«Στοιχείο Δημοκρατίας η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης»

 

Την ανάγκη να διασφαλισθεί η χρηστή διαχείριση, η διαφάνεια και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ενόψει μάλιστα των τεράστιων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς οι παρεκκλίσεις και οι εξαιρέσεις με αμφίβολης νομιμότητας διατάξεις, τείνουν τα τελευταία 3 χρόνια να γίνουν κανόνας, επεσήμανε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας ως εισηγητής στη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σχετικά με την πρόταση διορισμού Προέδρου και οκτώ Συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ).

«Είναι προφανές, ότι ενόψει του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα δοκιμαστούμε όλοι, και οι θεσμοί και το πολιτικό σύστημα. Εσείς είστε ένα κρηπίδωμα, μία διασφάλιση ότι μπορεί το πολιτικό σύστημα, η χώρα, να προχωρήσει συντεταγμένα, με νομιμότητα, στη διαχείριση αυτών των τεράστιων κονδυλίων», είπε.

«Με την επίκληση των κρίσεων που έχουν συμβεί από το 2020 και μετά, αλλά και στα πλαίσια πολιτικών επιλογών, όπως ιδιωτικοποιήσεις κλπ., οδηγούμαστε την τελευταία τριετία σε ένα κατακερματισμό του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, που είχε κωδικοποιηθεί με τον Ν. 4412. Πλέον οι παρεκκλίσεις και οι εξαιρέσεις με αμφιβόλου νομιμότητας από άποψη Ενωσιακού Δικαίου διατάξεις έχει γίνει ο κανόνας σε βάρος της συνεκτικότητας, της διαφάνειας και της ασφάλειας δικαίου, άρα κατ’ επέκταση και της αποτελεσματικότητας του συστήματος. Παράλληλα, το ύψος των αναθέσεων χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά ήδη άλλα κράτη-μέλη στρέφοντας και το ερώτημα στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε επίσης το ζήτημα αρμοδιοτήτων που δημιούργησε η απορρόφηση της παλιάς ΕΑΑΣΗΣΥ από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), την σημαντική υποστελέχωση της Αρχής, καθώς η κάλυψη θέσεων ανέρχεται μόλις στο 35% αλλά και την σημαντική διαρροή στελεχών από τον Ιούλιο του 2019 και μετά, που δημιουργούν πολύ σοβαρό πρόβλημα, δεδομένης της βαρύτητας που έχει η Αρχή και του όγκου εργασίας που καλείται να διαχειριστεί.

Τέλος αναφέρθηκε και στην πολιτική επιφύλαξη και εναντίωση στη λογική των περιστρεφόμενων θυρών, την οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης, ώστε η αφυπηρέτηση από έναν κλάδο να μη συνεπάγεται αυτοδικαίως μετακίνηση σε κάποιον άλλον ή τουλάχιστον αυτή να είναι τιμητική και όχι επ’ αμοιβή.

Με βάση το παραπάνω πολιτικό σκεπτικό και ανεξάρτητα από την ποιότητα των βιογραφικών των προτεινομένων, ο κ. Ξανθόπουλος ψήφισε «παρών» στην Επιτροπή, ευχόμενος ωστόσο καλή θητεία στους επιλεγέντες από την Κυβέρνηση και τονίζοντας ότι «η λειτουργία της Αρχής έστω και με τις δυσκολίες που προανέφερα διασφαλίζει και το δημόσιο συμφέρον και, κυρίως, αποτελεί στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος».