Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Βρετανών ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου για την COVID-19 σχεδόν έξι μήνες από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Οι υπηρεσίες υγείας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον χορηγήσει περισσότερα από 65,6 εκατομμύρια εμβόλια μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και 1ης Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 39,5 εκατομμυρίων ατόμων με την πρώτη τους δόση (75,2%) και άνω των 26 εκατομμυρίων (49,5%) με αμφότερες τις δόσεις.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, Ματ Χάνκοκ είπε: “Αυτό είναι ένα απίστευτο βήμα προόδου στο μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία μας”.

Ο κ. Χάνκοκ μιλώντας στο Ινστιτούτο Jenner ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαθέσει μισό δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων Οξφόρδης/ΆστραΖένεκα με την πλειονότητα από αυτά, προς “χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει προς την επιτάχυνση εμβολιασμού με την δεύτερη δόση ώστε να προχωρήσει κανονικά στο τελικό και ολοκληρωτικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας στις 21 Ιουνίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε της Τετάρτη ότι η κατάργηση των περιορισμών θα προχωρήσει κανονικά καθώς “τίποτα στα δεδομένα έως αυτή τη στιγμή” να δείχνει αντίθετη κατεύθυνση.

Δημοσίευση νέων δεδομένων

Τα εμβολιασμένα άτομα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν COVID-19 με συμπτώματα. Τα εμβολιασμένα άτομα είναι ακόμη πιο απίθανο να ασθενήσουν σοβαρά με COVID-19, να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν από αυτό, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Τα δεδομένα από την πραγματική μελέτη της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) δείχνουν ότι τα εμβόλια έχουν ήδη σημαντικό αντίκτυπο στο Ηνωμένο Βασίλειο, μειώνοντας τις νοσηλείες και τους θανάτους, σώζοντας περισσότερες από 13.200 ζωές και αποτρέποντας τουλάχιστον 39.700 νοσηλείες στην Αγγλία.

Η ανάλυση PHE δείχνει επίσης ότι τα άτομα που λαμβάνουν μία δόση του εμβολίου Oxford / AstraZeneca έχουν περίπου 80% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου έναντι της παραλλαγής κορανοϊού Β.1.1.7 που προέρχεται από το Κεντ και μια δεύτερη δόση του εμβολίου μπορεί να παρέχει 85-90% προστασία από συμπτωματικές ασθένειες. Η προστασία έναντι του θανάτου από το εμβόλιο Pfizer-BioNTech αυξάνεται από περίπου 80% μετά από μία δόση σε 97% μετά από δύο δόσεις έναντι της παραλλαγής Kent.

Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από το YouGov δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών όπου οι πολίτες είναι πρόθυμοι να κάνουν εμβόλιο COVID-19 ή έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Τα δεδομένα του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών (ONS) που δημοσιεύθηκαν στις 6 Μαΐου έδειξαν ότι περισσότεροι από 9 στους 10 (93%) ενήλικες στέκονται θετικά έναντι του εμβολίου.

Τα εγκεκριμένα εμβόλια διατίθενται από χιλιάδες κέντρα εμβολίων NHS, ιατρεία και φαρμακεία. Περίπου το 98% των ανθρώπων ζουν σε απόσταση έως και 10 μιλίων από ένα κέντρο εμβολιασμού στην Αγγλία και οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε χώρους όπως κοινοτικά κέντρα, τζαμιά και γήπεδα ποδοσφαίρου.

Πηγή: ertnews.gr