H αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα τεθούν σε ισχύ το 2022, έχει εκτινάξει τις μεταβιβάσεις ακινήτων τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στις τουριστικές περιοχές και στα μικρά χωριά. Και αυτό καθώς η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές φέρνει σε χιλιάδες περιοχές αυξήσεις, συμπαρασύροντας τους περισσότερους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Αν και με την έγκριση και της Κομισιόν (στην έκθεση της 10ης αξιολόγησης) ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις τρέχουσες αξίες, κάτι που σημαίνει ότι τόσο οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες όσο και στον φόρο των ακινήτων θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος, τα στοιχεία του μητρώου αξιών μεταβιβάσεων ακινήτων δείχνουν ότι το τελευταίο διάστημα οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

Ενδεικτικό είναι ότι στο πεντάμηνο του έτους στον Δήμο Αθηναίων άλλαξαν χέρια 1.480 ακίνητα, όταν στο τρίμηνο οι μεταβιβάσεις ήταν 736. Και αυτό καθώς, με βάση τις εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων, οι αυξήσεις των τιμών της εφορίας είναι κατά μέσον όρο 50%-60%
στο κέντρο της πόλης.

Στα βόρεια προάστια, οι προτεινόμενες αυξήσεις είναι μικρότερες, 10%-20% κατά μέσον όρο.

Σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στα νότια προάστια της Αττικής, τα οποία έχουν ευνοηθεί τόσο λόγω της αυξημένης ζήτησης κατοικιών από επενδυτές του εξωτερικού, όσο και λόγω του έργου του Ελληνικού.

Πάντως, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στην περιφέρεια και συγκεκριμένα σε μικρά χωριά, όπου μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις είχαν αποφασίσει να διατηρήσουν χαμηλά τις φορολογητέες αξίες, παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές ήταν σε αρκετές περιπτώσεις διπλάσιες από τις αντικειμενικές. Αλλωστε, ένας από τους λόγους μετάθεσης εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών το 2022 έγκειται στο γεγονός ότι οι προτεινόμενες τιμές από τους εκτιμητές θα δημιουργούσαν έντονες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αναμένονται αυξήσεις σε περίπου 6.000 περιοχές και μειώσεις ή «πάγωμα» των τιμών σε 3.000 με 4.000. Οπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιηθούν οι νέες τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια, οι οποίες θα ισχύσουν από τις αρχές του 2022 για τον υπολογισμό των φόρων μεταβιβάσεων, του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων που αφορούν τα ακίνητα.

Οπως προαναφέρθηκε, στην πρώτη θέση των αγοραπωλησιών ακινήτων στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου φέτος είναι ο Δήμος Αθηναίων, ακολουθεί η Καλλιθέα με 157 μεταβιβάσεις, η Νέα Σμύρνη με 113, το Μαρούσι με 102, η περιοχή του Ζωγράφου με 98 και το Παλαιό Φάληρο με 95 μεταβιβάσεις. Πιο κάτω συναντάμε δημοφιλείς και ακριβές περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Κηφισιά και το Χαλάνδρι. Μικρό, αντιθέτως, είναι το ενδιαφέρον για τα δυτικά προάστια της Αττικής. Εντονο είναι το ενδιαφέρον και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ολοκληρώθηκαν 601 αγοραπωλησίες ακινήτων.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ολοκληρώσει την άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές
σε όλη τη χώρα.

akinita-nees-antikeimenikes-apo-1is-ianoyarioy-2022-amp-8211-ti-allazei-gia-enfia0

Δύσκολη εξίσωση

Η ΑΑΔΕ καλείται να διαπιστώσει εάν οι νέες εντάξεις περιοχών δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο 400-500 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί τόσο για να εξουδετερώσει τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν στον ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε άλλες. Η νέα μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ (μετά το 22% του 2019) που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, θα φανεί στα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων που θα λάβουν οι φορολογούμενοι το 2022. Ωστόσο, ένα ερώτημα το οποίο δεν έχει απαντηθεί είναι τι θα γίνει με τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν 450.000 φορολογούμενοι και που η επιτροπή Πισσαρίδη έχει συστήσει την κατάργησή του.

Από τον Μάρτιο η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Την εμπροσθοβαρή πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2022 αποκαλύπτει η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από την Κομισιόν. Συγκεκριμένα, η εκκαθάριση και η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου του 2022 αντί του Σεπτεμβρίου.

Δηλαδή με το που θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ του 2021 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσουν, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2022 ώστε ο νέος «λογαριασμός» να έχει αναρτηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου στο Taxis. Ετσι, οι πληρωμές του φόρου ακινήτων θα απλώνονται σε μεγαλύτερο διάστημα και δεν θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με την εξόφληση του φόρου εισοδήματος στο δεύτερο εξάμηνο.

Η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει πως η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές και η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα οδηγεί σε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 85% των ακινήτων στο 95%. Τονίζεται δε, πως «οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης ιδιοκτησίας και τον φόρο κληρονομιάς».

Πηγή: kathimerini.gr