ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ «ΜΕ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ» ΤΟΥ Ε. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Παρουσίαση του λευκώματος «Με τα ελευθέρια Φτερά της Νίκης» του κ. Ελευθέριου Ελευθερίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Δράμας, την ΔΕΚΠΟΤΑ και το Ερευνητικό Κέντρο Θράκης «Με τα ελευθέρια Φτερά της Νίκης», στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Ονειρούπολης 2019-2020

Το λεύκωμα του κ. Ελευθερίου «Με τα ελευθέρια Φτερά της Νίκης» είναι μια φωτογραφική αποτύπωση της μουσειακής συλλογής από εκατοντάδες εκθέματα, που απεικονίζουν τη Νίκη της Σαμοθράκης. Τα εκθέματα αυτά (νομίσματα – χαρτονομίσματα, μετάλλια, παράσημα, φωτογραφίες, τηλεκάρτες, δημοσιεύματα, διαφημιστικές καταχωρίσεις, κ.ά.), τα οποία για δεκαετίες συλλέγει ο κ. Ελευθερίου, προέρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη, όπως η Ουρουγουάη, η Ζάμπια, η Ιαπωνία, το Μάλι, η Μοζαμβίκη, η Σιέρρα Λεόνε, αλλά και η Πολωνία, η Ιταλία, η Γαλλία και πολλές άλλες. Ουσιαστικά, ο κ. Ελευθερίου, αναδεικνύοντας τους λαούς και τους πολιτισμούς που ενέπνευσε και επηρέασε το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, γράφει τη σύγχρονη ιστορία του αγάλματος – συμβόλου.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Στρατής Παπαδόπουλος, Έφορος Αρχαιοτήτων Δράμας, Δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Ε.Κ.Π.Α., η κ. Δήμητρα Πατρωνίδου, φιλόλογος, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΠΑ.ΜΑΚ., καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας κ. Ελευθέριος Ελευθερίου, συλλέκτης-ερευνητής.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες και απεύθυναν χαιρετισμό η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αναστασίου Τόλιου, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, και ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Λευτέρης Καλλινικίδης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ελευθερίου στάθηκε αρχικά στο πώς ξεκίνησε να ασχολείται με τη Νίκη της Σαμοθράκης: ««Όταν την “γνώρισα” για πρώτη φορά, σχεδόν πριν από 30 χρόνια, στην αρχή με εντυπωσίασε πως ένα ξένο κράτος ασχολείται με τη Νίκη της Σαμοθράκης. Το είδα για πρώτη φορά στα γαλλικά γραμματόσημα του 1937. Ως φιλοτελιστής, είχα την αγωνία να τα αποκτήσω. Ζορίστηκα αρκετά είναι η αλήθεια, γιατί είναι μια πανάκριβη σειρά. Όσο καθυστερούσε η απόκτησή της, τόσο με έκανε να θέλω να την αποκτήσω παραπάνω. Κατόπιν, ως φιλοτελιστής έψαξα τον κόσμο να βρω και να συμπληρώσω την εικόνα της, όπου και αν υπήρχε, γιατί ήταν ελληνικού ενδιαφέροντος το άγαλμα. Αλλά στην αναζήτηση πάνω, άρχισαν να προκύπτουν διάφορα άλλα αντικείμενα, μετάλλια, αφίσες. Στην αρχή δεν τα έδινα σημασία.

Όταν όμως ολοκληρώθηκε το φιλοτελικό τμήμα – επειδή ένας συλλέκτης δεν σταματά ποτέ- θέλησα να κάνω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Όλα τα κομμάτια όμως ήταν ασύνδετα μεταξύ τους, γιατί αποσπασματικά τα βρίσκεις, ώσπου άρχισα να συνειδητοποιώ γύρω στο 2006-2008, ότι έχουμε να κάνουμε με μια ιστορική καταγραφή γεγονότων και θα πρέπει να αναζητήσω πιο μελετημένα και πιο στοχοποιημένα, έτσι ώστε να μου πουν τελικά την ιστορία τους.

Σήμερα έχω την χαρά να παρουσιάζω μια δουλειά 30 χρόνων, η οποία πιστεύω ότι είναι αρκετά ολοκληρωμένη. Στο λεύκωμα παρουσιάζονται περισσότερα από 500 αντικείμενα, κάποια εκ των οποίων θα παρουσιαστούν στο μέλλον σε έκθεση στην πόλη σας».

Μιλώντας για το περιεχόμενο του λευκώματος, ο κ. Ελευθερίου επεσήμανε: «Τα αντικείμενα που περιγράφονται στο βιβλίο είναι αφίσες, διαφημιστικές καταχωρήσεις εταιριών, ξεκινώντας από γυναικεία εσώρουχα και φτάνοντας σε ρολόγια, καλλυντικά, αρώματα, λάδια αυτοκινήτου κλπ. Στη μόδα, στο Παρίσι του 1920-1930, όπου όλοι οι διάσημοι μόδιστροι είχαν τη σειρά “Νίκη της Σαμοθράκης” και εμπνέονταν από το ρούχο που φοράει. Κατόπιν έχουμε τις σειρές των γραμματοσήμων, οι οποίες είναι πάρα πολλές σε περίπου 37 διαφορετικές χώρες στον κόσμο. Επίσης νομίσματα κανονικής κυκλοφορίας, αλλά και αναμνηστικά. Χαρτονομίσματα, όπως είναι η ισπανική πεσέτα του 1937. Επίσης, σε μάρκες καζίνο, ετικέτες κρασιού, ετικέτες σοκολάτας, οπουδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Και βέβαια αθλητικά μετάλλια, πολλά και διάφορα σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και σε σύμβολα σχολείων, όπως το Public School Athletic League των ΗΠΑ, με έτος ίδρυσης το 1903, επιλέγει ως κυρίαρχο σύμβολο στη στολή των μαθητών του τη Νίκη της Σαμοθράκης, συγκινείσαι. Ή όταν βλέπεις ελληνικό σχολείο στην Ουρουγουάη, με έτος ίδρυσης το 1906, να χρησιμοποιεί το σύμβολο της Νίκης της Σαμοθράκης σε μενταγιόν που δινόταν ως βραβείο σε μαθητές που πρώτευσαν σε εκείνη την εποχή είτε σε αθλήματα είτε μαθήματα».

Όπως εξήγησε ο κ. Ελευθερίου το πρώτο αντικείμενο της συλλογής του με τη Νίκη της Σαμοθράκης είναι μια γκραβούρα του 1874, η οποία δημοσιεύτηκε σε περιοδικό της εποχής και προέρχεται από έναν φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών. Αποτυπώνει το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης όπως ακριβώς το βρήκε ο Κάρολος Σαμπουαζό, ο οποίος ήταν επικεφαλής στην αρχαιολογική ανασκαφή το 1863.