ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

 

(συνέχεια από το φύλλο της Πέμπτης 18 Απριλίου)

Η πρώτη σκέψη που θα έρθει στο μυαλό του δημότη για την άθλια εικόνα που βλέπει στην πόλη του ίσως είναι: «Τι να γίνει, αφού δεν υπάρχει χρήμα;». Και όμως, όπως θα δείτε παρακάτω, είναι μια πέρα για πέρα λαθεμένη υπόθεση! Τα διαθέσιμα ποσά για καθαριότητα – φωτισμό υπεραρκούν, αλλά είναι άγνωστο πού δαπανώνται.

Εάν ακούσεις τους Δημάρχους και Αντιδημάρχους από την μια και από την άλλη τους εργαζομένους στην καθαριότητα, διαπιστώνεις άμεσα ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μιας και έτσι που έχει καταντήσει η νομή Διοίκησης σε κάθε Δήμο και σε κάθε Περιφέρεια διαπιστώνεις ότι τελικά φταίει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της χωράς που δυστυχώς δεν παρίσταται σε κάθε ανά την χώρα Δημοτικό Συμβούλιο, μιας και δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι σοβαρότερο, και από την άλλη οι αιτιάσεις όλων, Δημαρχαίων, Περιφεριαρχών, μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους ότι πάντα φταίει η Κεντρική Εξουσία για όλα τα δεινά που έχει ο Δήμος τους και τα οποία φυσικά πριν την εκλογή τους δεν τα ήξεραν και ούτε τα φανταζόταν.

Άρα κακώς λειτουργεί έτσι το σύστημα μιας και ό,τι και να γίνει αυτό εξαρτάται από την Κεντρική Εξουσία και πότε δεν απογαλακτίζεται. Αυτό όμως γεννά πολλά ερωτήματα με το ποιο σπουδαίο, το τι χρειάζονται ο πρώτος και δεύτερος βαθμός πολιτικής εξουσίας, όταν αυτές δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και πάντα θα τρέχουν για γάλα στο βυζί της κεντρικής εξουσίας;

Οι εκατοντάδες ανά την επικράτεια περιπτώσεις κακοδιαχείρισης δημοτικών πόρων, από ότι φαίνεται η κακοδιαχείριση των δημοτικών τελών, αλλά και των ανά Δήμο εισπράξεων από ετέρες πηγές χρημάτων πώς διαχειρίζονται; Ουδείς εξ αυτών δεν έδωσε ποτέ αναφορά, ούτε και λογαριασμό, από τα εισρέοντα σε κάθε Δήμο χρήματα. Όλοι ποιούν την νήσσα και εκεί ουδείς εξ αυτών γκρινιάζει, τότε έστω και για λίγο σταματά η γκρίνια περί έλλειψης προσωπικού, περί παλαιότητας και αχρήστων μηχανημάτων και απορριμματοφόρων και κάθε λογής δικαιολογία.

Εγώ ζήτησα πολλάκις από τον Δήμαρχο Δράμας, παλαιό και νυν, να μου κοινοποιήσει το πόσα χρήματα αλλά και τι δαπάνες έχει κάνει ο Δήμος κατά την περίοδο χρήσης της εορτής της Ονειρούπολης και ποτέ απάντηση δεν πήρα.

Έχω θέσει και πάλι στο παρελθόν το ερώτημα: Πού κατευθύνονται τα ανταποδοτικά ποσά από τα δημοτικά τέλη; Ποιες «τρύπες κλείνουν»; Πόσο νόμιμο είναι αυτό; Η διοίκηση του Δήμου, πολιτική και υπαλληλική, δεν απάντησε ποτέ. Ας το κάνει τώρα γιατί η κοινή γνώμη της πόλης δικαιούται να γνωρίζει για ποιο λόγο η Καθαριότητα βρίσκεται σε αυτή την κατάντια, ενώ οι πολίτες πληρώνουν κανονικά τα δημοτικά τέλη. Αλλιώς ας το ψάξει η νεοεκλεγμένη διοίκηση και ας μας πει τι συμβαίνει, αλλά και αν προτίθεται να εφαρμόσει το νόμο ως προς την διάθεση των δημοτικών τελών.

