ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Αλλαγές θα γίνουν στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

α) Καταργείται η απλή αναλογική. Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης θα βγαίνει από τον α’ γύρο με ποσοστό 43% και άνω. Η Ν.Δ., λοιπόν, επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα κατά πως την συμφέρει για να έχει την πρωτοβουλία με αποφάσεις χωρίς παρεμβολές (Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε το 2006 επί Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή).

Κι όμως υπάρχει το απαγορευτικό… 43% για προκήρυξη απεργιών!!!

Έτσι Δήμοι – Περιφέρειες μετατρέπονται σε διατήρηση δικών τους ανθρώπων, θα υπάρξει φοροεπιδρομή, επανέρχεται ανατροπή εργασιακών σχέσεων με προτεριαότητα των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων.

β) Θα υπάρξει όριο εκπροσώπων στα Συμβούλια με ποσοστό 3%. Άρα οι μικρές παρατάξεις είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα εκλογής ή θα αναγκαστούν για συγκλίσεις.

Η μείωση Συμβούλων βόλεψε μια χαρά για να μην γίνουν πολλοί έμμισθοι σύμβουλοι και για να μην ακούγεται η διαφορετική φωνή (Γ. Στεφανίδης, «Λαϊκή Συσπείρωση»).

γ) Εκλογές θα γίνονται για την Αυτοδιοίκηση κάθε 5 έτη.

Συμφωνούμε με αυτήν την εκλογική αναμέτρηση (Μ. Μλεκάνης, «πόλη+ζωή»).

Η κατάργηση της απλής αναλογικής, η επιστροφή δηλαδή σε προηγούμενες αναμετρήσεις οδηγεί σε καταστρατήγηση σε μικρές κοινότητες, η κατάργηση λοιπόν πλειοψηφίας 500 ατόμων, όχι δημοκρατικό σύστημα. Όχι αλλαγή σε κάθε Κυβέρνηση κατά το δοκούν (Χρ. Σιδερά, «πόλη+ζωή»).

Η εκλογική αναμέτρηση κάθε 5 έτη στην Αυτοδιοίκηση είναι σκοπιμότητα. Είναι για την τοποθέτηση των δικών τους ανθρώπων (Στ. Ηλιόπουλος, «Αυτοδιοίκηση Πολιτών»).

Γίνεται με αυτόν τον εκλογικό νόμο υποβάθμιση κοινοτήτων. Ο νόμος βέβαια μπορεί να αλλάξει αν θα έχουμε αλλαγή Κυβέρνησης. Πάντως στην απλή αναλογική δεν αδικείται κανένας (Κ. Καλαϊδόπουλος, «Προοπτική για τη Δράμα»).

Όλοι μας γνωρίζουμε με ισοτιμία ψήφου είναι στο σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής και καταλαβαίνουμε τις προθέσεις του Αστικού Κράτους με όλες αυτές τις αλλαγές.