ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Ο ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ» Η ΟΠΟΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 τα εγκαίνια της έκθεσης «“ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ”… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ‘22», η οποία διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τον Δήμο Δράμας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας θα βρίσκεται στη Δράμα έως και τις 16 Οκτωβρίου και το ωράριο λειτουργίας της είναι 8.00-20.00 (Τρίτη: 12.00-20.00).

Βασικοί άξονες της έκθεσης είναι η ζωή πριν το 1922 στη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και την Προποντίδα, την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία), η Έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς, η ζωή και η μουσική δημιουργία στη νέα πατρίδα, ο τρόπος με τον οποίο οι νεότερες γενιές τραγούδησαν το συνταρακτικό γεγονός και την προσφυγιά. Τα παραπάνω συνδέονται μεταξύ τους με βασικό άξονα τη μουσική και το τραγούδι, που δημιουργούν τον γενικό καμβά της έκθεσης. Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, καθώς και πλήθος τεκμηρίων που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και η νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.

Σε δηλώσεις του, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Γραμματέας στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο οποίος έχει καταγωγή από το Δοξάτο, ανέφερε: «Το Ίδρυμα της Βουλής τιμά την εκατονταετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής που είναι το μεγαλύτερο τραύμα σε χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του Ελληνισμού με αυτή την έκθεση, η οποία δεν είναι ίσως μια συνηθισμένη θεματολογία του. Αναφέρεται στα σύμβολα, στη ζωή, στον πολιτισμό και στην ταυτότητα των ανθρώπων που υπέστησαν αυτή την τραγική καταστροφή, των ανθρώπων που ήρθαν εδώ και έχτισαν την Ελλάδα μαζί με τους υπόλοιπους, τους γηγενείς, κι ακόμη και των δικών μας γενιών, γιατί όλοι μας είμαστε κληρονόμοι αυτού του μεγάλου γεγονότος και κληρονόμοι του πολιτισμού, ο οποίος ξεριζώθηκε από εκεί και υπάρχει ακόμη μέσα μας εδώ πέρα τη στιγμή που μιλάμε ζωντανός.

Το Ίδρυμα της Βουλής και η Βουλή των Ελλήνων με αυτόν τον τρόπο νομίζω ότι δείχνει ότι είναι κοντά στον μέσο πολίτη, αγαπάει τα σύμβολά του και την ταυτότητά του και με τον καλύτερο τρόπο τιμούμε και το μεγάλο γεγονός και τους ανθρώπους μας που το έζησαν.

Καταλαβαίνετε, αν μου επιτρέπετε, ότι και για μένα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, στην πατρίδα μου να παρουσιάζεται αυτή η έκθεση».

Ο ζωγράφος και καλλιτεχνικός επιμελητής της έκθεσης κ. Αλέξης Κυριτσόπουλος ανέφερε: «Μαζί με τον Διονύση Σαββόπουλο, που ήταν Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της έκθεσης, προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε μαζί με το τραγούδι και γύρω από το τραγούδι και το συγκινητικό κλίμα που αφορά αυτούς τους ανθρώπους. Δηλαδή να έχει μια μυρωδιά η έκθεση γύρω από το σπίτι τους, γύρω από τη ψυχή τους, αυτή που είναι και δικιά μας, γιατί κι εμείς -κι εγώ και πολλοί άλλοι- είμαστε απόγονοι αυτών των ανθρώπων και ξαναζούμε τη συγκίνηση της προκοπής τους, που ήρθαν εδώ και προκόψανε και φτιάξανε μια καινούργια Ελλάδα μαζί με τους ντόπιους».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. η κα. Άννα Ενεπεκίδου, μουσειολόγος και Διευθύντρια υπηρεσιών του Ιδρύματος της Βουλής, σημείωσε: «Είναι μεγάλη χαρά που βρισκόμαστε στον πραγματικά φιλόξενο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Δράμας να στήσουμε αυτή την έκθεση, μαζί με τους ανθρώπους εδώ. Να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε με όλους και να φέρουμε μια έκθεση για το 1922, αυτή τη φορά με τον τίτλο “ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ”. Θέλω να προσκαλέσω όλους τους ανθρώπους που θα καταφέρουν, θα έχουν τον χρόνο, να έρθουν στις 3 εβδομάδες που θα είναι εδώ η έκθεση, στην πρώτη της μεταφορά μετά την Αθήνα, για να δουν όχι μόνο το αρχειακά τεκμήρια, τα φωτογραφικά τεκμήρια, αλλά να διαβάσουν σε κάθε ενότητα, καθώς η ζωή πριν είναι μέσα από στίχους τραγουδιών. Αυτό που ειπώθηκε, που βγήκε μέσα από τη ψυχή των ανθρώπων που ήρθαν, αλλά και των απογόνων τους, γιατί τα τραγούδια συνεχίζουν να φτιάχνονται, φτιάχνονταν κι από τις δεύτερες γενιές κι από τις τρίτες, να νιώσουμε αυτό που έζησαν κατά κάποιο τρόπο και που φτάνει μέχρι τις μέρες μας μέσα από τη μουσική. Άλλοτε τραυματικό, άλλοτε αισιόδοξο».

Η κα Βασιλική Πουλιούδη, Αν. Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, στις δηλώσεις της, είπε πως «Μέσα από την έκθεση μπορεί κάποιος να κατανοήσει το τι έπαθε ο κόσμος της Μικράς Ασίας, άνθρωποι που άφησαν τα εδάφη της Μικράς Ασίας και ήρθαν εδώ, έφεραν μαζί με τη ψυχή τους και τη μουσική και έδωσαν το στίγμα ενός μεγάλου εθνικού κομματιού της Ελλάδας και το χρώμα της δικιάς τους πατρίδας, που δεν παύουν να αφηγούνται και τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας. Ενός πολιτισμού που άνθησε εκεί, έζησαν, μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν με αυτόν τον πολιτισμό που μας έφεραν και εδώ.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου ανέφερε πως η έκθεση είναι «μία από τις δράσεις που αποφάσισε να υλοποιήσει ο Δήμος Δράμας στο πλαίσιο της τιμής για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και πρόσθεσε: «Μέσα από αυτή τη διαδραστική έκθεση, οι Δραμινοί κι όσοι επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο και την έκθεση μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη μουσική παράδοση της περιοχής της Μικράς Ασίας και του Πόντου και πως αυτή εξελίχθηκε μέχρι σήμερα». Τέλος, ο κ. Τάσσου απεύθυνε κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να επισκεφτούν τη συγκεκριμένη έκθεση.