Όπως αναφέραμε στην αρχή, η Υπηρεσία Καθαριότητας σε κάθε Δήμο δεν πρέπει, υπό κανονικές συνθήκες, να αντιμετωπίζει κανένα οικονομικό πρόβλημα. Τα δημοτικά τέλη, που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και φτάνουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ, είναι καθαρά ανταποδοτικά και πρέπει να διατίθενται, βάσει του νόμου, υποχρεωτικά σε καθαριότητα (χ εκατ. ευρώ) και δημοτικό φωτισμό (χ εκατ. ευρώ).

Ας μην ξεχνάμε δε και τις κορώνες ότι κανένας από τους υποψηφίους, όχι όλοι αλλά κατά το πλείστον, ότι δεν ζητούν το χρίσμα και δεν χρωστούν σε κανέναν την εκλογή τους μιας και είναι ανεξάρτητοι. Αυτό όμως δημιουργεί και ένα αμφίπλευρο τεχνηέντως και φαινομενικό πρόβλημα μιας και όντως ανεξάρτητος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης καλύπτει την ανικανότητά του να πάρει χρήματα από την τροφό Κεντρική Κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ότι αφού δεν ανήκει σε αυτήν του στερούν την βοήθεια προς τον Δήμο η την Περιφέρειά του.

Παλαιοκομματικά τερτίπια επί εποχής Μαυρογυαλούρου.

Το ζήσαμε και στην Δράμα με υποψηφίους Δημάρχους που επρόσκειντο στην Ν.Δ., μιας και η πόλη έχει μεγάλο ποσοστό γύρω από το κόμμα αυτό, αλλά και το Πα.Σο.Κ., και οι οποίοι τους υποστήριζαν και από τα κόμματα αυτά εκμαίευαν χιλιάδες ψήφους και μετά την εκλογή τους δίχως ντροπή αποκήρυσσαν μετά βδελυγμίας την συγγένεια τους με το κόμμα τους δηλώνοντας ανεξάρτητοι, ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΙΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΟΧΕΙΡΑΝΤΛΗΣΗΣ ΑΣΚΗΣΗ, τότε τι άλλο θα μπορούσε να είναι.

Από την άλλη όλοι όσοι θέλουν έστω και μέσω της κρεατομηχανής των συμβάσεων που επιβάλλει η πελατειακή λογική και η αξιοποίησή της για να κερδίζουν κάποιοι προσωπικές ψήφους, ώστε να παριστάνουν τους «επιτυχημένους», κρατάει την υπηρεσία, όπως και άλλες δομές του Δήμου, σε παρατεταμένη διάλυση. Μέχρι να μάθει τη δουλειά ένας συμβασιούχος και να ενταχθεί πλήρως στο πρόγραμμα εργασίας, φεύγει. Χώρια που μερικά «βύσματα» δεν κάνουν τη δουλειά για την οποία πληρώνονται.

Από την άλλη δε και οι μέχρι πρότινος υποψήφιοι προς ένταξη στο δυναμικό του Δήμου δίνουν «γη και ύδωρ», μέχρι να μπουν με βύσμα, αλλά μετά την είσοδό τους τα πιστεύω και οι υποχρεώσεις τους άλλαξαν άρδην και τα μάλα.

Η αντίδραση όλων των εμπλεκόμενων από κάθε μεριά και κάθε ιδιότητα με την διαχείριση της καθαριότητας εγείρει αντιδράσεις ακόμη και ακραίες από τον καθένα σε όποιον τομέα και αν ανήκει και οι δικαιολογίες έρχονται η μια μετά την άλλη. Τελικά το ερώτημα παραμένει ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ; Και σε αυτό ουδείς εκ των εμπλεκομένων δεν μπορεί να δώσει μια καθαρή απάντηση μιας και ξέρει και ξέρουν όλοι τους ότι φταίνε τόσο στην διαχείριση του θέματος και άλλο τόσο στην επιβολή της καθαριότητας με αντίτιμο την μη δημοφίλιά τους και την επανεκλογή τους, φταίνε στην μη κατάστρωση σχεδίου δράσης έστω και δανεικού.

Έως τότε θα ακούμε εμείς οι πολίτες τα ιδία και τα ιδία, από στόματα αρμοδίων, αλλά και εμείς οι ίδιοι θα συμβάλουμε στην ιδία κακή κατάσταση με την αδιαφορία μας, με την μη συμμόρφωση μας σε κανόνες και με την συνεχόμενη συμβολή μας στην χειροτέρεψη της εικόνας μέσα στην οποία ζούμε.