ΨΗΦΙΣΜΑ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

 

  • Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στη 1 το μεσημέρι

 

Σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, για τους 32 εργαζόμενους στην καθαριότητα του Νοσοκομείου της Δράμας, οι οποίες κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργες, καλεί με ψήφισμά του το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.

Πρόκειται για το γνωστό θέμα με τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, οι οποίες έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό, με κριτήρια ΑΣΕΠ, όμως δεν θα μπορούν να υπογράψουν νέες συμβάσεις, καθώς απαιτείται τρίμηνο κενό, μετά από 24 μήνες εργασίας με σύμβαση, για να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις.

Στο ψήφισμα – κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων στο Γ.Ν. Δράμας αναφέρονται τα εξής:

«Άμεσος είναι ο κίνδυνος της απόλυσης των 32 εργαζόμενων στην καθαριότητα στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας μετά από 22 χρόνια δουλειάς.

Οι 32 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου, οι οποίοι από το 1995 εργάζονταν ως εργολαβικοί, σύναψαν στις 31.12.2015 ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου για μια ημέρα και στη συνέχεια οι εν λόγω συμβάσεις παρατάθηκαν από 1.1.2016 έως 31.12.2016 με την αριθμ. 311/2015 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. Το δε 2017 οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν σε μίσθωση εργασίας με βάση τον νόμο 4430/2016.

Στη συνέχεια, η Διοίκηση του Νοσοκομείου βασιζόμενη στην απόφαση του ΣΤΕ 205-206/2016 ότι αυτές οι συμβάσεις δεν προσμετρούνται σωρευτικά, ώστε να μην εφαρμοστεί το προεδρικό διάταγμα 164/2004 που δεν επιτρέπει συμβάσεις πάνω από 24 μήνες, πήρε απόφαση για παράταση των συμβάσεων μέχρι 30/12/2016 καθησυχάζοντας τους εργαζόμενους.

Τώρα όμως οι εργαζόμενοι μετά από 20 χρόνια στον εργολάβο με απληρωσιές και εκμετάλλευση κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, αφού με τον τελευταίο νόμο 4486/2017 παραπέμπονται στο προεδρικό διάταγμα 164/200.

Παγιδευμένοι σε αυτήν την ομηρία τα δύο τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι έχουν μεν δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που προκήρυξε το νοσοκομείο γα το 2018, αλλά αυτόματα αποκλείονται γιατί κριτήριο πρόσληψης είναι η παύση εργασίας για τρεις μήνες μετά τη συμπλήρωση 24 μηνών στη δουλειά.

Για ακόμη μια φορά και με τη σημερινή συγκυβέρνηση, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας των Νοσοκομείων, σε έναν τομέα που έχει ανάγκη από μόνιμο και έμπειρο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, βιώνουν το καθεστώς ομηρίας, τη μη σταθερής αλλά και πολλές φορές της απλήρωτης εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω διεκδικούμε:

-Να μη γίνει καμία απόλυση.

-Όλες οι καθαρίστριες, τραπεζοκόμες, όλοι οι εργαζόμενοι στη φύλαξη και τις υπόλοιπες υπηρεσίες να παραμείνουν στα νοσοκομεία με μόνιμη σταθερή δουλειά με σύγχρονους όρους και δικαιώματα.

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να στελεχωθούν και να αναβαθμιστούν πλήρως οι υπηρεσίες αυτές.

Και καλούμε, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, σωματεία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους συμμετέχοντας στην κινητοποίηση το Υπουργείο Υγείας στις 6/10/2017 και ώρα 1.00».