ΑΠΟ ΤΗΝ «ΣΤΑΥΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ «ΑΝΑΣΤΑΣΗ»

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εργασία… συν» στις 2 Ιουνίου 2011 (αρ. φύλλου 209)

 

 

  • Πανηγυρική δικαίωση για το ρεπορτάζ και την αρθρογραφία της εφημερίδας

 

Η εφημερίδα «Εργασία… συν» την τελευταία δεκαετία έχει ασχοληθεί πολλάκις με τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου της Πετρούσας. Μέσα από ρεπορτάζ και αρθογραφία –κυρίως από την ιδιαίτερα δημοφιλή στήλη «Καρότο και Μαστίγιο»- η «Εργασία… συν» φώτισε άγνωστες πτυχές του θέματος, παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας και δεν δίστασε να λάβει ξεκάθαρη θέση για τον πολύπαθο Ιερό Ναό της Πετρούσας, δηλώνοντας με θάρρος και παρρησία ότι θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει σύμφωνα με τον σκοπό για τον οποίο χτίστηκε. Η άποψη αυτή, με βάση και τις πρόσφατες εξελίξεις, δικαιώθηκε. Όμως αυτό δεν είναι το σημαντικό. Μεγαλύτερη σημασία έχει ότι η ξεκάθαρη θέση που έλαβε η «Εργασία… συν» για τον Ι.Ν. της Πετρούσας αποτελεί θέση και της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας και οι όποιες αντίθετες φωνές (αν ακόμη υπάρχουν) φαίνεται πως έχουν απομονωθεί.

Αξίζει βέβαια να επισημανθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια, ανεξάρτητα από τη θέση της εφημερίδας, οι πάντα ανοιχτές στήλες της, συμβάλλοντας στο δημόσιο διάλογο, φιλοξένησαν όλες τις σχετικές απόψεις με το θέμα, όταν φυσικά αποστέλλονταν σε αυτήν (απαραίτητη επισήμανση, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν δημόσιες αναφορές που για άγνωστους λόγους -αδιάφορους πάντως για την εφημερίδα- κρίθηκε από τον/τους συντάκτη/ες τους ότι δεν πρέπει να αποσταλούν στην «Εργασία… συν»).

Μέσα από αυτό το αφιέρωμα, ενδεικτικά προβάλλονται εκ νέου παλαιότερα δημοσιεύματα για τον Ιερό Ναό της Πετρούσας, κυρίως όλα όσα αποτέλεσαν υλικό για την πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Εργασία… συν».

 

«Αποκατάσταση της ιστορίας»

 

Στις αρχές του 2011 και συγκεκριμένα στις 16 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος πραγματοποιεί ομιλία στους κατοίκους της Πετρούσας, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου, εξηγώντας τα ιστορικά γεγονότα, καθώς και άλλες πτυχές του θέματος, πολλές από τις οποίες παρέμεναν άγνωστες για την τοπική κοινωνία. Τον Μάιο του ίδιου χρόνου (στις 12 Μαΐου) πραγματοποιήθηκε άτυπο τοπικό συμβούλιο στην Πετρούσα, με θέμα την μετατροπή του Ιερού Ναού σε πινακοθήκη (χωρίς να ληφθή απόφαση, λόγω του άτυπου χαρακτήρα).

Από την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου στους κατοίκους της Πετρούσας στις 16 Ιανουαρίου 2011 (δημοσιεύτηκε στην «Εργασία… συν» στις 2 Ιουνίου 2011)

 

Λίγο καιρό μετά, η «Εργασία… συν» ουσιαστικά ανοίγει δημόσια το θέμα του Ιερού Ναού της Πετρούσας, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στις 2 Ιουνίου 2011 (αρ. φύλλου 209). Μάλιστα, θέλοντας να συμβάλλει στην άμβλυνση των όποιων διαφορών, με σεβασμό στην ιστορία του τόπου, η εφημερίδα προτείνει την παράλληλη λειτουργία τόσο ως Ναού όσο και ως εκκλησιαστικού μουσείου. Ο κεντρικός τίτλος του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος ήταν «Αποκατάσταση της ιστορίας», προφητικός σε σχέση με όσα ιστορικά έλαβαν χώρα στην Πετρούσα το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Αυγούστου 2020.

 

«Περιμένουμε τη δικαίωση…»

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εργασία… συν» στις 22 Νοεμβρίου 2012 (αρ. φύλλου 282)

 

Στις 16-18 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιείται συνέδριο με τίτλο «Από τον Μακεδονικό Αγώνα… στην απελευθέρωση της Δράμας» ενόψει των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής. Διοργανωτής ήταν το «Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τον Δήμο Δράμας, την ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας και τον Δήμο Προσοτσάνης.

