Η «Ακαδημία» αποτελεί μια καινοτόμο και πρωτοποριακή δράση, κατά την οποία καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδoς παραδίδουν εθελοντικά, με τρόπο απλό και κατανοητό, διαλέξεις για όλους τους πολίτες σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα και θεματικά πεδία. Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2015 στον Έβρο και από το 2016 υλοποιείται, αδιαλείπτως, ταυτόχρονα σε έξι πόλεις σε όλη την Περιφέρεια (Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα) έχει στόχο τη δια βίου μάθηση και εκπαίδευση των πολιτών, καθώς και τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την τοπική κοινωνία.

Για δεύτερη χρονιά, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε από την πανδημία Covid-19, υλοποίησε το πρόγραμμα διαλέξεων της Ακαδημίας διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας CiscoWebex. Οι διαλέξεις ξεκίνησαν στις 22 Ιανουαρίου 2022 και ολοκληρώθηκαν στις 25 Μαΐου 2022. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών, κάτοικοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με μόνο κριτήριο επιλογής τη σειρά προτεραιότητας εγγραφής. Φέτος οι εγγραφές των συμμετεχόντων πολιτών ξεπέρασαν τα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειάς μας, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν στην «Ακαδημία» πολίτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες συμμετείχαν στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ εντελώς δωρεάν, αφού πραγματοποίησαν ηλεκτρονική εγγραφή. Όσοι εκ των συμμετεχόντων παρακολούθησαν το 60% των διαλέξεων, θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης στην Τελετή Λήξης του 7ου κύκλου των διαλέξεων της «Ακαδημίας – Δομής Δια Βίου Μάθησης ΠΑΜΘ» για την περίοδο 2021-2022, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης, Οικία Μάνου Χατζιδάκι στην Ξάνθη την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 στις 7:30 μ.μ.

Την ευθύνη της εκδήλωσης έχει η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Εκδηλώσεων της ΠΑΜΘ κα Κατερίνα Φωτιάδου.