ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2021 ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

 

«Πρέπει να υπάρχει εθνική ομοψυχία, σε πολιτικό επίπεδο και σε κοινωνικό επίπεδο»

 

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου 2021, στο Δημοτικό Ωδείο, η απονομή του Μακεδονικού Βραβείου για το έτος 2021 από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου στον Καθηγητή κ. Ηλία Μόσιαλο.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, οι Βουλευτές του Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος και κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο «οικοδεσπότης» Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.α.

Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, τιμώμενη προσωπικότητα για το 2021, έχει καταγωγή από τη Δράμα και είναι Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, κάτοχος της έδρας Brian – Abel Smith, Καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London (Department of Cancer and Surgery) και συν-διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο κ. Μόσιαλος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν μπόρεσε να παραστεί με φυσική παρουσία στην τελετή απονομής του βραβείου και συμμετείχε διαδικτυακά. Εξέφρασε πάντως την ευχή να μπορέσει να επισκεφτεί τη Δράμα τις επόμενες εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, το οποίο συνοδεύει κάθε χρόνο το Μακεδονικό Βραβείο, με πρωτοβουλία του κ. Μόσιαλου θα διατεθεί σε τοπικό φιλανθρωπικό σύλλογο, ύστερα από συνεννόηση με τα μέλη του Ιδρύματος και τον κ. Μαμσάκο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικό πρόγραμμα υπό τον σχεδιασμό και συντονισμό του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Δράμας κ. Καμπάνη Σαμαρά και ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Δράμας και Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο.

Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, «φέτος αποφασίσαμε ομόφωνα το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου να απονείμει το Μακεδονικό Βραβείο στον Ηλία Μόσιαλο για τις εξαιρετικές επιδόσεις του στην επιστήμη και στην υπηρεσία του ανθρώπου. Τιμούμε έναν πολύ σημαντικό επιστήμονα με κοινωνική και πολιτική παρουσία, που γεννήθηκε στη Δράμα».

Ο Δήμαρχος Δράμας επεσήμανε ότι «ο Ηλίας Μόσιαλος έγινε ευρύτερα γνωστός την περίοδο της πανδημίας που έφερε τα πάνω κάτω στην ελληνική κοινωνία» και κάνοντας ειδική αναφορά στην πανδημία του κορωνοϊού σημείωσε: «Ο κορωνοϊός άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή μας. Πολλά είναι αυτά που έχουν αλλάξει εξαιτίας του κορωνοϊού. Το πρώτο διάστημα στην ελληνική κοινωνία κυριάρχησαν το άγχος από τη διαρκή απειλή του φονικού ιού, η ανασφάλεια για το μέλλον, αλλά και η αισιοδοξία ότι με τους εμβολιασμούς θα βγούμε από το σκοτεινό τούνελ. Δυστυχώς όμως με τη μετάλλαξη Δ και την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, επιστρέψαμε στην ανησυχία και στην αγωνία για το μέλλον. Επιστρέφουμε σε περιοριστικά μέτρα και κανένας δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα χρειαστούμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Στο θέμα όμως της πανδημίας είναι απαραίτητη η συνεργασία, γιατί αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των πολιτών μας. Οι καιροί απαιτούν η στάση όλων μας να είναι ανάλογη με την κρισιμότητα της κατάστασης. Τα προβλήματα είναι σύνθετα και για την αντιμετώπισή τους απαιτούνται ευρείες πολιτικές, κοινωνικές συναινέσεις και συγκλίσεις. Χρειάζεται συνεννόηση, όχι λαϊκισμός και παραπολιτική».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Μαμσάκος ευχήθηκε στον κ. Μόσιαλο συνεχίσει το ουσιαστικό του έργο, λέγοντας πως «σας χρειαζόμαστε και σας εκτιμούμε».

Στη συνέχεια η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου κ. Δήμητρα Πατρωνίδου, η οποία είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στο βιογραφικό της τιμώμενης προσωπικότητας.

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος, στην ομιλία του, τόνισε την ανάγκη καλύτερης και ουσιαστικότερης ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, ώστε να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος, «είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα η απονομή αυτού του Βραβείου από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου που εδρεύει στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Δράμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο της πόλης της Δράμας, τον κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, να ευχαριστήσω την Υπουργό κ. Ζαχαράκη, η οποία παρευρίσκεται στην εκδήλωση, τους δύο Βουλευτές του Νομού, τον κ. Μπλούχο και τον κ. Ξανθόπουλο, με τον οποίο συνυπήρχαμε πολιτικά στις φοιτητικές μας αναζητήσεις. Δυστυχώς, δεν μπορώ να παραβρεθώ στη Δράμα λόγω της πανδημίας. Ελπίζω να έρθω στην πόλη τις επόμενες εβδομάδες».

