Σε ανακοίνωση της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Δράμας αναφέρονται τα εξής:
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), προτίθεται εντός του έτους 2025 να αναδιαρθρώσει τις περιφερειακές φορολογικές υπηρεσίες (δηλ. τις κατά νομό Δ.Ο.Υ.). Αυτό προτίθεται να κάνει και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας — Θράκης. Η ενέργεια αυτή θα οδηγήσει στο κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Δράμας και θα μεταφέρει όλες τις βασικές αρμοδιότητες της Δ.Ο.Υ., σε υπηρεσίες που θα δημιουργήσει σε διαφορετικές πόλεις της περιφέρειας. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα δημιουργηθεί ελεγκτικό κέντρο στις Σέρρες, καθώς και μία κεντρική υπηρεσία στην Καβάλα.
Η πρόθεση αυτή της Α.Α.Δ.Ε. επιβεβαιώθηκε και από σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. των νομών Καβάλας – Δράμας.
Η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας κεντρικές φορολογικές υπηρεσίες ανά αντικείμενο, όπως Κέντρο Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΕ.ΦΟ.ΔΕ.), Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.), Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) κ.ο.κ.
Σε δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» στις 11 Οκτωβρίου 2024 αναφέρεται ότι: «συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι λογιστών έχουν επισημάνει εδώ και αρκετές ημέρες, με επίσημη ανακοίνωσή τους, ότι στο νεοσύστατο Κέντρο Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΕ.ΦΟ.ΔΕ.), όπου μεταφέρθηκαν πρόσφατα βασικές λειτουργίες των καταργημένων ΔΟΥ της Αττικής, έχουν συσσωρευτεί πάνω από 150.000 αναπάντητα αιτήματα φορολογουμένων! Τα αιτήματα αυτά, τα οποία αφορούν κυρίως διαδικασίες του Φορολογικού Μητρώου, όπως η απόδοση ΑΦΜ και κλειδαρίθμου, οι μεταβολές ατομικών στοιχείων φυσικών προσώπων, οι ενάρξεις και οι μεταβολές δραστηριοτήτων επιχειρήσεων, έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στη συγκεκριμένη υπηρεσία μέσω της πλατφόρμας “Τα αιτήματά μου”, που βρίσκεται στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), πολλά εξ αυτών, έχουν παραμείνει αναπάντητα για πολλούς μήνες».
Σε αντίστοιχο δημοσίευμα στο enikonomia.gr, στις 7 Οκτωβρίου 2024, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ) καταγγέλλει ότι: «η επικοινωνία με τον υπάλληλο που χειρίζεται την κάθε υπόθεση είναι αδύνατη – δεν προβλέπεται η είσοδος των συναλλασσόμενων στο χώρο, ούτε μπορεί κανείς να μιλήσει τηλεφωνικά μαζί του. Η κατάσταση έχει μετατραπεί σε ψηφιακό εφιάλτη. Για το αίτημα που υποβάλλουμε μας ενημερώνει το σύστημα ότι σήμερα το έχει αναλάβει π.χ. η ΔΟΥ Κω και την επόμενη μέρα το αίτημα έχει μεταφερθεί προς επίλυση στη ΔΟΥ Αγρινίου!!! Η όλη κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει, έχοντας συσσωρευτεί μέχρι τώρα πάνω από 150.000 αιτήματα μόνο στο ΚΕΦΟΔΕ, τα οποία, αντί να μειώνονται, αυξάνονται κάθε μέρα, διαταράσσοντας σοβαρά την κοινωνική και οικονομική ζωή των φορολογουμένων. Το ίδιο συμβαίνει και με ΚΕΒΕΙΣ και ΚΕΦΟΚ…».
