Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Όποιος αρρώστησε από τον κορονοϊό ανέπτυξε αντισώματα και κατ’ ακολουθίαν ανοσία διάρκειας 9-10 μηνών.

Αυτό προκύπτει από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον μικροβιολόγο Andrea Crisanti, ο οποίος εργάστηκε ως πολύτιμος σύμβουλος της περιφέρειας του Veneto κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας το 2020.

Η έρευνα διεξήχθη στην μικρή πόλη του Vo Euganeo, στην περιφέρεια του Veneto, η οποία και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα hot spot κρουσμάτων CoViD όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση στην Ιταλία.

Η έρευνα του κ. Crisanti βασίζεται στα πολλαπλά τεστ που πραγματοποιήθηκαν στο Vo κατά καιρούς. Από τους 3200 κατοίκους στο σύνολο, 125 έλαβαν μέρος στην έρευνα. Μέσα σε αυτό το στατιστικό δείγμα, 88 κάτοικοι υπήρξαν θετικοί τον Φεβρουάριο του 2020 και οι υπόλοιποι αποδείχθηκαν θετικοί σε τεστ που πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα τον μήνα Μάιο.

Η μελέτη, που ο Crisanti συνυπογράφει μαζί με επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, απέδειξε πως 18 κάτοικοι που βρέθηκαν θετικοί κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος και που στη συνέχεια ζούσαν σε στενή επαφή με θετικούς ασθενείς κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος το 2020, δεν ξανα αρρώστησαν. Σύμφωνα με σχετικές εξετάσεις, οι ασθενείς ανέπτυξαν περισσότερα αντισώματα όπως σε περίπτωση φλεγμονής, αλλά χωρίς τις επιπλοκές του κορονοϊού.

Αυτό που έχει σημασία είναι πως τα αντισώματα που καταπολεμούν τον κορονοϊό θα πρέπει να έχουν το χαρακτηριστικό εξουδετέρωσης του ιού, κάτι που δεν αναπτύσσουν όλοι.
Η εν λόγω μελέτη, η οποία και προορίζεται για το επιστημονικό περιοδικό Nature, θα βοηθήσει να σχηματιστεί μια πιό ξεκάθαρη εικόνα στον σχεδιασμό των εμβολιαστικών εκστρατειών παγκοσμίως, εφόσον μέχρι τώρα οι μελέτες δείχνουν πως η φυσική ανοσία καλύπτει 3-5 μήνες.