ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

 

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν στην Προσοτσάνη οι Εκδηλώσεις Μνήμης των σφαγιασθέντων συμπατριωτών μας κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 1941.

 

Σύντομο ιστορικό της Επετείου

 

Την 29η Σεπτεμβρίου 1941, όταν η Ευρώπη όλη στέναζε κάτω από τη φασιστική μπότα κι ο κόσμος όλος ένιωθε άμεσα τον κίνδυνο του φασιστικού ολοκληρωτισμού, οι υπόδουλοι κάτοικοι της Προσοτσάνης και των γύρω χωριών με αυταπάρνηση και αυτοθυσία και με κίνδυνο της ζωής της δικής τους και των οικογενειών τους, επαναστάτησαν κατά του Βούλγαρου κατακτητή.

Ήταν μια πράξη αυταπάρνησης και ηρωισμού, ήταν το ξεκίνημα του αγώνα της ένοπλης Εθνικής Αντίστασης κατά του Άξονα του Γ’ Ράιχ.

Η Προσοτσάνη και η περιοχή της ήταν από τα πρώτα μέρη που ξεκίνησε ο αγώνας της Ένοπλης Εθνικής Αντίστασης για να επεκταθεί σύντομα σ’ όλη την Ελληνική Επικράτεια αλλά και στα υπόδουλα κράτη της Ευρώπης.

Το τίμημα ήταν βαρύ, αφού στοίχισε τη ζωή 300 και πλέον Ελλήνων Προσοτσανιωτών και την καταστροφή σε μεγάλη έκταση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους αλλά και η προσφορά στην Πατρίδα μεγάλη.

Για την ηρωική αυτή πράξη των κατοίκων της Προσοτσάνης και των χωριών, την πράξη θυσίας και αυταπάρνησης στο βωμό της λευτεριάς, το ξεκίνημα του αγώνα της ένοπλης Εθνικής Αντίστασης κατά του άξονα του Γ’ Ράιχ με την καθοριστικά θετική συμβολή στη νικηφόρο έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που αναγνωρίστηκε από όλες τις συμμαχικές δυνάμεις και επιτέλους φέτος μετά από προσπάθειες του Δήμου μας με το Προεδρικό Διάταγμα υπ΄αρ.49 η κωμόπολη της Προσοτσάνης χαρακτηρίστηκε ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ.

Ο Δήμος Προσοτσάνης σαν ελάχιστο φόρο τιμής στη μεγάλη αυτή προσφορά και θυσία των συμπατριωτών του, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου καθιέρωσε την ημέρα της 29ης Σεπτεμβρίου 1941 ως ημέρα δημόσιας εθνικής εορτής για την Προσοτσάνη.