ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ

  •  «Η κατασκευή ενός σχολείου είναι από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά έργα που μπορεί να υλοποιήσει κανείς για τον τόπο του»
  •  «Όταν αναλάβαμε, ως νέα Διοίκηση, τον Σεπτέμβριο του 2019, ενημερωθήκαμε από την Τεχνική Υπηρεσία ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη που θα βοηθούσε να φτάσουμε στην επίλυση του προβλήματος, είτε αυτή αφορούσε την ανακατασκευή του υπάρχοντος κτηρίου είτε την ανέγερση καινούργιου σχολικού συγκροτήματος»
  •  «Η μελέτη με την οποία πετύχαμε τη χρηματοδότηση έγινε εκ του μηδενός από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη λύση»
  •  «Για τις δικές μας περιοχές, για μικρούς Δήμους, όπως ο δικός μας, είναι ζωτικής σημασίας, γιατί κρατιούνται τα παιδιά στον τόπο, γιατί μένουν οι οικογένειες εδώ»
  •  «Κανείς από εμάς χρειάζεται τέτοιου είδους εύσημα. Τα εύσημά μας είναι η χαρά της δημιουργίας και η επίλυση των προβλημάτων των δημοτών μας»
  •  Για την περιοχή των Πηγών και τον θεματικό χώρο «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, στον χώρο και τον χρόνο»: «Είμαι σίγουρη ότι θα μετατραπεί σε πόλο έλξης τόσο επισκεπτών, όσο και σχολείων, ενώ θα αποτελέσει και σημείο θρησκευτικού ενδιαφέροντος»
  •  «Κατά τη διάρκεια εκκλησιασμού στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στον Άγιο Αθανάσιο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος ανέφερε ότι ποτέ δεν έγινε κάποια προσπάθεια από τους τοπικούς άρχοντες για να αναδειχθεί η βάπτιση της πρώτης Χριστιανής, της Λυδίας της Φιλιππησίας, από τον Απόστολο Παύλο στον ποταμό Ζυγάκτη»
  •  «Το ποσό που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος Δοξάτου από το Υπουργείο Εσωτερικών, τα τελευταία δύο χρόνια, φτάνει περίπου στα 15 εκ. ευρώ»
  •  «Δημιουργήσαμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να ωριμάσουμε πολλά και σημαντικά έργα και δράσεις»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Προγραμματισμού, Πληροφορικής, Διαφάνειας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δοξάτου κα Κυριακή Παπαζώτου, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στον Δήμο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα και την ανακοίνωση χρηματοδότησης δύο έργων του Δήμου από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Συγκεκριμένα, οι χρηματοδοτήσεις αφορούν την «Κατεδάφιση παλιού και ανέγερση νέου κτηριακού συγκροτήματος Γυμνασίου –Λυκείου Καλαμπακίου Δήμου Δοξάτου», έργο συνολικού προϋπολογισμού 4.950.000 ευρώ, και τη δημιουργία χώρου για «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, στον χώρο και στον χρόνο», συνολικού προϋπολογισμού 465.690 ευρώ.

Στη συνέντευξή της, η κα Παπαζώτου αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Πέτσα και στα οφέλη που προέκυψαν για τον Δήμο Δοξάτου, αλλά και στους λόγους που προτάχθηκαν από τον Δήμο Δοξάτου τα συγκεκριμένα έργα. Παράλληλα, η Αντιδήμαρχος του Δήμου παρουσίασε και τις υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών οι οποίες έχουν επιτευχθεί τα δύο τελευταία χρόνια και φτάνουν στα 15 εκ. ευρώ.

 

Κυρία Παπαζώτου, ξεκινώντας σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και για τη συνέντευξη αυτή. Θέμα των ημερών αναμφισβήτητα η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα στη Δράμα. Τι αποτύπωμα άφησε η επίσκεψη του κ. Πέτσα στον Δήμο Δοξάτου;

Αρχικά, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη και να σας ευχηθώ να έχετε μία καλή και δημιουργική χρονιά.