Στην ομιλία του, ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε σε ζητήματα σχετικά με την πανδημία, τα εμβόλια και το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται κοινωνική συνεννόηση και συνεργασία όλων των κοινωνικών φορέων στην Ελλάδα προκειμένου να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στη μέχρι σήμερα πορεία του κορωνοϊού στην Ευρώπη και στον κόσμο, επεσήμανε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις πολλών, ακόμη και γιατρών και επιστημόνων, πως δεν πρέπει να ανησυχούμε και πρόκειται για μια απλή γρίπη, από την οποία κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους παγκοσμίως 300.000 άνθρωποι, δεν αποδείχθηκε. Μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 5.000.000 ζωές, είπε, για να συμπληρώσει ότι το νούμερο αυτό είναι κατά προσέγγιση καθώς πολλές χώρες δεν κάνουν ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων. Τόνισε δε, ότι μόνο στην η Ινδία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι νεκροί είναι 2,5 με 4,5 εκατομμύρια.

«Περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος, «έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, ανεξάρτητα από το αν θα χάσουν τη ζωή τους ή όχι, ενώ απ’ αυτούς, ένα 10 με 20% θα αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία τους. Για όλους αυτούς του λόγους πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση και να επιδιώκουμε τη μείωση των κρουσμάτων».

Ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ακόμα πως η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε έγκαιρα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τη λήψη μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού ώστε να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση. Σημείωσε, παράλληλα, πως έχει θεσπιστεί ένα πολύ καλό πρόγραμμα εμβολιασμών και ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων, στοιχείο πολύ σημαντικό, όπως είπε, «αν σκεφτεί κανείς πως σε πολλές χώρες, όπως της υποσαχάριας Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής, ακόμα και της Ρωσίας, δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων».

Ιδιαίτερη και εκτεταμένη αναφορά έκανε ο Έλληνας καθηγητής στο πώς φτάσαμε στην παραγωγή των εμβολίων μέσα σε σχετικό μικρό χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας πως «την τεχνολογία των mRNA εμβολίων τη γνωρίζαμε εδώ και δεκαετίες αλλά δεν τη χρησιμοποιούσαμε καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν έπαιρναν το οικονομικό ρίσκο. Διότι στην παρασκευή ενός εμβολίου ή ενός φαρμάκου αυτές επιβαρύνονται με το οικονομικό ρίσκο. Στην περίπτωση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, επιβαρύνθηκαν οι χώρες. Χάρη στις δημόσιες χρηματοδοτήσεις υπήρχαν επαρκή κίνητρα για τις εταιρείες να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες για την παραγωγή του. Η παραγωγή ενός νέου φαρμάκου στοιχίζει δισεκατομμύρια. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο η χρηματοδότηση αλλά και η εύρεση εθελοντών για να δοκιμάσουν το νέο φάρμακο. Στην περίπτωση του κορωνοϊού δεν υπήρχαν μόνο οι κρατικές χρηματοδοτήσεις, είχαμε και υπερπροσφορά εθελοντών για να το δοκιμάσουν. Άρα, όλα κινήθηκαν ταχύτερα».

Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ακόμα ότι το εμβόλιο στα στάδια της παραγωγής του δοκιμάστηκε σε 500.000 εθελοντές χωρίς να σημειωθεί κανένας θάνατος. Υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα το 49% των ανθρώπων του πλανήτη έλαβε 7 δισ. δόσεις. Διευκρίνισε πως το mRNA δε συνδέεται σε καμία περίπτωση με το ανθρώπινο DNA και ότι το mRNA παραμένει στον οργανισμό μέχρι να δημιουργήσει τα απαραίτητα αντισώματα και στη συνέχεια αποβάλλεται από αυτόν.

«Η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσούν και πεθαίνουν σήμερα είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι. Υπάρχει ακόμα ένας πυρήνας ανεμβολίαστων συμπολιτών μας άνω των εξήντα ετών. Το 7,2% του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι άνω των 80 ετών και είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο αν νοήσουν», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Ηλίας Μόσιαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας, σημειώνοντας ότι «χρόνο με τον χρόνο, ο ιός θα χάνει σε ισχύ και σε συνδυασμό με τα εμβόλια που θα βελτιώνονται όλο και περισσότερα θα υπάρχει μεγάλη βελτίωση. Αν δεν είχε επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι 8 με 10 φορές πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη, σήμερα θα βλέπαμε την έξοδο. Σε περιοχές και περιφέρειες όπου υπάρχει αύξηση των εμβολιασμών, το σύστημα υγεία δεν δέχεται τόσο μεγάλες πιέσεις και οι θάνατοι πολιτών που έχουν νοήσει είναι πολύ λιγότεροι».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε πως πρέπει «να υπάρχει εθνική ομοψυχία, σε πολιτικό επίπεδο και σε κοινωνικό επίπεδο, να είμαστε σε θέση να συζητάμε ανοιχτά με τους πολίτες όλα τα θέματα τα οποία προκύπτουν σε επίπεδο πανδημίας και ιδιαίτερα με τα εμβόλια και ελπίζω σιγά – σιγά τους επόμενους μήνες να μπορέσουμε να περάσουμε σε μια πολύ μεγαλύτερη κανονικότητα από αυτήν την οποία ζούμε τώρα».