Ανάμεσα στους 22 εισηγητές του συνεδρίου ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο οποίος στην ομιλία του ανέπτυξε το θέμα «Η περίπτωση του Ιερού Ναού Παναγίας στην Πετρούσα», αναπτύσσοντας όλο το ιστορικό του Ιερού Ναού από την κατασκευή του, περί τα μέσα του 18ου αιώνα, μέχρι τις μέρες μας. Ολόκληρη η εισήγηση του Μητροπολίτη Δράμας είχε δημοσιευτεί από την Εργασία… συν» στις 22 Νοεμβρίου 2012 (αρ. φύλλου 282).

Στο τέλος της συνεδρίας που περιελάμβανε την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου κ. Παύλου, αναπτύχθηκε έντονος διάλογος, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και του τότε Δημάρχου Προσοτσάνης, νυν Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Άγγελου Λύσσελη. Η εφημερίδα «Εργασία… συν» προέβαλε τα κύρια επιχειρήματα της κάθε πλευράς, έτσι ώστε ο κάθε αναγνώστης να μπορεί να σχηματίσει σφαιρική άποψη για το θέμα. Κεντρικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ήταν μια φράση του Μητροπολίτη Δράμας: «Περιμένουμε τη δικαίωση καταγγέλλοντας τη βεβήλωση». Αυτή η δικαίωση μπορεί να άργησε μερικά χρόνια, αλλά έλαβε σάρκα και οστά με όσα διαδραματίστηκαν το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Αυγούστου στην Πετρούσα.

 

«Αναστήλωση της ιστορίας»

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εργασία… συν» στις 25 Δεκεμβρίου 2014 (αρ. φύλλου 387)

 

Το ημερολόγιο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας για το 2015 ήταν αφιερωμένο στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου της Πετρούσας. Όπως κάνει κάθε χρόνο, εδώ και πολλά έτη, κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς – Φώτων, η εφημερίδα «Εργασία… συν» στις 25 Δεκεμβρίου 2014 (αρ. φύλλου 387) δημοσίευσε ολόκληρο το περιεχόμενο του ημερολογίου σε 4 σελίδες στο εσωτερικό της. Συγκεκριμένα δημοσιεύτηκαν τα προλεγόμενα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου και εκτενές ιστορικό του Ιερού Ναού, συνοδευόμενο από φωτογραφικό υλικό.

Το ημερολόγιο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας για το 2015 (δημοσιεύτηκε στην «Εργασία… συν» στις 25 Δεκεμβρίου 2014)

 

Ο Μητροπολίτης Δράμας, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στον Ιερό Ναό Παναγίας «με την πεποίθησιν ότι θα ενσωματωθή εις τον κορμόν της τοπικής Εκκλησίας, επανευρίσκων τον λειτουργικόν του ρόλον, αποκαθιστάμενης ούτω της δικαιοσύνης και της εκκλησιαστικής και εθνικής αξιοπρέπειας». Σε άλλο σημείο επισημαίνονταν πως «η Ιερά Μητρόπολις Δράμας αδυνατεί για λόγους πνευματικούς, ηθικούς και ιστορικούς να αποδεχθεί τα έως σήμερα γεγονότα με αφανείς, ύποπτες και διαβλητές διαδικασίες», καθώς και ότι «εμείς καταγγέλλοντας τη βεβήλωση θα περιμένουμε και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για τη δικαίωση της τοπικής Εκκλησίας και την αναστήλωση της ιστορίας». Η τελευταία φράση («Αναστήλωση της ιστορίας») του Σεβασμιωτάτου κ. Παύλου αποτέλεσε τον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας «Εργασία… συν» στο δημοσίευμα εκείνης της εποχής. Δεν χρειάστηκε η πάροδος αρκετών ετών για να έρθει η στιγμή της υλοποίησης με τα όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Αυγούστου 2020 στην Πετρούσα.

Μετά την πρώτη θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Παναγίας Πετρούσας το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011 (δημοσιεύτηκε στην «Εργασία… συν» στις 25 Δεκεμβρίου 2014)

 

«…για χρόνια θεωρούνταν Εκκλησία»

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Εργασία… συν» στις 27 Φεβρουαρίου 2014 (αρ. φύλλου 346)

 

Απόδειξη του γεγονότος ότι η «Εργασία… συν» φιλοξένησε όλες τις απόψεις για τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πετρούσα είναι το δημοσίευμα στις 27 Φεβρουαρίου 2014 (αρ. φύλλου 346). Σε αυτό φιλοξενήθηκαν δηλώσεις τότε στελεχών της Δημοτικής Αρχής επί του θέματος, καθώς και έγγραφα που ζητήθηκαν από τους ίδιους, πιστεύοντας ότι λειτουργούν υποστηρικτικά προς τις θέσεις τους. Βέβαια, ακριβώς για να μπορεί να υπάρχει πλήρης και σφαιρική ενημέρωση για κάθε αναγνώστη, η «Εργασία… συν» δημοσιοποίησε και τοπογραφικό διάγραμμα του 1967, σύμφωνα με το οποίο ο εν λόγω χώρος ήταν χαρακτηρισμένος ως Εκκλησία. Κεντρικός τίτλος του δημοσιεύματος ήταν ο εξής: «Ο χώρος του Ι.Ν. Παναγίας στην Πετρούσα για χρόνια θεωρούνταν Εκκλησία», γεγονός αδιαμφισβήτητο από όλους. Τα όσα διαδραματίστηκαν στην Πετρούσα το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Αυγούστου 2020 ήρθαν απλά να κάνουν πράξη την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας.