Όσον αφορά το ερώτημα, ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη για τον Δήμο μας, γιατί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση ενός εμβληματικού έργου για τον τόπο μας, ενός έργου πολύ σημαντικού για την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Καλαμπακίου, την ανέγερση ενός νέου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει το Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου. Παράλληλα, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εντάχθηκε και ένα έργο με ιδιαίτερο αναπτυξιακό χαρακτήρα, πολύ σημαντικό για τον Δήμο μας, το θεματικό πάρκο «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου», το οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί στην περιοχή των Πηγών.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, αναφερθήκαμε σε άλλες χρηματοδοτήσεις που ήρθαν πριν από λίγο καιρό από το Υπουργείο Εσωτερικών και συζητήσαμε για την πορεία υλοποίησης αυτών των έργων, ενώ τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου είχαν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα, ανησυχίες και προβληματισμούς στον Υπουργό και να λάβουν σχετικές απαντήσεις από τον ίδιο που είναι ο πλέον αρμόδιος.

 

Πόσο σημαντική είναι η δημιουργία ενός νέου σχολείου στο Καλαμπάκι; Τι θα αλλάξει η κατασκευή του Γυμνασίου – Λυκείου στην περιοχή;

Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό έργο, γιατί εδώ και περίπου μια πενταετία, μαθητές και γονείς ταλαιπωρούνται στα κτήρια που έχουν μετακινηθεί τα σχολεία, τα οποία δεν είναι και τα καταλληλότερα για να στεγάσουν κάθε σχολική δραστηριότητα. Με την κατασκευή του νέου σχολείου παρέχεται ποιότητα και ασφάλεια στις συνθήκες μάθησης και η νέα γενιά της περιοχής μας θα έχει, τουλάχιστον σε επίπεδο υποδομών, την εκπαίδευση που αρμόζει σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Εν γένει, η κατασκευή ενός σχολείου είναι από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά έργα που μπορεί να υλοποιήσει κανείς για τον τόπο του.

Αποδεδειγμένα, το κλείσιμο του σχολείου επηρέασε την τοπική κοινωνία και γρήγορα έγιναν ορατά τα προβλήματα αυτής της έκβασης. Οπότε, όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο αναγκαίο είναι αυτό το έργο, το οποίο θα επιφέρει και πολλαπλά οφέλη.

Ποια θα είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου κτηρίου;

Στο νέο κτήριο θα συστεγάζονται το Γυμνάσιο και το Λύκειο και θα υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός αιθουσών και για τις δυο σχολικές μονάδες. Το νέο σχολείο θα κατασκευαστεί βάσει κτηριολογικού προγράμματος, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Το κτήριο θα έχει όλα όσα απαιτούνται για να χαρακτηριστεί ως σύγχρονο σχολείο, δηλαδή αίθουσα εργαστηρίων, αίθουσα βιβλιοθήκης, αίθουσα για δραστηριότητες των παιδιών, όπως εικαστικών, τεχνολογίας, πληροφορικής κ.α.

Επιπλέον, εκτός από την κατεδάφιση του παλιού και την ανέγερση του καινούργιου, το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού, καθώς και τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου, με πράσινο, γηπεδάκια κλπ. Στον αύλειο χώρο θα κατασκευαστεί μεταλλικό υπόστεγο γυμναστικής 150 τ.μ., απαραίτητο για τις συνθήκες βροχής, αλλά και την ηλιοπροστασία. Παράλληλα, η ήδη υπάρχουσα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία βρίσκεται στον προαύλειο χώρο του παλιού σχολείου, θα ανακατασκευαστεί πλήρως.

Το κτήριο θα είναι ένα κτήριο σύγχρονων προδιαγραφών και αξίζει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνεται στο έργο και η εγκατάσταση φωτοβολταικών για την κάλυψη των αναγκών του σχολικού συγκροτήματος σε ηλεκτρική ενέργεια.

Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις, ευελπιστούμε ότι οι μαθητές που θα χρησιμοποιούν το σχολείο θα νιώθουν χαρούμενοι από τις συνθήκες που θα έχουν στην καθημερινή μαθησιακή διαδικασία.

Εξάλλου, ένα σύγχρονο σχολείο για τις δικές μας περιοχές, για μικρούς Δήμους, όπως ο δικός μας, είναι ζωτικής σημασίας, γιατί κρατιούνται τα παιδιά στον τόπο, γιατί μένουν οι οικογένειες εδώ. Μέσα από τις καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης θωρακίζουμε την τοπική κοινωνία. Στόχος μας είναι να μένουν τα παιδιά μας στον τόπο μας.

 

Πολύς λόγος έχει γίνει, σε πολιτικό επίπεδο, για τα όσα προηγήθηκαν της ένταξης του έργου. Τι έχει συμβεί τελικά με το νέο σχολείο; Σε ποιον θα πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα;

Θα μου επιτρέψετε για αυτό το θέμα να είμαι απόλυτη, γιατί η αλήθεια είναι μία. Όταν αναλάβαμε, ως νέα Διοίκηση, τον Σεπτέμβριο του 2019, ενημερωθήκαμε από την Τεχνική Υπηρεσία ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη που θα βοηθούσε να φτάσουμε στην επίλυση του προβλήματος, είτε αυτή αφορούσε την ανακατασκευή του υπάρχοντος κτηρίου είτε την ανέγερση καινούργιου σχολικού συγκροτήματος. Υπήρχε η μελέτη στατικής επάρκειας που εκπονήθηκε από ιδιώτη μελετητή για λογαριασμό του Δήμου, η οποία ανέδειξε και την σοβαρότητα του προβλήματος και οδήγησε στο κλείσιμο του σχολείου.

Η μελέτη με την οποία πετύχαμε τη χρηματοδότηση έγινε εκ του μηδενός από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη λύση (εκπόνηση από την ΚΤΥΠ ΑΕ, προγραμματική σύμβαση με Περιφέρεια).

Πραγματικά, νιώθω υπερήφανη για τους συνεργάτες μου, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να ολοκληρώσουν το εγχείρημα, το οποίο έχει σημαντικό βαθμό δυσκολίας ακόμη και για Δήμους πολύ μεγαλύτερους από τον δικό μας.

Η περίπτωση ανάθεσης σε ιδιώτη αποκλείστηκε γιατί η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου μελετητή είναι πάντα ιδιαίτερα χρονοβόρα και εμείς δεν μπορούσαμε να δεχθούμε ότι θα περάσει και άλλος χρόνος χαμένος.

Η ερώτηση «σε ποιον θα πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα» είναι τελείως ρητορική γιατί η μελέτη με την οποία πετύχαμε τη χρηματοδότηση ολοκληρώθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία στη διάρκεια της Διοίκησης του κ. Ζεκερίδη και μάλιστα, με τη συμβολή των ειδικών συνεργατών του που συνεργάστηκαν άψογα με τους μόνιμους υπαλλήλους. Αν δεν υπήρχε αυτή η μελέτη ακόμα θα περιμέναμε τη χρηματοδότηση!

Δεν νομίζω όμως ότι κανείς από εμάς χρειάζεται τέτοιου είδους εύσημα. Τα εύσημά μας είναι η χαρά της δημιουργίας και η επίλυση των προβλημάτων των δημοτών μας.

 

Ας περάσουμε και στο δεύτερο έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Αλήθεια, πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός χώρου αφιερωμένου στον Απόστολο Παύλο;

Πολλές γενιές τώρα ο χώρος των Πηγών και το χωριό του Κεφαλαρίου είναι ένας προορισμός για την αναψυχή των συνδημοτών μου. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γίνονται προσπάθειες για την ανάδειξή του ως τουριστικό προορισμό. Σε αυτές έρχεται να προστεθεί και η δική μας προσπάθεια και ελπίζουμε να είναι επιτυχημένη.

Είμαι σίγουρη ότι θα μετατραπεί σε πόλο έλξης τόσο επισκεπτών, όσο και σχολείων, ενώ θα αποτελέσει και σημείο θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να οργανώνουμε και άλλες δράσεις και παρεμβάσεις που θα απογειώσουν την ιδέα. Πάντα λαμβάνουμε υπόψη συνομιλίες με συνδημότες για την αναγκαιότητα της ανάδειξης της περιοχής ως χώρου τουριστικού ενδιαφέροντος, ώστε να δουλέψουμε όλοι μαζί για αυτόν τον σκοπό.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η επιλογή μας να εγκαταστήσουμε θεματικό πάρκο με θέμα τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου καθορίστηκε από την αναφορά του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου κατά τη διάρκεια εκκλησιασμού στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στον Άγιο Αθανάσιο, ότι ποτέ δεν έγινε κάποια προσπάθεια από τους τοπικούς άρχοντες για να αναδειχθεί η βάπτιση της πρώτης Χριστιανής, της Λυδίας της Φιλιππησίας, από τον Απόστολο Παύλο στον ποταμό Ζυγάκτη και ότι χρόνια τώρα ακούει υποσχέσεις για την αξιοποίηση του χώρου με βάση ένα θρησκευτικό στίγμα, αλλά ποτέ δεν έγινε κάτι.

Αυτό συνέβη λίγο χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ως Διοίκηση του Δήμου και με έκανε να νιώσω πραγματικά άσχημα. Η πρώτη μου σκέψη όταν έφυγα από την εκκλησία, ήταν να βρω έναν τρόπο για να γίνει έστω ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Δήμαρχος αγκάλιασε αυτήν την ιδέα και σύντομα, συνεργαστήκαμε για την προετοιμασία του έργου αυτού.

Τέλος, μέσω αυτού του προγράμματος θα αξιοποιηθεί ένα ανενεργό κτήριο και σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφέρω ότι ένας από τους ανθρώπους που επέμεινε σε αυτήν την αναγκαιότητα ήταν και ο κ. Κωνσταντίνος Γκαρέλας, Αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΔ.

Στην προσπάθεια εύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων, προχωρήσαμε στη σύνταξη σχετικής πρότασης, την οποία υποβάλαμε αρχικά στην Επιτροπή Ελλάδα 2021 και θέλω να τους ευχαριστήσω πολύ που την αποδέχτηκαν παρότι ήταν χρονικά προς το κλείσιμο της πρόσκλησης. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο να την υποβάλλουμε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Πόσο εύκολο, όμως, είναι να δημιουργηθεί ένα σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος στον Δήμο Δοξάτου;

Δεν είναι καθόλου εύκολο και για αυτό βήμα – βήμα πηγαίνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει ένας γενικότερος σχεδιασμός και μάλιστα γίνονται πλέον βήματα και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας για να αξιοποιηθούν όλες οι περιοχές που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες. Με τον ίδιο τρόπο προσπαθούμε να λειτουργήσουμε κι εμείς στα όρια του Δήμου μας, εστιάζοντας σε ένα πρόγραμμα δράσεων που θα μπορεί ένας επισκέπτης να το ακολουθήσει.

Με αυτό το έργο στις Πηγές, θεωρώ ότι θα προσελκύσουμε τα παιδιά, τα οποία θα μάθουν μέσα από τις διδαχές του Αποστόλου Παύλου για την αγάπη και την ευτυχία της ζωής. Φυσικά, στοχεύουμε και στον θρησκευτικό τουρισμό. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας για την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής. Επίσης, έχουμε πετύχει χρηματοδότηση για την εκπόνηση της ανάπλασης της περιοχής των Πηγών, μπροστά από το νέο χώρο. Ταυτόχρονα, διοργανώνονται αγώνες βουνού τόσο στα Κύργια όσο και στο Κεφαλάρι. Στην περιοχή, δηλαδή, υπάρχει ή δημιουργείται ένα πλέγμα δράσεων, οι οποίες μπορούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά να λειτουργήσουν ως πόλος προσέλκυσης επισκεπτών.

Αν αυτά όλα συνδυαστούν με την ιστορία του Δοξάτου, με το Κέντρο Προσφυγικής Μνήμης στον Άγιο Αθανάσιο, αλλά και τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε άλλου οικισμού του Δήμου, νομίζω ότι θα μπορέσουν να προσελκύσουν επισκέπτες και να αποκτήσει η περιοχή τουριστικό ενδιαφέρον.

Όπως σας είπα και πιο πριν, στόχος μας είναι να μένουν τα παιδιά μας στον τόπο μας και μπορεί να φαντάζει δύσκολο αυτή την στιγμή να δημιουργηθεί μαζικό τουριστικό προϊόν στην περιοχή μας, όμως αξίζει η προσπάθεια για τις επόμενες γενιές, για το μέλλον του Δήμου μας, να κάνουμε τα πρώτα βήματα και να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

 

Είπατε στην πρώτη σας απάντηση ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Πέτσα στον Δήμο Δοξάτου, συζητήθηκε και η πορεία των υπολοίπων έργων, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ποια είναι αυτά;

Από την πρώτη στιγμή, ως Δημοτική Αρχή, επενδύσαμε στην προετοιμασία φακέλων προτάσεων χρηματοδότησης δεδομένου ότι οι χρηματοδοτικές ικανότητες του Δήμου που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Δημιουργήσαμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να ωριμάσουμε πολλά και σημαντικά έργα και δράσεις. Έτσι, πετύχαμε να έχουμε ένα σημαντικό εργαλείο για τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών βρήκαμε κυβερνητικά στελέχη με μπροστάρη τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Πέτσα που μας άκουσαν, κατανόησαν τα προβλήματά μας και σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν πολλά περισσότερα από αυτά που ελπίζαμε.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών με πρωτοβουλία του ίδιου του Υπουργού που αφορά την ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου του Δοξάτου, το οποίο εξυπηρετεί αρκετές ομάδες, αλλά και μαθητές, γιατί είναι το γυμναστήριο που αθλούνται τα παιδιά των Λυκείων. Ήταν επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει αυτό το έργο, ώστε να αλλάξουν ριζικά οι συνθήκες άθλησης των παιδιών μέσα στο κτήριο.

Την ανακατασκευή αυτή περίμεναν οι κάτοικοι του Δοξάτου αλλά και όλοι οι δημότες μας, χρόνια τώρα, και να που έφτασε η στιγμή εμείς να κάνουμε την επιθυμία πραγματικότητα.

Από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με 6.126.000 ευρώ, υλοποιείται το έργο της αγροτικής οδοποιίας του Δήμου μας. Πρόκειται για άλλο ένα εμβληματικό έργο για την περιοχή μας, η οποία είναι καθαρά αγροτική. Σε αυτό περιλαμβάνονται αμμοχαλικοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις των δρόμων, στηθαία για την ασφάλεια, διαμορφώσεις, τεχνικά, γεφυράκια και άλλες παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα των αγροτών στην εργασία τους. Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί και προχωρούν οι διαδικασίες για να συμβασιοποιηθεί.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό έργο για τα χωριά μας είναι αυτό της ανακατασκευής των 4 γηπέδων, σε Κύργια, Δοξάτο, Άγιο Αθανάσιο και Καλαμπάκι. Η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» είναι 600.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του φτάνει στις 744.000 ευρώ. Για αυτό το έργο ακούστηκαν πάρα πολλά, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητηθεί και ότι θα γίνει. Το έργο έχει δημοπρατηθεί και ξεκινά τις επόμενες ημέρες η προετοιμασία για να εγκατασταθούν οι ανάδοχοι.

Αξίζει να αναφερθούμε ότι σημαντική ήταν η συμβολή των υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που είχαμε καθυστερήσει όπως την περίπτωση της σύνταξης των μελετών από την υπηρεσία μας του έργου της αναβάθμισης των παιδικών σταθμών, μιας χρηματοδότησης που είχε εξασφαλιστεί κατά την προηγούμενη περίοδο και εμείς έπρεπε να εκπονήσουμε σύντομα την απαραίτητη μελέτη για να μη χαθεί η χρηματοδότηση.

Επίσης, δύο άλλες σημαντικές δράσεις που υλοποιούμε με πόρους από το Υπουργείο Εσωτερικών αφορούν η μία την πυροπροστασία των σχολείων και η άλλη την κατασκευή ραμπών ΑμΕΑ και WC ΑμΕΑ στα σχολεία.

Έτσι, μαζί με τη χρηματοδότηση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ποσό που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος Δοξάτου από το Υπουργείο Εσωτερικών, τα τελευταία δύο χρόνια, φτάνει περίπου στα 15 εκ. ευρώ.

Κυρία Παπαζώτου, ίσως σε κάποια επόμενη συνέντευξη, με αφορμή νεότερες εντάξεις έργων, να μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε πιο αναλυτικά και για όσα αναφέρατε. Κλείνοντας, τη συνέντευξη, κι αφού σας ευχαριστήσω ξανά για αυτήν, υπάρχει κάτι που θέλετε να προσθέσετε;

Θα ήθελα να ολοκληρώσουμε με τις ευχαριστίες, γιατί όλα όσα προαναφέρθηκαν αποτελούν το αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, αλλά και συμβολής παραγόντων, οι οποίοι αντιμετώπισαν τον Δήμο μας με σεβασμό και κατανόησαν τις ανάγκες μας.

Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο και όλα τα μέλη της Διοίκησης για τις κοινές μας αγωνίες, τις κοινές μας προσπάθειες, τον κοινό μας αγώνα για να πετύχουμε τόσα πολλά και τόσο σημαντικά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ευχαριστίες οφείλω και στα κυβερνητικά στελέχη που από την πρώτη στιγμή ήταν συνοδοιπόροι μας σε αυτή την προσπάθεια. Ιδιαίτερα τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Στέλιο Πέτσα γιατί πραγματικά έκανε πράξη τις δεσμεύσεις του, τον Υφυπουργό κ. Θόδωρο Λιβάνιο που συχνά μας κατηύθυνε, τις Υφυπουργούς κα Σοφία Ζαχαράκη και κα Ζέττα Μακρή οι οποίες συνέβαλαν, σε δύο διαφορετικές φάσεις, να τρέξουν γρήγορα οι αναγκαίες εγκρίσεις από το Υπουργείο Παιδείας και φυσικά τον Κυβερνητικό Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο που σε όλα αυτά τον είχαμε συμπαραστάτη και σύμμαχό μας.

Ευχαριστώ τα μέλη της επιτροπής Ελλάδα 1821-2021 και ιδιαίτερα την Πρόεδρο της Επιτροπής κα Γιάννα Αγγελοπούλου.

Ευχαριστώ τα υπηρεσιακά στελέχη των Υπουργείων και των υπηρεσιών που αδειοδοτούν. Ιδιαίτερα ευχαριστώ την κα Πετροπούλου, τον κ. Παπαβασιλόπουλο και τον κ. Λαζαρίδη.

Ευχαριστώ και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου, γιατί συντάχθηκαν σε αυτή την προσπάθεια. Ιδιαίτερα, την Τεχνική Υπηρεσία, γιατί ξεκινώντας από το μηδέν το δύσκολο εγχείρημα της εκπόνησης των μελετών το έφερε εις πέρας. Λειτουργήσαμε ως ομάδα και τελικά καταφέραμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω και εσάς για τη δυνατότητα που μου δώσατε για να παρουσιάσω το έργο που πραγματοποιείται στον Δήμο Δοξάτου μέσα από την εφημερίδα και την ιστοσελίδα σας.