Επιστολή προς την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, με θέμα «Κάλυψη υγειονομικών αναγκών Δήμου Δοξάτου», απέστειλε ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης.

Η επιστολή, η οποία στάλθηκε υπ’ όψη του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρη Τσαλικάκη και της Υποδιοίκητριας κ. Ειρήνης Χατζοπούλου, έχει ως εξής:

Σεβόμενος απόλυτα τις προτεραιότητες τόσο τις εθνικές όσο και της 4ης ΥΠΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των πολιτών μας και επειδή πιστεύω ότι οσονούπω θα μας δοθεί η δυνατότητα να ασχοληθούμε με θέματα σχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη της χώρας, μετά και τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν στην προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα ήθελα να σας επισημάνω κάποια θέματα που αφορούν το Δήμο Δοξάτου για να τα λάβετε υπόψη σας όταν αρχίσει αυτός ο σχεδιασμός.

Πριν την έναρξη της πανδημίας είχα επισκεφτεί την 4η ΥΠΕ και μίλησα με την κα Χατζοπούλου Ειρήνη την οποία ενημέρωσα ότι στο Δήμο μας δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας. Υπάρχει ένα Πολυδύναμο Ιατρείο στην Κοινότητα Δοξάτου που λειτουργεί με έναν γενικό γιατρό και οι ανάγκες των δημοτών μας καλύπτονται από τέσσερις και μερικές φορές πέντε γιατρούς, οι οποίοι ανήκουν σε δύο διαφορετικά Κέντρα Υγείας, δεδομένου ότι ο Δήμος μας υγειονομικά καλύπτεται ο μισός από το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης και ο άλλος μισός από το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου. Κέντρα στα οποία οι γιατροί μας εφημερεύουν.

Είχα ζητήσει στην επίσκεψή μου αυτή και μέχρι να ολοκληρωθεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας με το νέο σχεδιασμό, να λειτουργήσει σας Εφημεριακό Κέντρο με τους δικούς μας γιατρούς το Πολυδύναμο Ιατρείο Δοξάτου. Βέβαια με την έναρξη της πανδημίας όλα αυτά πολύ λογικά ανεστάλησαν και όλοι μαζί προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ακολούθως στην όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Τώρα που αχνοφαίνεται ότι θα υπάρξει κάμψη στο πρόβλημα της πανδημίας και θα δοθεί η δυνατότητα ενασχόλησής σας με τον κεντρικό σχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη, θα ήθελα να λάβετε υπόψη σας ότι:

  1. Είμαστε ένας Δήμος με 15.000 κατοίκους περίπου.
  2. Λειτουργούν στα όρια του Δήμου μας τέσσερα περιφερειακά ιατρεία.

-Ένα Ιατρείο στην Κοινότητα Κυργίων με δύο γενικούς γιατρούς ενταγμένους στο Κέντρο Υγείας Παρανεστίου

-Ένα Πολυδύναμο Ιατρείο στην Κοινότητα Δοξάτου με έναν γενικό γιατρό που ανήκει στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης.

-Ένα Ιατρείο στην Κοινότητα Αγίου Αθανασίου με έναν γενικό γιατρό που ανήκει στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης.

-Ένα Ιατρείο στην Κοινότητα Καλαμπακίου όπου υπήρχαν δύο γενικοί γιατροί και ο ένας συνταξιοδοτήθηκε, που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης.

Οι γιατροί αυτοί εκτός τις εφημερίες στα Κέντρα Υγείας στα οποία ανήκουν, καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων έντεκα κοινοτήτων οι οποίες απαρτίζουν το Δήμο μας. Με όλα αυτά τα οποία σας περιγράφω, θεωρώ ότι δεν καλύπτονται οι υγειονομικές ανάγκες του Δήμου μας.

Με δεδομένο ότι φαίνεται να αρχίζει μια συζήτηση για δημιουργία νέων ΤΟΜΥ και με δεδομένο ότι υπήρξε μια σκέψη για τη δημιουργία ΤΟΜΥ στην Κοινότητα Καλαμπακίου του Δήμου Δοξάτου, όπως προκύπτει από προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας με αριθμ. πρωτ. Γ.Π. οικ. 17580/19-03-2021 (ΑΔΑ: 62ΤΡ465ΦΥΟ-ΓΛΨ) την οποία σας επισυνάπτω στα συνημμένα, θα ήθελα μεσοπρόθεσμα να αντιμετωπίσετε θετικά την πρότασή μας για Εφημεριακό Κέντρο στο Πολυδύναμο Ιατρείο Δοξάτου και επειδή ο Δήμος μας δεν έχει Κέντρο Υγείας, θα θέλαμε να προχωρήσετε στη δημιουργία ΤΟΜΥ στην Κοινότητα Καλαμπακίου του Δήμου Δοξάτου ή όπου νομίζετε, όπου είναι προσφορότερη η εγκατάσταση της ΤΟΜΥ στο Δήμο μας, σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα επιθυμούσαμε όταν αρχίσουν αυτές οι συζητήσεις να ενημερωθούμε προκειμένου να επανέλθουμε με προτάσεις που πιθανόν θα συμβάλλουν στην άμβλυνση του μεγάλου προβλήματος της απροθυμίας των γιατρών να καλύψουν ανάγκες λειτουργίας των ΤΟΜΥ.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας πω ότι είμαι γιατρός χειρουργός, υπηρέτησα το Δημόσιο – Εθνικό Σύστημα Υγείας από τον Απρίλιο του 1980 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου ανέλαβα Δήμαρχος Δήμου Δοξάτου και συνταξιοδοτήθηκα την 31/12/2020 σαν Διευθυντής Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Τα παραπάνω προσωπικά μου στοιχεία νομίζω δικαιολογούν τόσο το ενδιαφέρον μου για την υγειονομική κάλυψη του Δήμου όσο και την έκφραση προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος.

Με την ευχή γρήγορα η πανδημία να αποτελέσει παρελθόν και να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα εμβολιασμού για να μας δοθεί η δυνατότητα να προγραμματίσουμε δράσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος για την εξυπηρέτηση των πολιτών μας.

Ας είμαστε χαρούμενοι και δημιουργικοί.

 

Ο Δήμαρχος Δήμου Δοξάτου

Θεμιστοκλής Ζεκερίδης