ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΙΑΦΑΝΗΚΕ ΠΩΣ ΠΛΗΘΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΠΟΤΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ (Π.Χ. ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ)

 

 

  • Υπερψηφίστηκε η εναλλακτική πρόταση των παρατάξεων «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» με περικοπή χρηματοδότησης της ΔΕΚΠΟΤΑ κατά 500.000 ευρώ (από 800.000 ευρώ χρηματοδότησης για το 2020 έπεσε στις 300.000 ευρώ)
  • Αμφίβολο το τι θα γίνει με τις άμεσες εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΔΕΚΠΟΤΑ όπως τα Κούλουμα στον Κορύλοβο και το Καρναβάλι της Χωριστής
  • Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ε. Ζιούτη έλαβε τα εύσημα από όλες τις πλευρές για τη δουλειά που γίνεται στην υπηρεσία της (τόσο για τον απολογισμό του 2018 όσο και για τον προϋπολογισμό του 2020), ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης έθεσε ζητήματα για το πώς θα διοργανωθεί η Ονειρούπολη από τον Δήμο

 

 

Μπορεί η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου 2020, να αφορούσε τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020, όμως για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο πλήθος τοποθετήσεων βρέθηκε η ΔΕΚΠΟΤΑ και όσες εκδηλώσεις διοργάνωνε μέχρι τώρα, με την Ονειρούπολη εύλογα να κατέχει ξεχωριστή θέση στη συζήτηση. Κι αυτό συνέβη γιατί οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», οι οποίες πρότειναν και ψήφισαν (μαζί με την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση») την κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ, μέσω της λύσης και εκκαθάρισής της, κατέθεσαν εναλλακτική πρόταση στον προϋπολογισμό, όπως δίνει το δικαίωμα η νομοθεσία, η οποία αφορούσε ουσιαστικά την περικοπή χρηματοδότησης της ΔΕΚΠΟΤΑ από τον Δήμο. Συγκεκριμένα, οι τρεις δημοτικές παρατάξεις πρότειναν και υπερψηφίστηκε στο τέλος, καθώς έχουν την πλειοψηφία στο σώμα, την περικοπή της χρηματοδότησης της συγκεκριμένης δημοτικής επιχείρησης κατά 500.000 ευρώ. Αντί, λοιπόν, η επιχορήγηση του Δήμου προς την ΔΕΚΠΟΤΑ το 2020 να είναι 800.000 ευρώ αυτή θα είναι 300.000 ευρώ. Το υπολειπόμενο ποσό των 500.000 ευρώ οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης πρότειναν και ψήφισαν να διατεθεί ως εξής στον προϋπολογισμό του Δήμου:

-150.000 ευρώ στον υπάρχοντα κωδικό για «έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων»

-2.000 ευρώ στον υπάρχοντα κωδικό για «έξοδα οργάνωσης κοινωνικών δραστηριοτήτων»

-8.000 ευρώ στον υπάρχοντα κωδικό για «οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων»

-340.000 ευρώ σε νέο κωδικό με τίτλο «δαπάνες διοργάνωσης Ονειρούπολης 2020-2021».

Ουσιαστικά η στάση των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης έρχεται ως συνέχεια της απόφασής τους για κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ, ενώ είχε προαναγγελθεί και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πάντως, όπως διαφάνηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο από την τοποθέτηση του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου όσο και από τις απαντήσεις σε ερωτήματα Δημοτικών Συμβούλων από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Ευαγγελία Ζιούτη πιθανόν να προκύψουν διάφορα προβλήματα όσον αφορά τη διοργάνωση της Ονειρούπολης από το Δήμο και όχι από την ΔΕΚΠΟΤΑ.

Όπως ανέφερε κ. Ζιούτη, σε σχέση με το 2011, όταν και η Ονειρούπολη είχε διοργανωθεί από το Δήμο, λόγω μη έγκρισης του σχεδίου δράσης της ΔΕΚΠΟΤΑ, η νομολογία έχει εμπλουτιστεί με νέες πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ως παράδειγμα πως η δαπάνη για συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου από ιδιώτη δεν θεωρήθηκε το 2019, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε από το 2011-2018, καθώς κρίθηκε ότι ο Δήμος έχει δικούς τους ηλεκτρολόγους. Άρα οι ηλεκτρολογικές δουλειές στην Ονειρούπολη, όπως και η καθαριότητα, για την οποία ο Δήμος έχει προσωπικό, θα πρέπει να γίνουν από τις υπηρεσίες του Δήμου. Η κ. Ζιούτη τόνισε πως για να διοργανωθεί η Ονειρούπολη από τον Δήμο χρειάζεται προγραμματισμός και καταγραφή δαπανών. Επίσης, στάθηκε και στο θέμα των διαγωνιστικών διαδικασιών που ενδεχομένως να απαιτηθούν, επισημαίνοντας πως κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθούν και αν γίνουν δεκτές οι συμβάσεις στον προσυμβατικό έλεγχο. Μάλιστα, για τους ανοικτούς διαγωνισμούς τόνισε ότι χρειάζεται ακόμη και ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν, θέτοντας ως παράδειγμα τον διαγωνισμό για τα καύσιμα του Δήμου, ο οποίος ξεκινάει ακόμη και έναν χρόνο νωρίτερα, έτσι ώστε με την έναρξη της νέας χρονιάς να μην υπάρχει πρόβλημα θέρμανσης ή κίνησης των οχημάτων.

