Σε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Θάσου του Κ.Κ.Ε. αναφέρονται τα εξής:

Για άλλη μια φορά  κάηκε μέρος του πανέμορφου δάσους του νησιού, αποτέλεσμα της πολιτικής που διαχρονικά εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης. Της πολιτικής που αφήνει τις δασικές υπηρεσίες και την πυροσβεστική χωρίς χρηματοδότηση και προσωπικό, χωρίς μέσα και υποδομές, χωρίς δυνατότητα να μελετούν και να εκτελούν δασοτεχνικά έργα. Την πολιτική που αντιμετωπίζει το δάσος ως εμπόρευμα και πεδίο όπου μπορούν να κερδίζουν επιχειρηματικοί όμιλοι. Την πολιτική που θεωρεί κόστος την πυροπροστασία και για το λόγο αυτό δεν χρηματοδοτεί έργα και υποδομές. Αυτή η πολιτική είναι το «προσάναμμα» για τις πυρκαγιές.

Μαζί με τμήμα του πανέμορφου πευκοδάσους, περίπου 2500 στρεμμάτων, στάχτη έγινε και το αφήγημα της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών για την «δήθεν ετοιμότητα και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού».

Από την πρώτη στιγμή με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς αναδείχτηκαν οι σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο τομέα της πυροπροστασίας:

-Σε δασικούς δρόμους, αφού για ώρες περίμεναν τα πυροσβεστικά οχήματα να επιδιορθωθούν αυτοί που καταστράφηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες. Καθυστέρηση, που αν δεν υπήρχε, ίσως να «πιανόταν» η φωτιά εν τη γενέσει της.

-Σε αντιπυρικές ζώνες, αφού χρειάστηκε η παρέμβαση των εθελοντών, με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους, να παρέμβουν για να δημιουργηθούν. Αποτέλεσμα της τεράστιας υποχρηματοδότησης που υπάρχει για προληπτικά έργα. Μόλις το 1/10 των απαιτούμενων χρημάτων δόθηκαν στα δασαρχεία για τέτοια έργα.

-Σε προσωπικό του δασαρχείου και της πυροσβεστικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δασαρχείο Θάσου υπηρετεί το 1/3 του απαιτούμενου προσωπικού. Αντίστοιχες είναι και οι ελλείψεις στο πυροσβεστικό σώμα.

-Σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πυροσβεστικών οχημάτων που θα  μπορούσαν να ενεργήσουν, πιο γρήγορα, με βάση το ανάγλυφο του νησιού.

-Αναδείχτηκε η έλλειψη  συντονισμού, σχεδίου καταστολής, σχεδίου αντιμετώπισης της αναζωπύρωσης, όπως κατήγγειλαν και οι σύλλογοι των εθελοντών του νησιού. Αποτέλεσμα της διατήρησης του απαράδεκτου, αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την αντιμετώπισή τους.

-Τα σοβαρά προβλήματα επιμελητείας των πυροσβεστών, στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που κλήθηκαν να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς, όπως καταγγέλλεται από συνδικαλιστές της πυροσβεστικής και τις εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με το να κοιμούνται πυροσβέστες σε πρόχειρα καταλύματα στο κάμπινγκ είτε ακόμη και στην ύπαιθρο. Ακόμη και η σίτιση τους καλύφθηκε από την εθελοντική προσφορά συλλόγων και απλών πολιτών.

Παράλληλα όμως αναδείχτηκε και η δύναμη του λαϊκού παράγοντα, η αλληλεγγύη, η εθελοντική προσφορά εκατοντάδων ανθρώπων του νησιού, κύρια νέων ανθρώπων, που με αυτοθυσία συνέβαλαν  να μην υπάρχει μεγαλύτερη καταστροφή, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό».

Η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή μέλη και στελέχη της βρέθηκαν στο σημείο της φωτιάς, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην προσπάθεια κατάσβεσής της, καλεί τους μαζικούς φορείς του νησιού, τις εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας, να δυναμώσουν τον αγώνα τους και να απαιτήσουν:

-Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον καθαρισμό δασικών δρόμων, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, γιατί ακόμα βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου.

-Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής υπηρεσίας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι –  εποχικοί πυροσβέστες και υπάλληλοι των δασαρχείων.

-Να καταργηθεί ο νόμος 4662/2020, που θεσμοθετεί την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, την ιδιωτικοποίηση της Δασοπυρόσβεσης και θέτει την Πυροσβεστική και όλους τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.

-Να καταργηθούν οι αντιδραστικοί νόμοι που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως φιλέτα στην επιχειρηματική δράση.

-Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

-Να αναβαθμιστεί σε Πυροσβεστική Υπηρεσία το κλιμάκιο  Θάσου και να μεταφερθεί σε  σύγχρονο ασφαλές κτήριο. Να προμηθευτεί τα απαραίτητα πυροσβεστικά οχήματα παίρνοντας υπόψη το ανάγλυφο του νησιού.

-Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται για μην έχουμε προβλήματα από πλημμύρες το χειμώνα.