 

«Η απόφαση για την εκκλησία»

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εργασία… συν» την 1 Ιουνίου 2017 (αρ. φύλλου 510)

 

Μια άλλη πτυχή της υπόθεσης περί της λειτουργίας του Ιερού Ναού Παναγίας στην Πετρούσα αφορούσε και την σχετική προσφυγή στην δικαιοσύνη από την πλευρά της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας. Την 1 Ιουνίου 2017 (αρ. φύλλου 510) η εφημερίδα «Εργασία… συν» δημοσίευσε τα κυριότερα σημεία της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Δράμας, σύμφωνα με την οποία δικαιώθηκε σε πρώτο βαθμό η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, στην οποία θα έπρεπε να αποδοθεί ο Ιερός Ναός. Το εν λόγω θέμα, ενώπιον της Δικαιοσύνης, σε δεύτερο βαθμό, είχε διαφορετική εξέλιξη, όμως ουδέποτε η υπόθεση κατέστη αμετάκλητη, καθώς υπήρξε σχετική προσφυγή ενώπιον του Αρείου Πάγου, από τον οποίο αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης. Όμως, πρόσφατες αποφάσεις διοικητικών οργάνων του κράτους –μετά και την απόρριψη σχετικών προσφυγών για μη εφαρμογή τους- έβαλαν οριστικούς τίτλους τέλους στο θέμα του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου. Έτσι, έστω και με καθυστέρηση χρόνων, αποδόθηκε ηθικά δικαιοσύνη και οι καμπάνες στην Πετρούσα ήχησαν χαρμόσυνα και πάλι…

 

«Μύθοι και πραγματικότητες…»

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Εργασία… συν» στις 4 Ιουνίου 2020 (αρ. φύλλου 661)

 

Τελευταίο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εργασία… συν» για τον πολύπαθο Ιερό Ναό Παναγίας στην Πετρούσα έγινε στις 4 Ιουνίου 2020 (αρ. φύλλου 661). Στο κείμενο παρουσιάζονταν έγγραφα, που, όπως αναφέρονταν τότε, «αποδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο τις αναλήθειες και τα φανταστικά σενάρια επιστημονικής αλλά και πολιτικής φαντασίας για το τι ήταν το εν λόγω ακίνητο του Ι.Ν. της Παναγίας στην Πετρούσα». Κεντρικός τίτλος του ολοσέλιδου δημοσιεύματος ήταν «Μύθοι και πραγματικότητες κόντρα στην Ιστορία μιας περιοχής από σύγχυση και πολιτικές φαντασιώσεις…», ενώ ο υπέρτιτλος ήταν ο εξής: «Ο Ιερός Ναός της Παναγίας στην Πετρούσα μέσα από τεκμήρια του παρελθόντος». Οι ίδιες ακριβώς φράσεις αποτέλεσαν και την σχετική αναφορά της εφημερίδας στο πρωτοσέλιδό της, σε ιδιαίτερα εμφανές σημείο.

Ιστορικά ντοκουμέντα (πίνακας οριστικής διανομής και τοπογραφικά διαγράμματα) που αποδεικνύουν πως ο χώρος στην Πετρούσα ήταν Εκκλησία (δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Εργασία… συν» στις 4 Ιουνίου 2020)

 

Μάλιστα, με τη συγκεκριμένη δημοσίευση, παρουσιάστηκε πίνακας οριστικής διανομής του 1967 όπως αναθεωρήθηκε κατά τα έτη 1968-1972, με επικεφαλίδα «Κοινόχρηστες εκτάσεις», στον οποίο αναφέρεται ρητά ότι στο οικόπεδο με αριθμό 650 και με αριθμό οικοδομικού τετραγώνου 29 το εν λόγω ακίνητο χαρακτηρίζεται ως «Εκκλησία». Επίσης παρουσιάστηκαν τοπογραφικά διαγράμματα, στα οποία στο οικοδομικό τετράγωνο 29 εμπεριέχεται εκτός από τη λέξη «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» και το σχήμα της εκκλησίας με το ιερό της να κοιτάζει ανατολικά.

Τα όσα συνέβησαν στην Πετρούσα το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Αυγούστου αποκατέστησαν ηθικά, πνευματικά και ιστορικά τον συγκεκριμένο ιερό χώρο… Όλα τα άλλα ανήκουν στο παρελθόν… Το λαμπρό μέλλον για αυτό το «απάγκιο» της Ορθοδοξίας μόλις ξεκίνησε… Μετά την «Σταύρωση» ακολουθεί η «Ανάσταση»…