Για τα προβλήματα που θα προκύψουν, εφόσον ο Δήμος αναλάβει τη διοργάνωση της Ονειρούπολης, μίλησε και ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος στη δική του τοποθέτηση. Ο κ. Μαμσάκος αναρωτήθηκε αν το υπάρχον προσωπικό του Δήμου θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε θέματα λειτουργίας της Ονειρούπολης, όπως είναι ο ηλεκτροφωτισμός, η καθαριότητα και η φύλαξη. «Θα κάθεται η Δημοτική Αστυνομία να φυλάει την Ονειρούπολη από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί;» χαρακτηριστικά αναρωτήθηκε. Μάλιστα, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μαμσάκος υπογράμμισε πως οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης θα είναι συνυπεύθυνοι, αν αύριο μεθαύριο δημιουργηθούν προβλήματα.

Βέβαια, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό τέθηκαν και ερωτήματα για το πώς θα διοργανωθούν και άλλες εκδηλώσεις που αναλάμβανε κάθε χρόνο η ΔΕΚΠΟΤΑ, όπως τα Κούλουμα στον Κορύλοβο και το Καρναβάλι της Χωριστής. Από πλευράς αντιπολίτευσης αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι από το ποσό των 300.000 με το οποίο ο Δήμος θα χρηματοδοτήσει την ΔΕΚΠΟΤΑ, οι 277.000 ευρώ είναι για λειτουργικές δαπάνες και περισσεύουν 23.000 ευρώ για κάποιες άμεσες ανάγκες που θα προκύψουν. Εξάλλου, όπως ειπώθηκε από πλευράς αντιπολίτευσης, η συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση στον προϋπολογισμό έρχεται ως συνέχεια της πρότασής τους για κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου ξεκίνησε με την τοποθέτηση του εισηγητή από πλευράς Δημοτικής Αρχής, Αντιδημάρχου Οικονομικών, κ. Γιάννη Εφραιμίδη, ο οποίος αναλύοντας στοιχεία του προϋπολογισμού έκανε λόγο για έναν πραγματικό, ρεαλιστικό, ισοσκελισμένο, άρτιο και στοχευμένο προϋπολογισμό. Επίσης, στάθηκε στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός επέστρεψε χωρίς καμία παρατήρηση από το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ και απέδωσε τα εύσημα στις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου. Θετικά λόγια τόσο για την Προϊσταμένη κ. Ζιούτη όσο και για το σύνολο των υπαλλήλων ειπώθηκαν από όλες τις παρατάξεις, με την αντιπολίτευση να ασκεί πολιτική κριτική στον προϋπολογισμό. Μάλιστα, αυτό που ζητήθηκε από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης είναι να υπάρξει διάλογος και συνεργασία, έτσι ώστε στην επόμενη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία πιθανώς να γίνει μέσα στο Φεβρουάριο, να αναμορφωθεί με ευρεία συναίνεση τόσο ο προϋπολογισμός όσο και μέσω αυτού το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.

Κατά τη ψηφοφορία, οι 12 Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής ψήφισαν την πρόταση της παράταξής τους. Οι 15 Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατάξεων «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» την εναλλακτική πρόταση με περικοπή της χρηματοδότησης της ΔΕΚΠΟΤΑ. Ο κ. Γιώργος Μήτρου από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε «όχι και στις δύο προτάσεις» και ο κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος από την παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα» ψήφισε «παρών». Μάλιστα, εξηγώντας τη στάση του ο κ. Μήτρου ανέφερε ότι όταν καταψηφίζεις τα τέλη & δικαιώματα και το Τεχνικό Πρόγραμμα, η συνεπής στάση είναι να καταψηφίζεις και τον προϋπολογισμό.

Πριν από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020, το οποίο ήταν θέμα ξεχωριστής ειδικής συνεδρίασης του σώματος, προηγήθηκε άλλη ειδική συνεδρίαση σχετικά με την έγκριση του απολογισμού για το 2018. Ο απολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Θετικά ψήφισε η Δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» (ως προς τη λογιστική αποτύπωση»), ενώ «παρών» ψήφισαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα».

 

Ενημέρωση για το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων

 

Εκτός από τις ειδικές συνεδριάσεις για τον απολογισμό του 2018 και τον προϋπολογισμό του 2020, πραγματοποιήθηκε και τακτική συνεδρίαση του σώματος, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Κατά τη συζήτηση των προημερησίας διάταξης θεμάτων, ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ενημέρωσε το σώμα για τις συσκέψεις που έχουν γίνει με τους άλλους 4 Δημάρχους των Δήμων του Νομού σχετικά με τη δημιουργία Διαδημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων (πρόκειται για θέμα το οποίο πρώτη έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Εργασία… συν» στο φύλλο 641, την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020). Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, το θέμα έχει φτάσει σε φάση κοστολόγησης της λειτουργίας του Καταφυγίου, εφόσον αυτό λειτουργήσει, και για αυτό «πρέπει συνειδητά να πάρουμε αποφάσεις οι επικεφαλής για τα λειτουργικά κόστη». Ο Δήμαρχος Δράμας σημείωσε ότι το ποσό που αναλογεί στο Δήμο Δράμας είναι περίπου 100.000 ευρώ ετησίως και αυτό έρχεται να προστεθεί στο ποσό των 80.000-85.000 ευρώ το οποίο αφορά την λειτουργία του κυνοκομείου. Όπως επεσήμανε, η πρόταση είναι έτοιμη να κατατεθεί, όμως θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση από τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, καθώς σε αντίθεση με τους άλλους 4 Δημάρχους, ο ίδιος δεν ελέγχει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζήτησαν να ενημερωθούν ολοκληρωμένα για την πρόταση και για αυτό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση των 5 Δημάρχων του Νομού με τους 5 επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας.