ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΕΑΠ, ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

 

Στη Δράμα ο Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και πρώην Πρόεδρος του ΕΑΠ Ο. Ζώρας, μαζί με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου και μέλη της επιτροπής εποπτείας της Σχολής Κινηματογράφου Στ. Ζερεφό και Α. Βλαβιανού

 

Συνέντευξη τύπου σχετικά με τη Σχολή Κινηματογράφου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, τα εργαστηριακά μαθήματα της οποίας οι φοιτητές θα τα πραγματοποιούν στη Δράμα, παραχώρησαν την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 ο Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και πρώην Πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Οδυσσέας Ζώρας, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής, οι καθηγητές του ΕΑΠ και μέλη της επιτροπής εποπτείας της Σχολής Κινηματογράφου κ. Στέλιος Ζερεφός και κα Αντιγόνη Βλαβιανού, καθώς και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας κ. Γιάννης Σακαρίδης. Παρών στη συνέντευξη τύπου ήταν και ο κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, ο οποίος έχει συμβάλλει στην προσπάθεια με την ακαδημαϊκή του εμπειρία, ενώ έχει διατελέσει και Πρόεδρος στον Πολιτιστικό Οργανισμό.

Το σχετικό ΦΕΚ για τη δημιουργία της Σχολής Κινηματογράφου του ΕΑΠ έχει δημοσιευτεί από τον περασμένο Απρίλιο (Περισσότερα ΕΔΩ) και πλέον η όλη διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία, έτσι ώστε η Σχολή να ξεκινήσει να δέχεται φοιτητές από το θερινό εξάμηνο της ακαδημαϊκής χρονιάς 2022-2023. Ήδη έχει εγκριθεί η προγραμματική συμφωνία σχετικά με τη λειτουργία της Σχολής από τη Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ενώ απομένει να εγκριθεί και από τα συλλογικά όργανα των υπόλοιπων συμβαλλόμενων μελών, δηλαδή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δήμου Δράμας και του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Ζώρας είπε πως το ακαδημαϊκό πρόγραμμα της σχολής είναι πολύ μοντέρνο και είναι εξαιρετικά σωστά δομημένο ακαδημαϊκά και για αυτό θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση. «Η Δράμα μέσω του Φεστιβάλ είναι ενδεχόμενο, αν όλοι συμφωνήσουμε και πάμε προς αυτή την κατεύθυνση, να δημιουργηθεί μια μικρή ελληνική Τσινετσιτά, η οποία θα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν λέμε Hollywood, γιατί θα είναι υπερβολή, τουλάχιστον από την πλευρά της γκλαμουριάς» ανέφερε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας και πρόσθεσε: «Οι φοιτητές το πρακτικό κομμάτι θα το εξασκούν όλο στο Δράμα. Είναι ένα πρόγραμμα προπτυχιακό, στενά συνδεδεμένο και αποκλειστικά συνδεδεμένο με το Φεστιβάλ Δράμας και με τις δραστηριότητες τις κινηματογραφικές αυτού του χώρου». Ακόμη, ο κ. Ζώρας σημείωσε πως «είναι ένα πρόγραμμα, είναι μια δραστηριότητα που ξεπερνάει τα όρια της Ελλάδας. Εγώ είμαι σίγουρος ότι αυτή η δραστηριότητα η κινηματογραφική, σε συνδυασμό και με το παρελθόν και με το μέλλον και με το παρόν της Δράμας, σίγουρα θα ξεπεράσει και τα όρια της εθνικής εμβέλειας».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Μαμσάκος επεσήμανε πως «τα διά ζώσης μαθήματα, άρα η φυσική παρουσία των φοιτητών, θα γίνεται στη Δράμα. Κι αυτό είναι το ζητούμενο για την πόλη και τον Νομό μας. Γιατί πολλά χρόνια έχουν περάσει, πάντα η τοπική μας κοινωνία αναζητούσε φοιτητές που δυστυχώς δεν τους έβλεπε». Όπως είπε ο Δήμαρχος Δράμας, «κάνουμε ένα βήμα πολύ θετικό και για την κοινωνία μας, αλλά και για την οικονομία μας».

Ο κ. Παπαεμμανουήλ, στις δηλώσεις του χαρακτήρισε τον κ. Ζώρα ως φίλο της Δράμας και ως έναν άνθρωπο που περνάει τη Δράμα σε μια νέα εποχή και προοπτική. Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, η ίδρυση σχολής κινηματογράφου κουμπώνει άριστα με αυτό που γίνεται στη Δράμα εδώ και 45 χρόνια, το Φεστιβάλ της Δράμας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Δεμερτζής στάθηκε στη δημιουργία της Σχολής Κινηματογράφου του ΕΑΠ, συνδυαστικά με όσα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη. «Αντιλαμβάνεστε ότι οι συγκυρίες είναι ιδανικές. Με ανθρώπους που δεν ήταν από τη Δράμα, αλλά αγάπησαν τη Δράμα όσο λίγοι εκτός Δράμας άνθρωποι. Είδαμε πράγματα να υλοποιούνται άμεσα μέσα σε μια τριετία», επεσήμανε ο κ. Δεμερτζής.

Ο κ. Ζερεφός και η κα Βλαβιανού, στις δηλώσεις τους, αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα σπουδών της σχολής. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σπουδών προπτυχιακό, το οποίο είναι ισότιμο με όλα τα άλλα προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων. Η διάρκεια του είναι τετραετής με ένα βασικό κορμό δύο χρόνων και στη συνέχεια πολλές θεματικές ενότητες επιλογής, όπου οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν τις κατευθύνσεις που τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Όπως ειπώθηκε, πρόκειται για ένα πρόγραμμα υβριδικό, καθώς υπάρχει το εξ αποστάσεως κομμάτι με τις θεματικές ενότητες και υπάρχει και ένα κομμάτι διά ζώσης, με τις εργαστηριακές θεματικές ενότητες, οι οποίες θα γίνονται στη Δράμα. Το αρκτικόλεξο του νέου προπτυχιακού τμήματος είναι ΣΚΙ.

Τέλος, ο κ. Σακαρίδης, ο οποίος συμμετείχε και αυτός στην ομάδα που διαμόρφωσε το πρόγραμμα σπουδών, είπε πως το πρόγραμμα «έγινε με πάθος, το οποίο είχε η ομάδα, και φυσικά με μεγάλη εμπειρία, αλλά και σκέψη από τον κ. Ζερεφό και την κα Βλαβιανού». Ο κ. Σακαρίδης σημείωσε πως από την αρχή τέθηκαν υψηλά στάνταρ και για αυτό «είμαστε όλοι περήφανοι».