ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ
Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, με θέμα «Κατάργηση της Πολιτειακής Παιδείας και των Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο», κατέθεσαν Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ των οποίων η Βουλευτής Ν. Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Χαρά Κεφαλίδου.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
Η Πανελλήνια Ένωση Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων (ΠΕΝΠΕ) με επιστολές της στο Υπουργείο Παιδείας καθώς και με δημοσιεύματα στον τύπο ζητά την αποκατάσταση της Πολιτειακής Παιδείας και των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών κατεύθυνσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα ωρολόγια προγράμματα.
Επειδή με την υπουργική απόφαση (ΥΑ) με αριθμό 74181/Δ2/2020-ΦΕΚ 2338/Β/15-6-2020 που αφορά στα Ωρολόγια Προγράμματα μαθημάτων του Γενικού Λυκείου καταργήθηκαν αναιτιολόγητα στη Β’ και τη Γ’ Λυκείου τα μαθήματα της Πολιτειακής Παιδείας (γενικής παιδείας – κορμού) και των Κοινωνικών Επιστημών (κατεύθυνσης για τις συναφείς σχολές).
Συγκεκριμένα, καταργήθηκαν στη Β’ Λυκείου, όπου τα παιδιά παίρνουν το δικαίωμα Ψήφου και προετοιμάζεται η Βουλή των Εφήβων, το «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» (γενικής παιδείας, πρώην Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος) και το «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών» (κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών) και αφαιρείται 1 ώρα Πολιτικής Παιδείας στην Α’ Λυκείου. Τέλος, στην Γ’ Λυκείου με τον ν. 4692/2020 καταργείται η «Κοινωνιολογία» που είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα έως και το τρέχον σχολικό έτος.
Επειδή η ελληνική πολιτεία δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΗΕ – UNESCO και τη Διακοινοβουλευτική Ένωση να ενισχύσει την Πολιτειακή Παιδεία για τον Δημοκρατικό Πολίτη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Education for Democratic Citizenship & Human Rights Education).
Επειδή η αναγκαιότητα και η αξία της Πολιτειακής Παιδείας και των Κοινωνικών Επιστημών, ως κύριων υποχρεωτικών μαθημάτων όλου του εκπαιδευτικού μας συστήματος, είναι αναγνωρισμένη σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο όπως στη Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Ιρλανδία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες κ.ά., ώστε να προετοιμάζονται κατάλληλα οι μαθητές και για την εισαγωγή τους σε σχολές Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Επειδή η Πολιτειακή Παιδεία και τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών είναι απαραίτητα, ιδιαίτερα σήμερα σε καιρούς κρίσεων και πανδημίας, για την αντίληψη και κατανόηση του κόσμου μας, την θωράκιση της Δημοκρατίας, του κοινοβουλευτικού πολιτεύματός μας και των δημοκρατικών θεσμών.
Επειδή ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι διαρκής και επειδή σε σημαντικότατο βαθμό η υπόσταση και η λειτουργία του πολιτεύματος αυτού και της Πολιτείας εξαρτώνται από την ποιότητα των πολιτών της, άρα και από την πολιτειακή-πολιτική τους εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση.
Ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αποκατάσταση της Πολιτειακής Παιδείας και των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών κατεύθυνσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα ωρολόγια προγράμματα;
2. Είναι στις προθέσεις του υπουργείου η άμεση διόρθωση της κατάργησης της Πολιτειακής Παιδείας και των μαθημάτων Κοινωνικών Σπουδών με την επαναφορά τους στα ωρολόγια προγράμματα από το αμέσως επόμενο σχολικό έτος 2021-22.
3. Με ποια αιτιολόγηση και τεκμηρίωση έγινε η αφαίρεση αυτή από τα ωρολόγια προγράμματα του τρέχοντος σχολικού έτους και ποια είναι η στρατηγική και η στόχευση του υπουργείου σας με την κατάργηση αυτή από το Λύκειο;