ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

Ορμώμενη από λεγόμενα στην TV αυτές τις μέρες διάβασα διάφορα δημοσιεύματα και τα παραθέτω.

Παρακράτος: Οργανωμένο σύνολο ανθρώπων που δρα παράνομα και συνήθως με την ανοχή του επίσημου Κράτους.

ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ στην Μεταπολεμική Ελλάδα 1949-1967: Πολύπλοκος οργανισμός που λειτουργεί εν γνώσει του πολιτικού συστήματος ή ενός μέρους του. Στην Ελλάδα αναπτύσσεται και εισχωρεί κατά προτεραιότητα στην Αστυνομία και στην Χωροφυλακή, στις Μυστικές Υπηρεσίες και στις Ένοπλες Δυνάμεις, για να επιτευχθεί στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη και στη Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου να καλύπτει ή να ενισχύει ευθέως τα μαχόμενα τμήματά του: Τις παρακρατικές οργανώσεις και τα μέλη τους τα οποία μπορούν να επιδίδονται με το ατιμώρητο στο κυρίως έργο τους, στην τρομοκράτηση δηλαδή των δημοκρατικών πολιτών της χώρας.

  1. Παρακρατική οργάνωση επίστρατων του Ι. Μεταξά με φασιστικό ιδεολογικό προσανατολισμό.
  2. Κορύφωση απεργιακών κινητοποιήσεων με καθολική απεργία. Όμως καιροφυλαχτεί καλά στημένο στρατιωτικό σχέδιο καταστολής. Νεκροί πολλοί. «Άγνωστοι» οι δολοφόνοι. Αυτό είναι το βαρύ χέρι του Αστικού Κράτους. Αυτό είναι το παρακράτος με τις ομάδες τραμπούκων.
  3. Δημιουργείται παρακράτος με ομάδες δοσιλόγων – τάγματα ασφαλείας, με έντονο αντικομμουνισμό.
  4. Η σύγχρονη δυτική κατασκοπία γεννιέται στον απόηχο των δύο Παγκοσμίων Πολέμων όταν η πολιτική παρέδωσε την σκυτάλη στον Στρατό, στους πράκτορες και στο παρακράτος. Στρατηγός είναι ο Παπάγος και έρχεται στην Ελλάδα ο ομογενής Καραμεσίνης Τομ από USA ως πράκτορας της CIA.
  5. Ιδρύουν την ΚΥΠ για την υπεράσπιση της χώρας από κάθε εξωτερική και εσωτερική απειλή με βοήθεια παρακρατικών. Την κομμουνιστική απειλή φυσικά. Με το παραστρατιωτικό δίκτυο της «Κόκκινης προβιάς», διαβόητο τάγμα χουντοβασιλικών που χρηματοδοτούσε η CIA για τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» μαζί και το ΝΑΤΟ.
  6. Μεγάλες εντάσεις. Από τον Εμφύλιο στη νέα τάξη με δημιουργία παράνομης Υπηρεσίας Πληροφοριών με διώξεις και εκφοβισμούς.
  7. Άνοδος της ΕΔΑ (Αριστερά) με 78 Βουλευτές σε χρόνια «νοθείας – βίας». Αμέσως άνοδος του παρακράτους με τρομοκρατία.

1963: Κορυφώνεται η ένταση της τρομοκρατίας και το παρακράτος δολοφονεί τον Γρ. Λαμπράκη και στη δίκη διώχθηκαν οι συνήγοροι. Μεγάλος ο απόηχος οπότε η Κυβέρνηση ΕΡΕ με τον Κ. Καραμανλή πέφτει.

  1. Με την εξέλιξη το παρακράτος πετυχαίνει σημαντική νίκη σε βάρος της Δημοκρατίας. Η νίκη αυτή επιβεβαιώθηκε αργότερα με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου που μεταβλήθηκε σε επίσημο φορέα εξουσίας για 7 ½ χρόνια με πολλούς νεκρούς.
  2. Δολοφονία του δασκάλου Τεμπονέρα από τον Καλαμπόκα, μέλος της ΟΝΝΕΔ, που «τυχαία» περνούσε από το Σχολείο. Από τους Ταγματασφαλίτες στους «γνωστούς – άγνωστους».

Τελειώνω με φράση από την εφ. «Βήμα»: «Όσα πρέπει να θυμούνται οι παλαιοί και να γνωρίζουν οι νεότεροι…». Αυτά τα ολίγα προς το παρόν.