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε ανακοίνωσή του, στις 14 Οκτωβρίου 2024, επιβεβαιώνει όλα τα ανωτέρω, προσθέτοντας ότι ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής μετά από ερωτήσεις Βουλευτών εξέδωσε απόφαση με την οποία προβλέπεται, οι απαντήσεις σε αιτήματα φορολογουμένων για θέμα φορολογικού μητρώου να «αναδρομολογούνται» στις πρώην Δ.Ο.Υ. και νυν Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης (Υ.Φ.Ε.) της Αττικής, ώστε να αποσυμφορηθεί το ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε. Αττικής από το τεράστιο πλήθος των συσσωρευμένων αιτημάτων που έρχονται σ’ αυτό απ’ όλη την Αττική. Επίσης στην ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών αναφέρεται ότι: «η ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο ΚΕΦΟΔΕ εκπροσώπων των επιχειρηματιών, σε περίπτωση μιας εμπλοκής σε διεκπεραίωση, ακυρώνει τα οφέλη της ψηφιοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης, γεγονός το οποίο κρίνεται ως απαράδεκτο από όλο τον επιχειρηματικό κόσμο».
Η ανακοίνωση κλείνει αναφέροντας ότι: «Στο πλαίσιο αυτό, χάνονται προθεσμίες για επιδόματα αφού απαιτείται μέχρι και πάνω από ένα έτος για τη διεκπεραίωση μια απλής συναλλαγής, όπως η μεταβολή στοιχείων μητρώου που απαιτούσε μια επίσκεψη στη ΔΟΥ και τώρα υποβλήθηκε η αίτηση τον Ιούλιο του 2023 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2024. Επίσης, αιτήματα μεταβολών και διακοπής εργασιών νομικών προσώπων που έχουν υποβληθεί από τον Ιούλιο του 2024 βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση «απεσταλμένο», ούτε καν «σε επεξεργασία», ενώ στην ίδια ακριβώς κατάσταση βρίσκονται τα αιτήματα στα οποία επισυνάφθηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από υποβολές δηλώσεων στις οποίες ζητήθηκε προσκόμιση στοιχείων για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης (χρεωστικές δηλώσεις)».
Η Ε.Φ.Ε.Ε. Ν. Δράμας είναι πεπεισμένη, ότι μία παρόμοια «κεντρικοποίηση» στις φορολογικές υπηρεσίες του Νομού μας, θα επιφέρει αναπόφευκτα κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις επιζήμιες στους κατοίκους της, όπως:
- Δυσκολία πρόσβασης και επικοινωνίας με τις «κεντρικοποιημένες» υπηρεσίες δημιουργώντας προβλήματα στο «επιχειρείν» και στην οικονομική ανάπτυξη, λόγω καθυστερήσεων επιστροφής φόρων, πρόσθετης γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα να χάνονται προθεσμίες, επιδοτήσεις, διαγωνισμοί και προγράμματα.
- Αύξηση της ταλαιπωρίας των πολιτών, των επιχειρηματιών και των συναδέλφων λογιστών – φοροτεχνικών, καθώς ο βαθμός ψηφιοποίησης δεν είναι ικανός να αποτρέψει την φυσική παρουσία των/μας, στις υπηρεσίες, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας των φορολογικών ζητημάτων, τόσο στη συναλλαγή (ΦΠΑ, Εισόδημα, Μητρώο) όσο και στον έλεγχο και στο δικαστικό τμήμα.
iii. Θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, των επαγγελματιών και των συναδέλφων λογιστών – φοροτεχνικών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις θα αναγκάζονται/αναγκαζόμαστε να μετακινηθούν/μετακινηθούμε από νομό σε νομό, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ταλαιπωρία τους/μας και επιβαρύνοντάς τους/μας με επιπλέον κόστη μετακίνησης.
- Η ανάγκη δε της μετακίνησης των συναδέλφων από νομό σε νομό για την διευθέτηση – επίλυση θεμάτων των πελατών μας επιχειρηματιών θα επιφέρει σημαντική απώλεια χρόνου, και θα επιβαρύνει την ποιότητα της ζωής μας.
Για όλα αυτά, εμείς οι λογιστές – φοροτεχνικοί του Ν. Δράμας, ενώνουμε την φωνή μας με την φωνή των πολιτών και των επιχειρηματιών και ζητάμε να μην προχωρήσει η Πολιτεία σε μία τέτοια κίνηση.