Όπως ήδη έχει κάνει γνωστό με παλαιότερη ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ.) πρόθεσή της είναι η δικαστική αμφισβήτηση της επιβληθείσας -με το άρθρο 24 του ν. 4498/2017- εργοδοτικής εισφοράς 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, η οποία τυγχάνει παράνομη, αντισυνταγματική και καταχρηστική.

Μάλιστα, με πρωτοβουλία της Ε.Ι.Ε.Τ., πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Ε.Ι.Ε.Τ., την Τετάρτη 25-5-2018, με τις άλλες Ενώσεις Τύπου – ΜΜΕ (εφημερίδες – περιοδικά – τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, ιστοσελίδες), οι οποίες έχουν παρόμοια τοποθέτηση απέναντι στο νέο χαράτσι και αποφασίστηκε να χαραχθεί κοινή γραμμή αντίδρασης.

Σε σχετική ανακοίνωση η Ε.Ι.Ε.Τ. επισημαίνει ότι «οι πολιτικές επαφές εξαντλήθηκαν από μέρους μας και το μόνο που εν τέλει “αποκομίσαμε” ήταν ψεύτικες διαβεβαιώσεις για διαφορετική αντιμετώπιση του περιφερειακού έντυπου τύπου και αντισταθμιστικά οφέλη που έμειναν στις υποσχέσεις».

Κατά το διάστημα τόσο πριν της ψήφισης της διάταξης όσο και μετά, η Ε.Ι.Ε.Τ. συναντήθηκε με την Υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο και τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Επικοινωνίας κ. Νίκο Παππά.

Στην ίδια ανακοίνωση η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου επισημαίνει: «Σχετικά με το εύλογο ερώτημα κάθε μέλους, τι κάνουμε μέχρι να υπάρχει εξέλιξη, θετική ή αρνητική, από την δικαστική οδό, είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε μέλους να αποφασίσει για τον εαυτό του, σταθμίζοντας τα οικονομικά του, ανάμεσα στις εναλλακτικές της πληρωμής, της πληρωμής με επιφύλαξη και της μη πληρωμής».

Για το ίδιο θέμα στην ανακοίνωση της Ε.Ι.Ε.Τ. προστίθεται το εξής: «Τελειώνοντας, και καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλες ενέργειες από την Ε.Ι.Ε.Τ., σας καλούμε να χρησιμοποιήσετε όλοι τα μοναδικά όπλα που διαθέτουμε: την εφημερίδα και την ιστοσελίδα σας (όσοι λειτουργείτε), για να διαμαρτυρηθούμε για το παράνομο, αντισυνταγματικό και καταχρηστικό χαράτσι που μας επιβλήθηκε, παρ’ ότι ακόμη κι αυτοί που το ψήφισαν γνωρίζουν ότι δεν θα ωφελήσει τον ΕΔΟΕΑΠ (που υποτίθεται θέλουν να στηρίξουν), αλλά και το ότι ο περιφερειακός τύπος δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τον εν λόγω Οργανισμό».

Όσον αφορά το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων, η Ε.Ι.Ε.Τ. σημειώνει ότι «πάγια θέση του Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ. είναι ότι οι εφημερίδες πρέπει να εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς με άλλο τρόπο, δηλαδή με το μοναδικό όπλο που έχουν, το ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥΣ!».

«Αυτή την εποχή το να κλείσουμε τις εφημερίδες μας και να σιωπήσουμε για όλα όσα συμβαίνουν και στον δικό μας χώρο, διευκολύνει -για να μην πούμε εξυπηρετεί- όσους έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Περιφερειακό Τύπο» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία σημειώνονται ακόμη τα εξής:

«Ως εκ τούτου, η Ε.Ι.Ε.Τ. θεωρεί ότι η μάχη αυτή επιβάλλεται να δίνεται με ανοιχτές εφημερίδες και για το λόγο αυτό εκφράζει την αντίθεση στις απεργίες που απαιτούν κλειστά Μ.Μ.Ε. και καλεί τις δημοσιογραφικές Ενώσεις να επανεξετάσουν τη στάση τους επιλέγοντας άλλες μορφές διαμαρτυρίας, που και πιο αποτελεσματικές θα είναι και λιγότερο ζημιογόνες για τον ήδη χειμαζόμενο Περιφερειακό Τύπο».