ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΕΞΙ ΜΗΝΩΝ, ΕΝΩ Η ΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΤΟΣ

 

 

  • Αργύρης Πατακάκης στην «Εργασία… συν»: «Θα είμαι παρών στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές»

 

Ένοχος κρίθηκε και σε δεύτερο βαθμό, από το Εφετείο Θράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, σχετικά με την ασφάλιση των οχημάτων της Π.Ε. Δράμας την χρονική περίοδο από το Νοέμβριο του 2014 έως το Νοέμβριο του 2015. Η υπόθεση εκδικάστηκε στην Κομοτηνή, την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου, με το Εφετείο να κρίνει πως ο κ. Πατακάκης είναι ένοχος και να του επιβάλλει ποινή φυλάκισης 6 μηνών, μετατρέψιμη σε 5 ευρώ ημερησίως, αναγνωρίζοντας συγχρόνως ελαφρυντικά. Πρωτόδικα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Δράμας, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, εξετάζοντας την υπόθεση είχε κρίνει και αυτό ένοχο τον κ. Πατακάκη, επιβάλλοντας σε πρώτο βαθμό ποινή φυλάκισης ενός έτους, μετατρέψιμη σε 5 ευρώ ημερησίως, καθώς και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για έναν χρόνο.

Πάντως, από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πατακάκη, αφότου καθαρογραφεί η απόφαση του Εφετείου Θράκης, αναμένεται να υπάρξει προσφυγή στον Άρειο Πάγο, ενώ φέρεται να υπάρχει θετική προσέγγιση στην δευτεροβάθμια απόφαση της Δικαιοσύνης, καθώς η ποινή είναι μειωμένη σε σχέση με την αρχική. Επίσης ο ίδιος ο κ. Πατακάκης εκφράζει την βούληση να είναι «παρών» στις εκλογές του Μαΐου του 2019, καθώς με βάση την απόφαση του Εφετείου δεν συντρέχει κώλυμα εκλογιμότητας. Χαρακτηριστικά ο κ. Πατακάκης δήλωσε στην εφημερίδα «Εργασία… συν»: «Θα είμαι παρών στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».

Η υπόθεση για την οποία ο κ. Πατακάκης τέθηκε εκ νέου ενώπιον της Δικαιοσύνης, μετά από τη σχετική προσφυγή της εταιρείας «Αφοι Αρβανιτίδη Α.Ε.» αφορούσε την ασφάλιση των οχημάτων την περίοδο Νοέμβριος 2014 – Νοέμβριος 2015, όταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας προχώρησε σε απευθείας ανάθεση της ασφάλισης των οχημάτων της Π.Ε. Δράμας, μετά από σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κ. Πατακάκης ανέθεσε σε συγκεκριμένη εταιρεία για ποσό περίπου 12.000 ευρώ την ασφάλιση των οχημάτων της Π.Ε. Δράμας, όμως, όπως έκρινε η Δικαιοσύνη, θα έπρεπε να προηγηθούν της ανάθεσης επαφές με την εταιρεία «Αφοι Αρβανιτίδης Α.Ε.», η οποία ήταν και προμηθευτής της Π.Ε. Δράμας για την ασφάλιση των οχημάτων της το προηγούμενο έτος.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος Μέτιος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση και ακριβώς για αυτό το λόγο προχώρησε σε αφαίρεση αρμοδιοτήτων του κ. Πατακάκη, αν και από πλευράς Αντιπεριφερειάρχη υπήρξε η θέση ότι η αφαίρεση αρμοδιοτήτων έγινε γιατί ο κ. Πατακάκης δημοσιοποίησε επιστολή κατά του κ. Μέτιου, σύμφωνα με την οποία δεν επιδεικνυόταν θέληση επίλυσης προβλημάτων της Δράμας από τον Περιφερειάρχη.

Όσον αφορά το ζήτημα των πειθαρχικών συνεπειών για τον κ. Πατακάκη μετά την απόφαση του Εφετείου Θράκης, η οποία, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τελεσίδικη, αλλά όχι αμετάκλητη, καθώς υπάρχει το δικαίωμα προσφυγής στον Άρειο Πάγο, φαίνεται, σύμφωνα με το άρθρο 236 του «Καλλικράτη» φαίνεται να μην υπάρχει θέμα έκπτωσης, καθώς η απόφαση της Δικαιοσύνης δεν έχει καταστεί αμετάκλητη. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πάντως το αν υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας σε κατάσταση αργίας, καθώς φαίνεται ότι επ’ αυτού το ζητήματος υπάρχουν νομικές διχογνωμίες, οπότε και αναμένεται η σχετική επίσημη θέση που θα λάβουν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς για να ξεδιαλύνει πλήρως το ζήτημα. Ακόμα όμως και αν υπάρξει τελικά περίπτωση ο κ. Πατακάκης να βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να τεθεί σε αργία από τα καθήκοντά του, ενδεχομένως, λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του, η όποια απόφαση να καταστεί εκ των πραγμάτων μη εκτελεστή.