ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • Υπέρ ψήφισαν οι Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και ο Α. Χαραλαμπίδης από τη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα», «λευκό» ο Γ. Στεφανίδης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αποχώρησαν από τη ψηφοφορία οι παρατάξεις «πόλη+ζωή» και «Project Δράμα 2020»

 

Την οριστική έκπτωση της αναδόχου εταιρείας του έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ του Δήμου Δράμας αποφάσισε, με κατά πλειοψηφία απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2017, καθώς το σώμα δεν έκανε δεκτή σχετική ένσταση από την ανάδοχο εταιρεία κατά της έκπτωσής της. Κατά τη συζήτηση πολλές φορές οι τόνοι ανέβηκαν, ενώ υπήρξαν αναφορές και για την απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ, μια διαδικασία, όμως, που δεν έχει σχέση με τη διαδικασία έκπτωσης του αναδόχου του έργου.

Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μεταστέγαση του νηπιαγωγείου της Καλλιφύτου, το οποίο φιλοξενούνταν στο Δημοτικό Σχολείο, στο νέο κτήριο, το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα. Πρόκειται για θέμα που είχε τεθεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Ακόμη, υπήρξαν αποφάσεις για την υλοποίηση του προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών κατά τους θερινούς μήνες, καθώς και για την παραχώρηση για 20 χρόνια της αίθουσας «Μελίνα» στο Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης για τη δημιουργία Κέντρου Επισκεπτών.

Συνολικά, το σώμα αποφάσισε για 41 θέματα, 36 τακτικά και 5 έκτακτα. Από τα 41 θέματα τα 33 ψηφίστηκαν ομόφωνα, τα 7 κατά πλειοψηφία, ενώ 1 θέμα αποσύρθηκε. Επίσης, 1 έκτακτο θέμα δεν εισήχθη στην ημερήσια διάταξη, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (15 υπέρ της συζήτησης και 5 κατά) που απαιτούνται, δηλαδή την πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για θέμα που αφορά την χωροθέτηση και δημιουργία νέων κοιμητηρίων του Δήμου Δράμας στη θέση «Καπνοχώραφα», θέση που βρίσκεται ανάμεσα σε Μικροχώρι και Χωριστή.

Η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου 5 ώρες, καθώς ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά της 7 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε 10 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

 

Απόρριψη της έντασης για την έκπτωση του αναδόχου του έργου της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ

 

Το θέμα της έκπτωσης του αναδόχου του έργου της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ ήταν αυτό που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και είχε και χρονικά τη μερίδα του λέοντος από την πεντάωρη συνεδρίαση. Η έκπτωση της αναδόχου εταιρείας συνέβη διότι κρίθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου ότι υπάρχει υποκατάσταση στο έργο, δηλαδή κρίθηκε ότι η ανάδοχος εταιρεία ανάθεσε σε άλλη εταιρεία την υλοποίηση του έργου.

Παρούσες στη συνεδρίαση ήταν η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου και οι Νομικές Σύμβουλοι του Δήμου κυρίες Πωλίνα Μπανά και Ουρανία Αντωνοπούλου, οι οποίες και απάντησαν σε ερωτήματα Δημοτικών Συμβούλων και συνεισέφεραν στη συζήτηση με τεχνικές και νομικές γνώσεις αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της συνεδρίασης η ανάδοχος εταιρείας απέστειλε Εξώδικη Διαμαρτυρία – Δήλωση – Πρόσκληση προς το Δήμο Δράμας και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέροντας τις απόψεις της, τους λόγους δηλαδή για τους οποίους θα έπρεπε να γίνει αποδεκτή η ένσταση που κατέθεσε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να απορρίψει την ένσταση, κάνοντας δεκτές με αυτόν τον τρόπο τις εισηγήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Υπέρ της απόρριψης της ένστασης ψήφισαν οι παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, καθώς και ο κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης από την παράταξη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμας». Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννης Στεφανίδης ψήφισε «λευκό». Οι παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «πόλη+ζωή» κ.κ. Μιχάλης Μλεκάνης, Λευτέρης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Καλαϊτσίδης και Γιάννης Μυστακίδης, και ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης αποχώρησαν πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Όπως ανέφερε ο κ. Μλεκάνης, η παράταξη έχει πειστεί ότι μάλλον έχουν δίκιο οι υπηρεσίες και υπάρχει ευθύνη του αναδόχου, όμως η πολιτική διαχείριση του θέματος από τη Δημοτική Αρχή που ήταν προσβλητική για το Δημοτικό Συμβούλιο και ο τρόπος διεξαγωγής της συζήτησης τους οδηγούν στην απόφαση να αποχωρήσουν. Με το σκεπτικό αυτό συμφώνησε και ο κ. Τσιαμπούσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εισήγησή του ο κ. Μλεκάνης είχε προαναγγείλει ότι η «πόλη+ζωή» θα ψηφίσει «παρών», όμως αυτό τελικά άλλαξε στην πορεία.

Πλέον, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την οριστική έκπτωση η ανάδοχος εταιρεία έχει δικαίωμα προσφυγής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και στη συνέχεια στα Διοικητικά Δικαστήρια. Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο προσφυγής σε ποινικά ή αστικά δικαστήρια, με μηνύσεις και αγωγές αντίστοιχα, κατά όσων Δημοτικών Συμβούλων ψήφισαν υπέρ της απόρριψης της έκπτωσης, όμως και οι δύο Νομικές Σύμβουλοι του Δήμου στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη, όμως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Όσον αφορά την υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, η Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών ήταν κατηγορηματική ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για νέα χρηματοδότηση αν υπάρξουν περαιτέρω δικαστικές διαδικασίες, ενώ ακόμη επεσήμανε ότι μετά την εκκαθάριση της εργολαβίας (σε χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών) θα μπορέσει ο Δήμος Δράμας να προχωρήσει στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ.

 

Παραχώρηση της αίθουσας «Μελίνα» στο ΦΔΟΡ

 

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε για αρκετή ώρα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν και αυτό της παραχώρησης για 20 χρόνια της αίθουσας «Μελίνα» στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στο Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Πρόεδρος του ΦΔΟΡ κ. Κεχαγιόγλου, ο οποίος ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί το συγκεκριμένο κτήριο ο Φορέας. Όπως επεσήμανε σκοπός είναι η δημιουργία Κέντρου Επισκεπτών, στο οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται με διαδραστικό τρόπο για τις δράσεις και τον χώρο ευθύνης του ΦΔΟΡ.

Το θέμα εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα «ναι» στην παραχώρηση, με τα μέλη του, όμως, να εκφράζουν διάφορες επιφυλάξεις.

Με την εικοσαετή παραχώρηση διαφώνησε η παράταξη «πόλη+ζωή», καθώς και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ. Θετικά ψήφισαν η Δημοτική Αρχή, ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης και ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής κ.κ. Γιώργος Ψαρράς, Νίκος Ηλιάδης, Αλέξανδρος Παναγιωτίδης και Δημήτρης Σιδηρόπουλος, καθώς και ο κ. Χαραλαμπίδης ψήφισαν «ναι», ζητώντας όμως να καταγραφούν και οι επιφυλάξεις που παρέθεσαν τα μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης πρότεινε να παραχωρηθεί στο ΦΔΟΡ το Κέντρο Ενημέρωσης του Δήμου στην κεντρική πλατεία, ενώ ο κ. Παπαεμμανουήλ το Κέντρο Ενημέρωσης του Δήμου, το οποίο βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τη λίμνη της Αγ. Βαρβάρας.

Οι προβληματισμοί που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος αφορούσαν στο γεγονός ότι μετά την παραχώρηση η ΔΕΚΠΟΤΑ θα παραμείνει μόνο με μία αίθουσα πολιτισμού («Ελευθερία»), ενώ οι ανάγκες είναι αυξημένες, με τον Αντιδήμαρχο κ. Καραμπατζάκη να απαντά ότι υπάρχει χώρος και στο ανακαινισμένο παλιό Δημαρχείο, ενώ με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής τόσο του «Σαντριβάν Τζαμί» (εφημερίδα «Θάρρος») όσο και του «Αράπ Τζαμί» στην πλατεία Δικαστηρίων θα υπάρχουν νέοι χώροι πολιτισμού.

 

Μεταστέγαση νηπιαγωγείου Καλλιφύτου

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη μεταστέγαση του νηπιαγωγείου της Καλλιφύτου στο νέο κτήριο που δημιουργήθηκε. Πρόκειται για αίτημα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο τέθηκε και σε προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος. Βέβαια, η συζήτηση ήταν έντονη, καθώς εκτός από τη μεταστέγαση ζητήθηκε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο της δημιουργίας παιδικού σταθμού του Δήμου, ο οποίος θα φιλοξενείται και αυτός στον ίδιο χώρο. Κύριο σημείο διαφωνίας ανάμεσα σε «πόλη+ζωή» και Δημοτική Αρχή για το αν είναι νόμιμη η συστέγαση και αν μπορεί να πραγματοποιηθεί, με τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου κ. Αλέξανδρο Παναγιωτίδη να αναφέρει ότι η Δημοτική Αρχή επιθυμεί τη δημιουργία ενός νέου παιδικού σταθμού σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές.

 

Θέμα για τα ανοίκιαστα χωράφια του Δήμου

 

Από την προημερησίας διάταξης συζήτηση το οποίο ενδιαφέρον θέμα που τέθηκε ήταν αυτό σχετικά με τα χωράφια σχολικού κλήρου ιδιοκτησίας του Δήμου, με τον επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μλεκάνη να αναφέρει ότι πολλά χωράφια του Δήμου δηλώνονται ως καλλιέργειες και εισπράττονται επιδοτήσεις και τον επικεφαλής της παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Στεφανίδη να ζητά να υπάρξει καταγραφή για όλα τα χωράφια του Δήμου και να ελεγχθεί αν εφαρμόζεται η νομιμότητα.

Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Άγγελος Σολάκης συμφώνησε ότι θα πρέπει να γίνει διασταύρωση στοιχείων και δηλώσεων γεωργών και αν υπάρχει το φαινόμενο που καταγγέλθηκε, τότε να υποστούν τις συνέπειες οι γεωργοί. Ακόμη, επεσήμανε ότι με το νέο οργανόγραμμα του Δήμου θα πρέπει να δημιουργηθεί Τμήμα Περιουσιολογίου το οποίο θα πρέπει να στελεχωθεί καταλλήλως, έτσι ώστε να γίνει τσεκάρισμα για όλα τα ακίνητα του Δήμου.