ΤΟ 47ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ
- Παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα η τελετή έναρξης
- «Το Υπουργείο Πολιτισμού αντιλαμβάνεται ως καθήκον την ενίσχυση των φεστιβάλ για τη διατήρηση αυτής της μικρής αλλά βαριάς βιομηχανίας ονείρων και δημιουργίας, ώστε να συνεχίζουν να ανθίζουν και να αποτελούν εστίες ελευθερίας και έμπνευσης»
Με την κινηματογραφική λάμψη από το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους κυλάει η τρέχουσα εβδομάδα στη Δράμα, η οποία φιλοξενεί πλήθος εκπροσωπών της κοινότητας των μικρομηκάδων και όχι μόνο, σε μια διοργάνωση η οποία έχει καταστεί θεσμός τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Από τη Δευτέρα 2 έως την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη το φετινό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους με ένα πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει 211 ταινίες από 39 χώρες. Από αυτές, 148 μικρού μήκους ταινίες διαγωνίζονται στα 7 διαγωνιστικά τμήματα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (Εθνικό Διαγωνιστικό, Διεθνές Διαγωνιστικό, Εθνικό Σπουδαστικό, Διεθνές Σπουδαστικό, Short & Green, Διεθνές Animation και KIDDO), ενώ 63 προβάλλονται στα φετινά αφιερώματα.
Σπουδαστικές ταινίες, short film hub, networking, pitching, green films, animation, ταινίες για παιδιά, ταινίες από παιδιά και Cinematherapy για όλους, υπόσχονται μια αξέχαστη εβδομάδα και μία ξέφρενη κινηματογραφική νεανική γιορτή.
Φέτος, στους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ έχει προστεθεί ακόμη ένας, καθώς εκτός από τον κινηματογράφο «Ολύμπια», το Δημοτικό Ωδείο, τον θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρος», τον πολυχώρο «Ελευθερία» και τον αύλειο χώρο του πολιτιστικού χώρου της ΚΥΚΛΩΨ, προβάλλονται ταινίες και στο Γυμνάσιο Αρρένων της Δράμας, η αυλή του οποίου έχει μετατραπεί σε θερινό σινεμά. Επίσης, για ακόμη μια χρονιά υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθηση του Φεστιβάλ μέσω διαδικτύου, καθώς στην πλατφόρμα https://www.dramafilmfestival.gr/online-festival/ οι ταινίες είναι προσβάσιμες, με ελεύθερη είσοδο, σε όλη την Ελλάδα.
Το κεντρικό σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ είναι το «Όλα είναι Δράμα», σε παράφραση του τίτλου της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος». Πρόκειται για ένα σύνθημα, το οποίο ήδη αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού λόγω του διφορούμενου περιεχομένου του.
«Η Δράμα θα είναι στο επίκεντρο του πολιτισμού και δη του κινηματογραφικού κόσμου»
Η τελετή έναρξης του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» στο Δημοτικό Ωδείο, τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Ιάσονα Φωτήλα. Μάλιστα, ο κ. Φωτήλας θα είναι παρών και στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ, το βράδυ της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου.
Στις δηλώσεις του ο κ. Φωτήλας ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι είμαι ερασιτέχνης ηθοποιός χρόνια πολλά. Είναι η ψυχοθεραπεία μου. Είμαι ευτυχής πραγματικά που βρίσκομαι στη Δράμα και είμαι ευτυχής που καταφέρνω να είμαι μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής. Οι μικρομηκάδες είναι μεγάλοι. Δεν είναι μικροί, γιατί πραγματικά καταφέρνουν μέσα σε λίγες λέξεις, μέσα σε λίγα πλάνα, να περάσουν πάρα πολλά και σημαντικά. Είμαστε εδώ για να τους στηρίζουμε, όπως αυτοί στηρίζουν τον ελληνικό κινηματογράφο. Αυτός είναι άλλωστε ο κερδισμένος στο τέλος της ημέρας και αυτός πρέπει να είναι στο κέντρο της όλης διαδικασίας». «Το μέλλον του Φεστιβάλ το βλέπω πάρα πολύ καλό. Θα είμαστε εδώ για να στηρίζουμε, όπως και οι προκάτοχοί μου και κυρίως η Λίνα Μενδώνη το κάνει από την αρχή του εγχειρήματος. Έργα περιμένουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, έργα που θα βελτιώσουν τις υποδομές στον χώρο του κινηματογράφου. Περιμένουμε και καινούργιες σχολές, σχολές κινηματογράφου. Η Δράμα θα είναι στο επίκεντρο του πολιτισμού και δη του κινηματογραφικού κόσμου», πρόσθεσε ο κ. Φωτήλας.
Μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος επεσήμανε: «47ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, νομίζω ότι τα φώτα όλα είναι στραμμένα στη Δράμα μας. είμαστε το επίκεντρο του κινηματογράφου. Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που δήλωσαν συμμετοχή και οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Είναι πολύ σημαντικό να υπερτονιστεί το γεγονός της μεγάλης συμμετοχής. Αυτό αναδεικνύει κάτι. Αναδεικνύει τον θεσμό που αυτή την στιγμή μετρά 47 χρόνια. Αναδεικνύει ότι ο θεσμός είναι υπολογίσιμος σε όλα αυτά τα φόρουμ και τα σαλόνια, τα ευρωπαϊκά και όχι μόνο. Άρα νομίζω ότι οι μικρομηκάδες όλα αυτά τα χρόνια, όπως είπε και ο Υπουργός, δεν είναι μικρομηκάδες, είναι οι άνθρωποι που αφήνουν ένα πολύ βαρύ και σημαντικό αποτύπωμα γύρω από την κινηματογραφία. Με αυτά τα λόγια, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους αυτούς που θα διαγωνιστούν».
Τέλος, ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης δήλωσε: «Μια μεγάλη ευθύνη που έχει η Δράμα, αυτή την ιδιόμορφη πανελλαδική δράση και την κρατάει και την ενισχύει και τοπικά και πανελλαδικά και παγκόσμια. Άρα, η προσπάθεια αυτή που συνεχίζεται, με την έννοια της βελτίωσης σε κάθε επίπεδο, έχει να κάνει με όλους τους Δραμινούς και με όλους τους θεσμικούς φορείς. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη, αυτόν τον θεσμό και να τον ενισχύσουμε, αλλά και από πλευράς λειτουργίας να αποτελέσει ένα στοιχείο δημιουργίας και προοπτικής και τοπικά από πλευράς των νέων. Και για αυτό είναι η προσπάθειά μας για δημιουργία σχολών κινηματογράφου διαφόρων ειδικοτήτων και είναι μια προσπάθεια που ο Υπουργός έχει σχέση με την όλη αυτή κίνηση, αλλά και ο ίδιος ασχολείται με το θέατρο. Είναι σημαντικό. Προσπαθούμε όλοι και με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη να προχωρήσουμε όλα αυτά, δεσμευόμενοι για αυτά τα οποία έχουμε πει, να τα δούμε στην πράξη να υπάρχουν».
Η τελετή έναρξης
Στις 19.30 το απόγευμα της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου ο παρουσιαστής της τελετής έναρξης του φεστιβάλ Βασίλης Τερζόπουλος, μέσα σε θερμό χειροκρότημα, ανέβηκε στη σκηνή του Δημοτικού Ωδείου, κι έτσι μια ακόμη διοργάνωση, η 47η κατά σειρά, ξεκίνησε.
Παραδοσιακά οι τελετές έναρξης του Φεστιβάλ χωρίζονται σε δύο μέρη και είναι αρκετά μικρότερης διάρκειας από τις τελετές λήξης. Το πρώτο μισό περιλαμβάνει χαιρετισμούς από θεσμικούς εκπροσώπους και εκπροσώπους του Φεστιβάλ, ενώ στο δεύτερο μισό γίνεται η παρουσίαση των προγραμμάτων και των κριτικών επιτροπών του Φεστιβάλ.
Εκτός από τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Ιάσονα Φωτήλα, στην τελετή έναρξης παραβρέθηκαν οι Βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχης κ. Αλέξης Παναγιωτίδης και κ. Αργύρης Πατακάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Κατερίνα Μποδούρογλου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δράμας, ο πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής και πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Χαιρετισμό στην τελετή έναρξης απεύθυναν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Γιάννης Σακαρίδης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιάσονας Φωτήλας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, οι Βουλευτές κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Πέτρος Παρασκευαΐδης. Αναγνώστηκε γραπτός χαιρετισμός του Βουλευτή κ. Αναστάσιου Νικολαΐδη, ο οποίος απουσίαζε στην Αθήνα λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων.
Με έναν εγκάρδιο, πηγαίο και ουσιαστικό χαιρετισμό προς όλους τους συμμετέχοντες δημιουργούς και τη διαπίστωση πως οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κινηματογραφίας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Γιάννης Σακαρίδης, ευχαριστώντας όλους του συνεργάτες του, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως «καθημερινά δίνεται μάχη για την μεγέθυνση του Φεστιβάλ», το οποίο συμπληρώνει φέτος 47 χρόνια πορείας, ενισχυμένο σε εξωστρέφεια και αναγνωρισιμότητα.
Για την εδραίωση του Φεστιβάλ στο ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο, «που απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης» και το «πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που αυτό έχει δημιουργήσει στην πόλη της Δράμας μέσα από ταινίες που αποτυπώνουν κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές αλλαγές της Ελλάδας, παρέχοντας ένα πολύτιμο αρχείο για τις μελλοντικές γενιές», μίλησε ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος. Ακόμη, έκανε λόγο για τη σημασία της διατήρησης και της διάσωσης του Πολιτιστικού Οργανισμού ως αυτόνομου θεσμού, ευχαριστώντας την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και αναφερόμενος στις βελτιώσεις ως προς τις συνθήκες διεξαγωγής της διοργάνωσης, επεσήμανε πως βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο για την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών του Δήμου Δράμας, ύψους 1.460.000 ευρώ που έχει ήδη εξασφαλιστεί. Το έργο αφορά παρεμβάσεις στον κινηματογράφο Ολύμπια και στο Δημοτικό Ωδείο και προβλέπει προμήθεια και εγκατάσταση ηχητικού και φωτιστικού εξοπλισμού, αντικατάσταση καθισμάτων και δαπέδων, εγκαταστάσεις κλιματισμού και αερισμού και προμήθεια μουσικού εξοπλισμού. Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε επίσης πως προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία οπτικοακουστικού κόμβου στο πρώην στρατόπεδο «Ανδρικάκη».
«Η μικρή φόρμα όχι μόνο αντέχει αλλά πρωταγωνιστεί και σηματοδοτεί την πραγματικότητα και η Δράμα με αυτό το Φεστιβάλ είναι η καλύτερη απόδειξη», ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιάσονας Φωτήλας. Πρόσθεσε μάλιστα πως «το Υπουργείο Πολιτισμού αντιλαμβάνεται ως καθήκον την ενίσχυση των φεστιβάλ για τη διατήρηση αυτής της μικρής αλλά βαριάς βιομηχανίας ονείρων και δημιουργίας, ώστε να συνεχίζουν να ανθίζουν και να αποτελούν εστίες ελευθερίας και έμπνευσης». Ακόμη, χαρακτήρισε τα φεστιβάλ «ζωντανούς οργανισμούς που οφείλουν να εξελίσσονται, να αναπτύσσονται και να συμπεριλαμβάνουν απαντήσεις για τις νέες προκλήσεις του χώρου».
Στη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ με 210.000 ευρώ για την τριετία 2023-2025, «δηλαδή με 70.000 ευρώ ετησίως μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο και τον Πολιτιστικό Οργανισμό», αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης. Σημείωσε επίσης ότι η Περιφέρεια χρηματοδοτεί και το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών κινηματογραφικής γραφής, πρακτικής και έρευνας του ΕΑΠ με το ποσό των 126.000 ευρώ μέσω αντίστοιχης προγραμματικής σύμβασης.
Στη συνεχόμενη ανοδική πορεία του Φεστιβάλ και την καταξίωσή του στον παγκόσμιο χάρτη, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Πέτρος Παρασκευαΐδης, κάνοντας λόγο για το προπτυχιακό τμήμα κινηματογραφικών σπουδών του ΕΑΠ και την αύξηση των σπουδαστών, καθώς και στο πρόγραμμα του Cinematherapy. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση να αυξηθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Τέλος παρουσίασε τα νέα βραβεία του Φεστιβάλ που θα απονεμηθούν στους φετινούς νικητές. Πρόκειται για δημιουργίες του γλύπτη Οδυσσέα Τοσουνίδη, εμπνευσμένα από την αρχαία και νεότερη ιστορία της Δράμας.
Ο παρουσιαστής της τελετής Βασίλης Τερζόπουλος έδωσε τον λόγο στις κριτικές επιτροπές και τους επικεφαλής τμημάτων, χαρακτηρίζοντας το Φεστιβάλ «έναν χώρο και μια πλατφόρμα συμπερίληψης, ενωτικότητας και ενσωμάτωσης κάθε καλλιτεχνικής τάσης, φωνής και έκφρασης από την ευρεία, δημιουργική κινηματογραφική κοινότητα».
Η κ. Βαρβάρα Δούκα αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των 11 χρόνων του Pitching Lab, «εκεί όπου εκκολάπτονται σχέδια και θα επιστρέφουν ως διαγωνιζόμενες ταινίες. Πρόκειται για μια βοήθεια που έλαβε η κινηματογραφική κοινότητα εντός συνόρων με την αναγκαστική διάδραση της παγκόσμιας κοινότητας και το αντίθετο».
«Μία πύλη εξωστρέφειας και ένα πεδίο ανάπτυξης και συνάντησης κινηματογραφιστών με εκπροσώπους και επαγγελματίες της αγοράς και της βιομηχανίας», το short film hub, έχει από φέτος συντονιστή τον Φλοριάν Φερναντέζ του Short Film Market του Φεστιβάλ Καννών, ο οποίος μίλησε «για την συγγραφή της πλοκής ως κύριο θέμα του προγράμματος, που θα μεγαλώνει κάθε χρόνο, έως ότου ανακαλυφθεί η δυναμική της μικρού μήκους ταινίας στην Ελλάδα και εξελιχθεί σε μια πιο προσωπική προσέγγιση», όπως είπε.
Ο κ. Θανάσης Νεοφώτιστος, head programmer του διεθνούς σπουδαστικού με 13 ταινίες από όλον τον κόσμο φέτος και θεματική τη θάλασσα και τον άνθρωπο, σημείωσε πως «πρέπει να γίνουν γόνιμες συζητήσεις για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την κινηματογραφική κοινότητα και ειδικά ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο».
Για το κενό που ήρθαν να καλύψουν οι σπουδαστικές ταινίες «που παρόλη την απίστευτη ενέργεια και δύναμή τους δεν μπορούσαν να παιχτούν πουθενά, παρά μόνο σε σχολεία», μίλησε ο κ. Παναγιώτης Ιωσηφέλης, καθηγητής σεναρίου στη Σχολή Κινηματογράφου του ΑΠΘ και head programmer του Εθνικού Σπουδαστικού.
Την τελετή έκλεισε ο κ. Αχιλλέας Κυριακίδης, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «εδώ και σαράντα χρόνια το Φεστιβάλ Δράμας φιλοξενεί όνειρα, στεγάζει ανησυχίες, προβάλλει αναζητήσεις και στοιχειοθετεί χρόνο με τον χρόνο ένα υπόδειγμα παραδειγματικού ήθους όπου η άμιλλα παίρνει τις διαστάσεις διαλεκτικής αντιπαράθεσης που κυοφορεί το ροκ του κινηματογραφικού μας μέλλοντος. Η ταινία μικρού μήκους δεν είναι άρρωστη, καθυστερημένη, ένα παιδί με προβλήματα ανάπτυξης, είναι μια μεγάλου μήκους που δεν έγινε και κυρίως μια ταινία μεγάλου μήκους που παρουσιάζει προβλήματα πρόωρης ανάπτυξης, ένα αυτόνομο είδος γραφής με δικούς του νόμους και κανόνες, κώδικες, αισθητική νομοτέλεια, οικονομία».