ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Μαζί με άλλους 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατέθεσε τροπολογία-προσθήκη στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης, με θέμα την κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές του πολυμελούς πρωτοδικείου, το οποίο επανέφερε αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ η Κυβέρνηση, με βουλευτική τροπολογία στις 28 Νοεμβρίου 2019 και μάλιστα με αναδρομική ισχύ και για αγωγές που είχαν ήδη κατατεθεί (άρθρο 42 ν. 4640/2019).

Με την παραπάνω επίμαχη διάταξη, υποχρεούνται πλέον όσοι έχουν καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσουν αγωγή απλά για αναγνώριση δικαιώματός τους, με αξία άνω των 250.000 ευρώ, να καταβάλουν και δικαστικό ένσημο που ξεκινά από 2.500-3.000 ευρώ, αλλιώς η αγωγή τους θα απορρίπτεται ως απαράδεκτη!

Πρόκειται για ρύθμιση που όπως έχει καταγγελθεί από σύσσωμο τον νομικό κόσμο, Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων αλλά και Δικαστικές Ενώσεις, πλήττει το συνταγματικό δικαίωμα της δικαστικής προστασίας καθώς εμποδίζει την πρόσβαση των πολιτών και ιδίως των πιο αδύναμων, στη Δικαιοσύνη.

Όμως και άλλοι φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων «ΣΕΒΕ», το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με επιστολές τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ζητούν την κατάργηση της αμιγώς εισπρακτικού χαρακτήρα, διάταξης του ν. 4640/2019, υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, αποθαρρύνονται από τη δικαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «η θέσπιση δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στους αδύναμους οικονομικά πολίτες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Το δικαστικό ένσημο που τίθεται ως προϋπόθεση για την άσκηση/συζήτηση αγωγής είναι ανεπίτρεπτο να λειτουργεί ως μέσο αποτροπής καταχρηστικών ή παρελκυστικών αγωγών».