ΑΡΘΡΟ
Του Θανάση Σοφιανού
Διαβάστε το πριν το κατεβάσουν… Όσοι υποστηρίζουν το Kavala AirSea Show είναι «φασίστες», όσοι αγαπάνε το Cosmopolis είναι «απάτριδες διεθνιστές» κι όσοι είναι φανατικοί οπαδοί των εναλλακτικών παραστάσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων είναι «θολοκουρτουριάρηδες».
Α, επίσης το AirSea Show τρομάζει τα πουλιά (σ.σ.: όχι όλα, κυρίως τα πετούμενα) και τα σκυλιά, ενίοτε και τους ανθρώπους, το Cosmopolis κάνει τους κατοίκους της Παναγίας να χάνουν τον ύπνο και την ηρεμία τους και ο κόσμος που απολαμβάνει τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων φθείρει το αρχαίο θέατρο.
Υπερβολές; Κάθε άλλο. Υπαρκτοί «προβληματισμοί» μιας μερίδας του κόσμου της Καβάλας, στους οποίους προβάλλεται μια ασύνταχτη -προς το παρόν- προσπάθεια «ιδεολογικοποίησης» των βασικότερων εκδηλώσεων του Νομού, οι οποίες έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα σύνορα της Περιφέρειας, ακόμα και της χώρας.
Η εποχή της ομογενοποίησης, του βολικού αφορισμού των όσων «δεν καταλαβαίνουμε» και του άκρατου ατομικισμού -δε μ’ αρέσει κάτι, άρα το καταργούμε- συντηρεί μια συντηρητική πόλη, μια άκαμπτη, ναφθαλινούχα, μίζερη και δεσποτική κοινωνία, εξαιτίας έστω και λίγων, οι οποίοι, ωστόσο, κάνουν αρκετή «φασαρία» ικανή να καλύψει τους πολλούς.
Γιατί δε γίνεται το ίδιο στην Ξάνθη, για παράδειγμα; Εκεί το Καρναβάλι ή οι γιορτές της Παλιάς Πόλης δεν κάνουν φασαρία; Όχι, γιατί έχουν ενταχθεί συνειδητά και συλλογικά στον σύγχρονο πολιτισμό της πόλης, η οποία είναι εξαρτημένη από αυτές τις δράσεις, ζει από αυτές, προβάλλεται μέσα από αυτές, γεμίζει τα τουριστικά κενά από την απουσία της θάλασσας μέσα από αυτές.
Ίσως, πάλι, να φταίει και η επαγγελματική «ανθρωπογεωγραφία» της Καβάλας: μια πόλη δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων θέλει την ησυχία της και όχι κόσμο, φασαρία, εκδηλώσεις, αεροπλάνα και βαπόρια τα οποία ενοχλούν κατά τον απόπλου τους (true story).
Ίσως, από την άλλη, η ερμηνεία να είναι ακόμα πιο απλή: να φταίει η βλακεία που είναι ανίκητη, η μιζέρια που είναι ατρόμητη, η μόνιμη επίκληση αντιπολιτευτικών επιχειρημάτων του τύπου «τόσα πεταμένα λεφτά κι ούτε ένα ευρώ για κοινωνική πολιτική» ή αλλιώς, ασφαλής αντίσταση από το πληκτρολόγιο, διότι όταν έρθει η ώρα για κοινωνική αλληλεγγύη, άφαντοι οι αντιστασιακοί.
«Επιτρέπεται» σε κάποιον να του αρέσουν και οι 3 μεγάλες ετερόκλητες εκδηλώσεις της Καβάλας; Ναι, αν δεν εντάσσει τα πάντα σε ένα επίκτητο ιδεολογικό -και καλά- πλαίσιο και απλά θέλει να αξιοποιήσει/επιστρατεύσει όλες τις «προσλαμβάνουσες παραστάσεις»:
-γιατί μου αρέσει το Φεστιβάλ Φιλίππων; Γιατί παράγει πολιτισμό εδώ, στην Καβάλα
-γιατί μου αρέσει το Cosmopolis; Γιατί φέρνει πολιτισμό εδώ, στην Καβάλα
-γιατί μου αρέσει το Kavala AirSea Show; Γιατί φέρνει εικόνες εδώ, στην Καβάλα
Σε προσωπικό επίπεδο; Με την παραπάνω λογική (βλέπε πρώτη παράγραφο), εκλογικεύω τα συναισθήματα τα οποία μου βγάζουν το Φεστιβάλ Φιλίππων, το Cosmopolis και το AirSea Show και γίνομαι ένας «θολοκουλτουριάρης αναρχοφασίστας».
Δεν έχω θέμα με τους χαρακτηρισμούς, αλλά με τους αφορισμούς. Αν δε σας αρέσει κάτι το οποίο αφορά την ψυχαγωγία (όλα είναι Τέχνη άλλωστε) μην το παρακολουθείτε κι αφήστε τους άλλους να το απολαύσουν. Μπορεί να το έχει ανάγκη η πόλη, μπορεί για κάποιους να είναι ψυχοθεραπεία, μπορεί απλά να γουστάρουν… Φτάνει με την ποινικοποίηση της ψυχαγωγίας. Κούρασε και δεν πουλάει…
ΥΓ: Αν δε σας αρέσουν το Cosmopolis, το AirSea Show και το Φεστιβάλ Φιλίππων ή σας φαίνονται ακριβά -έχοντας, πληρώσει, εντωμεταξύ, έμμεσα ή άμεσα δεκάδες Μνημόνια σε π@@@@@@ς, χωρίς να βγάλετε άχνα, δώστε τα σε άλλες πόλεις και καθίστε σπίτι να παίζετε τα βλέφαρά σας. Ανώδυνο, ανέξοδο, αθόρυβο…
*Το άρθρο του Θανάση Σοφιάνου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέα Εγνατία» της Καβάλας και στην ιστοσελίδα kavalapost.gr