ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΠΟΛΗ

 

Ο Δήμος Προσοτσάνης, η Τοπική Κοινότητα Μικρόπολης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρόπολης διοργανώνουν, το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, εκδηλώσεις για την «Ημέρα του Θεού, στην Τοπική Κοινότητα Μικρόπολης, στο Ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

17:30 : Κουρμπάνι

18:00 : Χορευτικά Συγκροτήματα

19:00 : Λαϊκό και παραδοσιακό γλέντι

Θα λειτουργεί υπαίθρια ταβέρνα

 

Ημέρα Του Θεού

 

Η γιορτή του Θεού είναι ένα παλιό έθιμο των κατοίκων της Μικρόπολης και χρονολογείται γύρω στα 1850. Τότε συνηθιζόταν να γιορτάζεται την άνοιξη πριν την ημέρα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Την ημέρα εκείνη δεν δούλευε κανείς κάτοικος του χωριού. Συμμετείχαν όλοι στο κάλεσμα προκειμένου να ζητήσουν από τον Θεό να πάει καλά η σοδειά και γενικά οι αγροτικές παραγωγές.

Το 1850, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, παρόλο που οι Τούρκοι κατακτητές εξουσίαζαν την Μικρόπολη, οι Χριστιανοί ανέβηκαν στον λόφο και γιόρταζαν. Την ώρα του γλεντιού άρχισαν να ρίχνουν τουφεκιές στον αέρα, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή. Το γεγονός αυτό ανησύχησε την τότε τουρκική στρατιωτική διοίκηση της περιοχής η οποία διέταξε αμέσως τον στρατό να σφάξει τους χριστιανούς. Και τότε έγινε το Θαύμα. Βροντές και αστραπές γέμισαν τον ουρανό ενώ ο μεγάλος σεισμός που ακολούθησε, θεωρήθηκε σημάδι από τον Θεό. Αυτό το γεγονός, θορύβησε τους Τούρκους και στάθηκε η αφορμή να σταματήσουν οι σφαγές γιορτάζοντας όλοι μαζί, Τούρκοι και Έλληνες, αυτήν τη συγκεκριμένη ημέρα ως «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ».