Ένα πάρα πολύ οδυνηρό φθινόπωρο θα αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία αναφορικά με τον κορονοϊό, σε περίπτωση που η χαλαρότητα των πολιτών σε σχέση με την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, που παρατηρείται στις διακοπές, συνεχιστεί και μετά την επιστροφή τους στα αστικά κέντρα. Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής.
Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους εργαζόμενους που έρχονται σε συχνή επαφή και συνάφεια με κόσμο κι έτσι μπορούν να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού και σημείωσε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που εξετάζει η Πολιτεία για περιορισμούς στους ανεμβολίαστους στους χώρους εστίασης και θεαμάτων.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πολύ χειρότερη εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία το φετινό Αύγουστο σε σύγκριση με τον περσινό οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα που είναι υπερβολικά μεταδοτική αλλά και στη μεγάλη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες.
«Τον περσινό Αύγουστο είχαμε να αντιμετωπίσουμε το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού λίγο τροποποιημένο. Στη συνέχεια ήρθε η βρετανική μετάλλαξη και τώρα η Δέλτα, η οποία είναι 100% περισσότερο μεταδοτική σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος. Η μετάδοση του ιού γίνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα και όσοι νοσήσουν, έχουν πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Ουσιαστικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν καινούργιο ιό», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής
«Άγνωστη λέξη η μάσκα στα νησιά»
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας κατέκρινε τη μεγάλη χαλαρότητα των πολιτών, αναφορικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας, σημειώνοντας ότι σε νησιά η μάσκα αποτελεί… άγνωστη λέξη.
«Βρέθηκα σε δύο νησιά το φετινό καλοκαίρι και κυριολεκτικά η μάσκα και τα μέτρα προστασίας αποτελούσαν… άγνωστη λέξη. Αλγεινή εντύπωση μου προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι ακόμα και μέσα στα αεροπλάνα η επίβλεψη των αεροσυνοδών χαρακτηριζόταν από μία έως και προκλητική χαλαρότητα. Δεν υπήρχε η απαραίτητη αυστηρότητα στη χρήση των μασκών, ενώ, όποιος ήθελε, άνοιγε τον εξαερισμό, παρ’ όλο που αυτό απαγορεύεται εξαιτίας των μέτρων για τον κορονοϊό. Αν η λογική αυτή στη συμπεριφορά μας συνεχιστεί και μετά τη μαζική επιστροφή μας στα αστικά κέντρα, θα ζήσουμε ένα πάρα πολύ οδυνηρό φθινόπωρο. Μπορεί ο αριθμός των διασωληνωμένων να μη φτάσει στα επίπεδα του χειμώνα, επειδή πλέον έχουμε αρκετούς εμβολιασμένους και πολλά άτομα που νόσησαν και έχουν φυσική ανοσία, όμως, το νούμερο των θανόντων δεν αποτελεί αμελητέα ποσότητα και δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε γι’ αυτό», τονίζει ο κ. Κιουμής.
Όχι σε νέο lockdown – Ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων
Δε θα έχει αποτελεσματικότητα ένα νέο lockdown, σύμφωνα με τον κ. Κιουμή, αφού οι πολίτες έχουν κουραστεί και το μόνο που θα καταφέρναμε, θα ήταν να πληγούν οικονομικοί κλάδοι. Στον αντίποδα, ο καθηγητής του ΑΠΘ τάσσεται υπέρ των μέτρων που προβλέπουν αυστηρούς περιορισμούς στους ανεμβολίαστους, καθώς και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων που έρχονται σε καθημερινή συναναστροφή με κόσμο.
«Τα μέτρα στο εξής πρέπει να έχουν αυτήν τη στόχευση. Ο ανεμβολίαστοι θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρούς περιορισμούς. Είναι γελοίο και απατηλό το επιχείρημα “όχι στο διαχωρισμό μεταξύ των εργαζομένων”. Η ίδια η φύση προκαλεί διαχωρισμούς. Όσοι εργαζόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού, επειδή έρχονται σε συνάφεια και επαφή με πολύ κόσμο, θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά. Διαφορετικά, θα πρέπει να πάρουμε την οδυνηρή απόφαση να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό και κυρίως να πεθαίνουμε με τον κορονοϊό», υπογραμμίζει ο κ. Κιουμής.
Πηγή: ethnos.gr