Ενημερωτική ημερίδα με θέμα την πορεία εξέλιξης των υλοποιούμενων δράσεων της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας και τίτλο «Προχωράμε και υλοποιούμε τις δράσεις ΣΒΑΑ Δήμου Δράμας» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας.
Όπως εξήγησε η Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας κα Κατερίνα Ιωσηφίδου η ημερίδα ήταν μια ευκαιρία για να παρουσιαστούν το που βρίσκονται τα έργα της Στρατηγικής, τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για την επόμενη περίοδο, καθώς και τα προβλήματα που προέκυψαν με τον covid και με τις άλλες συνθήκες, όπως η αύξηση των τιμών των υλικών.
Η Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας υλοποιείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020», ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023. Η υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 8.406.438,06 €.
Η κα Ιωσηφίδου ανέφερε ότι η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης περιλαμβάνει 16 έργα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο έργο είναι αυτό της βιοκλιματικής αναβάθμισης της οδού 19ης Μαΐου. «Υλοποιούμε δράσεις μαζί με το εταιρικό μας σχήμα που είναι το Επιμελητήριο, η Ένωση Κυριών Δράμας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, η Αναπτυξιακή Δράμας και η ΔΕΥΑΔ» σημείωσε η κα Ιωσηφίδου. Όπως είπε, η ΔΕΥΑΔ υλοποίησε τις δράσεις υπογειοποίησης της αποχέτευσης και ύδρευσης στην περιοχή της 19ης Μαΐου, η Ένωση Κυριών Δράμας υλοποιεί δράση κατάρτισης 35 άνεργων γυναικών, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος ανέλαβε τη διακυβέρνηση για την υλοποίηση της μεγάλης παρέμβασης στην οδό 19ης Μαΐου, τη μελέτη για την παρόχθια ανάπτυξη των περιοχών γύρω από την Αγ. Βαρβάρα και τη μελέτη καταγραφής του αστικού πρασίνου, ώστε να είναι γνωστό σε κάθε δρόμο τι δέντρα υπάρχουν, τι ηλικία είναι, τι είδους και αν έχουν προβλήματα. Επίσης, το Επιμελητήριο Δράμας δημιούργησε τη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ ο Δήμος Δράμας εκτός από το έργο της οδού 19ης Μαΐου, όπως είπε η κα Ιωσηφίδου, «έχουμε δράσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με την τεχνολογία και τον ψηφιακό πολιτισμό, οι οποίες υλοποιούνται και βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης έχουμε ολοκληρώσει τη δράση για την περιβαλλοντική παρακολούθηση, τη μέτρηση δηλαδή θερμοκρασίας, ποιότητας του αέρα, στην περιοχή της 19ης Μαΐου, για να δούμε αν τελικά η παρέμβαση που θα γίνει θα μας δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Στην ημερίδα, ομιλητές ήταν οι κ.κ. Μιχάλης Τάσσου, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής του Δήμου Δράμας, Δημήτριος Καραμπατζάκης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας και Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ, Λάζαρος Ασλανίδης, Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Βέροιας, Ιωάννης Κιοσσές, Τοπογράφος Μηχανικός M.Sc., Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, Πρόεδρος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Δράμας και μέλος Δ.Ε. Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Κοσμάς Σιδηρόπουλος, οικονομολόγος, στέλεχος ΕΕΤΑΑ / ΜΟΔ, και η κα Βασιλική Καζάνα, Καθηγήτρια ΔΙΠΑΕ, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος.
Σε δηλώσεις του, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου ανέφερε: «Παρουσιάζουμε σε μια από τις δράσεις δημοσιότητας του Σχεδίου τις στρατηγικές της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας. Παίρνουμε καλές πρακτικές από άλλους Δήμους που έχουν εφαρμόσει και έχουμε καλεσμένη και την ΕΕΤΑ, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να ενημερωθούμε και για την επόμενη προγραμματική περίοδο, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και για την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας».
Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Βέροιας κ. Λάζαρος Ασλανίδης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., σημείωσε πως η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης βοηθάει τον Δήμο σε πολλούς τομείς και εμπλέκονται πολλές Αντιδημαρχίες (Τεχνικής Υπηρεσίας, Παιδείας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τουρισμού). «Σίγουρα βοηθάει τους Δήμους αυτή την περίοδο, που οι προϋπολογισμοί όλων των Δήμων αρχίζουν σιγά σιγά και εκτροχιάζονται, με βάση την αύξηση των τιμών και της ηλεκτρικής ενέργειας και του πετρελαίου» επεσήμανε ο κ. Ασλανίδης και πρόσθεσε ότι στον Δήμο Βέροιας «έχει δώσει αρκετή ανάπτυξη σε ό,τι αφορά τις σχολικές αυλές, σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, σε ό,τι αφορά το ποδήλατο, σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του προϊόντος το οποίο ονομάζεται Τουρισμός. Βοηθάει επίσης πολύ και την πρόνοια, στηρίζοντας διάφορα κομμάτια της πρόνοιας». «Θεωρώ ότι τέτοια εργαλεία είναι χρήσιμα για τους Δήμους για να μπορέσουν να προχωρήσουν, να κάνουν κάτι το οποίο θα μείνει για την πόλη», κατέληξε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Βέροιας.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέφανος Γεωργιάδης, στις δηλώσεις του, ανέφερε: «Εκτός από τα έργα που υλοποιεί ο Δήμος, υπάρχουν και άλλοι έτεροι στο πρόγραμμα που υλοποιούν ανεξάρτητα έργα, μεταξύ αυτών και το Επιμελητήριο Δράμας. Εμείς υλοποιήσαμε τη Δομή Καινοτομίας μέσα στο χώρο του κέντρου, όπου ουσιαστικά συνδέουμε την υποστήριξη των startup μέσα σε ένα γενικότερο υποσύστημα ανάπτυξης καινοτομίας, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι έργο το οποίο υλοποιήσαμε ήδη, έχει ολοκληρωθεί και τρέχει. Είναι από τα λίγα έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί στο πρόγραμμα. Είμαστε περήφανοι για αυτό. Συνεχίζουμε να προχωρούμε τις διαδικασίες ουσιαστικά σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους φορείς για την ολοκλήρωση του ΒΑΑ. Θα έλεγα ότι το γενικότερο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην πόλη με την ανακατασκευή των δρόμων κλπ. έχει ανοίξει συζητήσεις, οι οποίες θα πρέπει να εκτιμηθούν και θα πρέπει να συζητηθούν και να βελτιωθούν κάποια πράγματα στην πορεία των εξέλιξης των έργων. Η ταχύτητα υλοποίησης του έργου επίσης είναι πολύ σημαντική για την πόλη. Αναφέρομαι στους δρόμους που κατασκευάζονται στο πλαίσιο μιας βιοκλιματικής ανάπτυξης και βεβαίως θα πρέπει να υπάρξουν και κάποιες διορθώσεις επί τω βέλτιστω στα ζητήματα που άπτονται κυρίως της λειτουργίας της αγοράς και των καταστημάτων της περιοχής. Είμαι εδώ για να συμβάλλω ουσιαστικά βοηθώντας στην υλοποίηση αυτού του έργου όσον αφορά την ποιότητά του και φυσικά το Επιμελητήριο Δράμας, στο πλαίσιο του δικού του έργου, το οποίο είναι ανεξάρτητο, είναι ένα έργο καινοτόμο, με προοπτική, με διαφορετικότητα, που ακουμπά τους ανθρώπους τους διαφορετικά σκεπτόμενους, τους νέους ανθρώπους, αυτούς που θέλουν να παράξουν, να δημιουργήσουν, να ζήσουν σε αυτή την όμορφη πόλη».
Η Καθηγήτρια στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος κα Βασιλική Καζάνα στάθηκε στην «εμπειρία που έχουμε δημιουργήσει μέσα από τη θεσμοθέτηση και λειτουργίας ενός Δικτύου Διακυβέρνησης, δηλαδή δικτύου κοινωνικής συμμετοχής, που είχε ως σκοπό να δώσει συλλογική φωνή σε όσους είχαν ενδιαφέρον ή επιπτώσεις από την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας. Το δίκτυο έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του εδώ και τρία χρόνια. Εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. Κάναμε διάφορες δράσεις. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τα μέλη μας. Καταγράφουμε προβλήματα. Μεταφέρουμε ανησυχίες και ενδιαφέροντα. Συντονίζουμε και φέρνουμε σε επαφή τα ενδιαφερόμενα μέλη. Η προώθηση δηλαδή της ενίσχυσης της κοινωνικής συμμετοχής ήταν ένα ζητούμενο αυτού του δικτύου, το οποίο να σημειώσω ότι για τα δεδομένα της Δράμας είναι μια πολύ καινοτόμα δομή και μία ανοιχτή δομή κοινωνικής συμμετοχής, δηλαδή οποιοσδήποτε έχει ένα ενδιαφέρον και θέλει να καταθέσει απόψεις ή ο,τιδήποτε, με όλους τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του δικτύου, στην ουσία μπορεί να συμμετέχει. Η διαδικασία συμμετοχής είναι πολύ απλή».
Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο οποίος υπογράμμισε πως το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πρόσθεσε: «Παρόλες τις δυσκολίες που έχουν προκύψει με την υλοποίηση του έργου, νομίζω ότι όταν αυτό θα ολοκληρωθεί, θα είμαστε όλοι περήφανοι και χαρούμενοι γιατί εντός του αστικού ιστού της πόλης θα έχει αναπτυχθεί μία φιλική προς το περιβάλλον οικιστική ανάπλαση, η οποία θα είναι αντάξια και των κατοίκων της Δράμας. Εγώ θέλω να συγχαρώ τον Δήμο Δράμας και το Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης για την πρωτοβουλία αυτή, σε τακτά χρονικά διαστήματα να μας ενημερώνουν για την εξέλιξη του έργου».