ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

  • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Μεταρρύθμιση γίνεται όταν αλλάζεις τις δομές του κράτους»
  • Αντίθετες με τα περισσότερα σημεία του «Κλεισθένη 1» και οι υπόλοιπες παρατάξεις, όμως δεν δέχτηκαν να υιοθετήσουν το προτεινόμενο ψήφισμα από την ΚΕΔΕ

 

Με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη «Έκδοση ψηφίσματος για απόσυρση του νομοσχεδίου “Κλεισθένης 1”» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας. Με βάση το σχεδιασμό της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ζητήθηκε από τα Δημοτικά Συμβούλια όλης της χώρας να συνεδριάσουν και να εκδώσουν ψηφίσματα για το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο έχει γίνει περισσότερο γνωστό ως «Κλεισθένης 1». Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έχει τεθεί σε διαδικασία διαβούλευσης από το Υπουργείο Εσωτερικών από τις 27 Απριλίου, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 14 Μαΐου. Μετά από τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων όλης της χώρας ακολουθούν συνεδριάσεις των κατά τόπους Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.) σε κάθε Περιφέρεια και στη συνέχεια συνεδριάζει η ΚΕΔΕ, ενώ προβλέπεται και κοινή συνεδρίαση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης κι έτσι προήδρευσε ο Αντιπρόεδρος του σώματος κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης, Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης (παράταξη «πόλη+ζωή»).

