραύματος είναι αυτό που λέμε up to date, δηλαδή το τι προσφέρει τώρα η Ορθοπαιδική επιστήμη γενικώς και στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια. Οι επιμελητές και οι γιατροί της Κλινικής ενημερώνονται, συμμετέχουν σε συνέδρια, πηγαίνουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, ώστε να έχουν όσο το δυνατόν την τελευταία γνώση όσον αφορά την επιστήμη τους, για να μπορούν να την παρέχουν εύκολα στον κόσμο».

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Δράμας κ. Χαρούλα Γρηγοριάδου, η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, ο η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Όλγα Βασιλείου, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Σοφία Τσακιρίδου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αλέξης Παναγιωτίδης, ο Πρόεδρος της Ο.Τ.Ε.ΜΑ.Θ. (Ορθοπαιδική και Τραυματολογική Εταιρεία Μακεδονίας – Θράκης) κ. Γεώργιος Δρόσος, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. (Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας) κ. Ελευθέριος Τσιρίδης (διαδικτυακά), οι Βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, καθώς και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας πατέρας Κωνσταντίνος Χλιάρας. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης.

 

Σύντομο ιστορικό της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γ.Ν. Δράμας

 

Η Ορθοπαιδική Κλινική ξεκίνησε να λειτουργεί το 1964 με πρώτο Διευθυντή τον Γεώργιο Οικονόμου, ενώ σημαντική ήταν η προσφορά του συνεργάτη του ορθοπαιδικού Αλέξανδρου Καλόμοιρου. Εκείνη στην εποχή στη Βόρειο Ελλάδα υπήρχαν δύο Ορθοπαιδικές Κλινικές, στο Κιλκίς και στη Δράμα, η οποία δέχονταν ασθενείς από τις Σέρρες μέχρι το Διδυμότειχο. Η Ορθοπαιδική Κλινική ξεκίνησε με υπερπροσπάθεια του υπάρχοντος νοσηλευτικού προσωπικού και τους γιατρούς να επιχειρούν συντηρητική θεραπεία των καταγμάτων και ακροθιγώς κάποιες χειρουργικές προσεγγίσεις.

Από το 1968 έως το 1976 την Κλινική αναλαμβάνει ο Βασίλειος Θωμαΐδης, ο οποίος εκσυγχρονίζει την Ορθοπαιδική σε κλινικό και επιστημονικό επίπεδο. Η ανάπτυξη πειραματικού χειρουργείου σε κουνέλια δίνει άλλη ώθηση στην Κλινική, αφού η πειραματική μελέτη του Βασίλειου Θωμαΐδη που άρχισε στη Δράμα και ολοκληρώθηκε στη Σουηδία σχετικά με τα οστικά μοσχεύματα, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Την περίοδο 1977-2005 Διευθυντής ήταν ο Κωνσταντίνος Βραδέλης που καθιερώνει την Κλινική στην Ορθοπαιδική οικογένεια. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται συμμετοχή σε πανελλήνια συνέδρια, διαλέξεις και διανοσοκομειακές συναντήσεις, ενώ διοργανώνει πολλές ημερίδες.

Από το 2008 έως το 2017 η Κλινική διευθύνεται από τον Κοσμά Παπαγεωργίου και αναπτύσσει εξειδικευμένα πεδία δράσης. Οργανώνονται διακλινικά μαθήματα και βιβλιογραφική ενημέρωση, ενώ η Κλινική διοργανώνει σεμινάρια συνεχούς εκπαίδευσης και ημερίδες.

Από το 2018 έως το 2022 την Κλινική ανέλαβε ο Άρης Χατζηιωαννίδης, ο οποίος κράτησε όρθια την Ορθοπαιδική τον καιρό της πανδημίας.