Επιστολή προς τον Δήμαρχο Δοξάτου, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Δημοτικούς Συμβούλους και τη ΔΗ.ΚΕ.ΔΗ.Δ. απέστειλα οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Δοξάτου.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Η χρονιά που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για όλους μας καθώς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και συνθήκες λόγω της πανδημίας. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου μας σταθήκαμε με υπευθυνότητα όλη αυτή την περίοδο τηρώντας κάθε πρωτόκολλο που επέβαλλαν οι νέες συνθήκες και ακόμα παραπέρα, προσπαθώντας να δώσουμε διέξοδο πολιτισμού με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε στους ανθρώπους του τόπου μας παίρνοντας μικρές δημιουργικές πρωτοβουλίες.

Οι προγραμματισμένες και προϋπολογισμένες εκδηλώσεις μέσω της ΔΗ.ΚΕ.ΔΗ.Δ. ακυρώθηκαν, τα προβλεπόμενα κονδύλια δεν διατέθηκαν στον πολιτισμό, σε δράσεις που θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και προτείναμε, αλλά προτιμήθηκε να χρηματοδοτήσουν χρέη του Δήμου τα οποία δεν δημιουργήσαμε εμείς και δεν ευθυνόμαστε εμείς για τη διόγκωσή τους.

Οι άνθρωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων είμαστε άμισθοι εθελοντές που καταθέτουμε εδώ και πολλά χρόνια τον ελεύθερο χρόνο μας, το μυαλό, τα χέρια και κυρίως τη ψυχή μας για να κρατήσουμε στο κάθε χωριό τη μνήμη, την παράδοση του τόπου μας, να δώσουμε δημιουργικές διεξόδους πολιτισμού στα παιδιά και τους ανθρώπους του Δήμου μας. Δεν είμαι οι «πανηγυρτζήδες» που ξοδεύουν δημόσιο χρήμα, αλλά αυτοί που φροντίζουν να αναπτυχθεί το μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων. Είμαστε οι μόνοι που εδώ και πολλά χρόνια κρατάμε ζωντανά τα χωριά μας. Η οικονομική ευρωστία του Δήμου είναι απαραίτητη για να είναι αποτελεσματικός, υπάρχει όμως και η ψυχή αυτού του τόπου που με τον τρόπο αυτό καταδικάζεται σε μαρασμό.

Ζητάμε τα αυτονόητα για άλλη μια φορά, δεν επαιτούμε, ζητάμε τη χρηματοδότηση δράσεων που έχουμε ήδη συζητήσει και καταθέσει οι περισσότεροι για να μπορούμε την επόμενη μέρα να είμαστε όλοι εδώ, υγιείς πρώτα και δημιουργικοί παράλληλα.

Ζητάμε την απόδοση των προϋπολογισμένων χρηματοδοτήσεων του 2020 σε δράσεις και την άμεση ενίσχυση με αναλογικό τρόπο όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου μας.

 

Οι Πρόεδροι Δ.Σ. των Πολιτιστικών Συλλόγων:

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δοξάτου

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής «Ο Ορφέας»

Λαογραφικός Σύλλογος Θρακιωτών Νεροφράκτη «Ο Άγιος Μώκιος»

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κεφαλαρίου

Πολιτιστικός Σύλλογος Κυργίων «ο Αρίων»

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου «Η Βοϊράνη»

Περιβαλλοντικός Φιλαθλητικός Σύλλογος Δήμου Δοξάτου ΠΕΡΙ.ΦΙ.ΣΥ.

Ποντιακός Σύλλογος Κεφαλαρίου «Άγιος Παντελεήμων»