Εισηγητής του θέματος από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Άγγελος Σολάκης, ο οποίος αρχικά παρουσίασε τη δομή του σχεδίου νόμου και επεσήμανε τις σημαντικότερες αλλαγές που επιφέρει. Ειδικά για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ο κ. Σολάκης τόνισε ότι «τίθεται ευθέως ζήτημα κυβερνησιμότητας ενός Δήμου». Όσον αφορά τα οικονομικά των Ο.Τ.Α., ο κ. Σολάκης ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση θα έπρεπε να φροντίζει για τη δημοσιονομική αποκέντρωση και την οικονομική αυτοτέλεια, όμως αυτό δεν προκύπτει από το σχέδιο νόμου. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι ΟΤΑ ήταν, είναι και θα παραμείνουν δέσμιοι των εκάστοτε Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες εκδίδονται για να καθορίσουν τα σχετικά με τους προϋπολογισμούς. Όπως είπε ο εισηγητής υπάρχει προτεινόμενο ψήφισμα από την ΚΕΔΕ, το οποίο αποτυπώνει και εμβαθύνει στα επί μέρους προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με το οποίο εκφράζεται η αντίθεση για την αλλαγή εκλογικού συστήματος και τη μείωση της θητείας, ενώ ακόμη αξιώνεται η απόσυρση του σχεδίου νόμου για να δοθεί επαρκής χρόνος για διαβούλευση. Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Σολάκης επεσήμανε ότι αλλαγή μοντέλου διακυβέρνησης σημαίνει ενίσχυση της διοικητικής ανεξαρτησίας και της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους παρόντες επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κ.κ. Μιχάλη Μλεκάνη, Στέργιο Ηλιόπουλο, Αλέξανδρο Τσιαμπούση και Γιάννη Στεφανίδη, οι οποίοι είχαν ως κοινή συνισταμένη την άσκηση κριτικής τόσο για το επίμαχο σχέδιο νόμου όσο όμως και για το προτεινόμενο σχέδιο ψηφίσματος της ΚΕΔΕ. Επίσης, έστω και με διαφορετική αφετηρία, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της απλής αναλογικής, με τον κ. Μιχάλη Μλεκάνη από την «πόλη+ζωή» να ζητάει δικλείδες ασφαλείας για να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων, ταυτόχρονα με την διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης ανέφερε ότι «η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση αποδεικνύεται ότι είναι όχι μόνο ανεπαρκής, αλλά και επικίνδυνη». Ο κ. Μλεκάνης άσκησε κριτική για τη διαδικασία διαβούλευσης που ακολουθείται, για το εκλογικό σύστημα, για τη θητεία και το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ενώ προχώρησε και σε επιμέρους παρατηρήσεις για το σχέδιο νόμου. Όπως είπε υπάρχει καπέλωμα των Δημοτικών Συμβουλίων, όταν καλούνται να υπερψηφίσουν ψήφισμα της ΚΕΔΕ. Παράλληλα, ζήτησε διαβούλευση χωρίς χρονικά περιθώρια μέχρι να βρεθεί λύση για αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση στα Δημοτικά Συμβούλια με εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Δήμων. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, οι αλλαγές στο χρόνο και τον τρόπο των εκλογών να εφαρμοστούν από τις μεθεπόμενες εκλογές. Πάντως, όπως τόνισε, η μεταρρύθμιση είναι επιβεβλημένη, καθώς το υπάρχον εκλογικό σύστημα έχει κλείσει τον κύκλο του. Μάλιστα, σημείωσε ότι η παράταξή του έχει ζήσει και τα θετικά και τα αρνητικά του υπάρχοντος εκλογικού συστήματος.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος επεσήμανε ότι αν δεν υπήρχαν στο σχέδιο νόμου οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, τότε δεν θα υπήρχε η σχετική συζήτηση. Τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και κατά του υφιστάμενου εκλογικού μοντέλου, σημειώνοντας ότι παραχαράσσει τη λαϊκή βούληση. Μάλιστα, χρησιμοποίησε και συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς θα κατανέμονταν οι έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά τις εκλογές του 2010 και του 2014, αν εφαρμόζονταν η απλή αναλογική. Όσον αφορά τις αντιρρήσεις περί κυβερνησιμότητας, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «υπάρχουν τρόποι μέσα από τις αντιθέσεις να βγάλουμε αποτέλεσμα». Ακόμη, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» τάχθηκε υπέρ και της ενίσχυσης του θεσμού των δημοψηφισμάτων, όπως αυτή επέρχεται από το σχέδιο νόμου, καθώς αποτελούν έκφραση της λαϊκής βούλησης. Στη δευτερολογία του τάχθηκε εκ νέου υπέρ της απλής αναλογικής, όμως τόνισε ότι το υπόλοιπο νομοσχέδιο χρειάζεται μεγάλες διαφοροποιήσεις. «Είναι αντίθετο στη λαϊκή βούληση, σε αυτό που θέλουμε να είναι κάθε Δήμος», σημείωσε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, τοποθετούμενος για βασικά σημεία του σχεδίου νόμου, ανέφερε ότι η απλή αναλογική «θα μπορούσε να είναι ένα πολύ καλό πείραμα» και ότι υπάρχουν τρόποι για να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα και η συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων. Ακόμη, εξέφρασε θετική άποψη για τη θεσμοθέτηση ενιαίου ψηφοδελτίου σε κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων, αναρωτήθηκε όμως γιατί αυτό δεν εφαρμόζεται σε όλες τις κοινότητες. Ακόμη, όσον αφορά τη θητεία των αιρετών, είπε πως θα μπορούσε να ταχθεί και υπέρ της 5ετούς θητείας, αρκεί όμως να ορίζονταν μάξιμουμ δύο θητειών για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους. Τέλος, για το ψήφισμα της ΚΕΔΕ ο κ. Τσιαμπούσης τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι οδηγός, καθώς η ΚΕΔΕ λειτουργεί ως όργανο των εκλεγμένων Δημάρχων και έχοντας συγκεκριμένα κομματικά κωλύματα. Μάλιστα, ο κ. Τσιαμπούσης, στη δευτερολογία του, επεσήμανε ότι ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΚΕΔΕ παίζουν πολιτικό παιχνίδι.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννης Στεφανίδης επεσήμανε, στην τοποθέτησή του, ότι το σχέδιο νόμου πραγματικά μεταρρυθμίζει το σύστημα και σκοπός του είναι να αποσυμφορήσει το κράτος από τις ευθύνες και να τις περάσει σε περιφερειακό – τοπικό επίπεδο. «Χαράς ευαγγέλια για αυτούς που κάνουν κουμάντο στην οικονομία της χώρας, γιατί θα περισσέψει χρήμα για τα ταμεία τους», πρόσθεσε. Όπως είπε ο κ. Στεφανίδης στόχος είναι το πώς θα υλοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μνημόνια. Παράλληλα, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, σημειώνοντας ότι είναι θετικό ως προς την ισοτιμία της ψήφου, όχι όμως ως προς τις συναινέσεις που θέλει να επιβάλει. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Στεφανίδης κάλεσε τον κόσμο να αγωνιστεί για μια άλλη αυτοδιοίκηση.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος επεσήμανε ότι από τις τοποθετήσεις όλων των Δημοτικών Συμβούλων βγαίνει έντονος προβληματισμός. Όπως είπε, το πλήρες κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο καιρό, χωρίς να έχει γίνει ουσιαστική διαβούλευση. Για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο κ. Μαμσάκος επεσήμανε ότι δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. «Μεταρρύθμιση γίνεται όταν αλλάζεις τις δομές του κράτους» πρόσθεσε. Ο κ. Μαμσάκος αναρωτήθηκε «είμαστε έτοιμοι ως κοινωνίες να μπούμε στη λογική της συνδιαχείρισης και των κοινών λύσεων μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο;» και σημείωσε ότι «τα παραδείγματα που έχουμε δείχνουν το αντίθετο». Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Δράμας «εκτός από τη διοίκηση υπάρχει κι αποτελεσματικότητα» και ανέφερε ότι το σύστημα που προτείνεται δεν εφικτό, θα επιφέρει προστριβές και θα οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό σε ακυβερνησία. Ο κ. Μαμσάκος ζήτησε μεγαλύτερη διαδικασία διαβούλευσης, ενημέρωση του κόσμου και απόσυρση του σχεδίου νόμου.

Η συζήτηση του θέματος ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής ψήφισαν θετικά ως προς την εισήγηση, υιοθετώντας το προτεινόμενο ψήφισμα της ΚΕΔΕ για την απόσυρση του «Κλεισθένη 1». Αρνητικά, στηρίζοντας κατά περίπτωση ο καθένας τις προτάσεις της παράταξής του, ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατάξεων «πόλη+ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο κ. Τσιαμπούσης από την παράταξη «Project Δράμα 2020» επέλεξε την αποχή από τη ψηφοφορία.