ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση με θέμα «Η πολιτική της Κυβέρνησης οδηγεί στα τελευταία τραγικά περιστατικά στα ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου και Κω», όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής και Βουλευτή Κορίνθου Γ. Ψυχογιού, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «Η επιλογή της Κυβέρνησης να θεσμοθετήσει και να εφαρμόσει την κράτηση μέχρι 36 μήνες για όσους κρατούνται στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών σε συνδυασμό με τις κακές, έως άθλιες, συνθήκες και τις περικοπές προσωπικού ιατρικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής στήριξης οδήγησαν μέσα σε λίγες ημέρες ένα νέο άνθρωπο στην αυτοκτονία στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α Κορίνθου ενώ ένας ακόμα πέθανε από περιτονίτιδα στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Κω».

Συγκεκριμένα, «το Σάββατο 27 Μαρτίου ένας άνθρωπος έβαλε τέλος στη ζωή του επειδή βρισκόταν επί 15 μήνες σε κράτηση χωρίς σοβαρό λόγο. Ο θάνατός του είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που εξαθλιώνει τους ευάλωτους και δεν διστάζει να εφαρμόσει μέτρα που προσβάλλουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια προκειμένου να βρει εφαρμογή το δόγμα και ταυτόχρονα ο “μύθος” της αποτροπής», αναφέρουν οι Βουλευτές.

Θυμίζουν επίσης «τα επεισόδια με καταστολή και βία στο Παρανέστι Δράμας απέναντι σε διαμαρτυρία για τον χρόνιο εγκλεισμό και τις συνθήκες κράτησης, δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου αφού δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την πρόληψή διασποράς του και την ίδια στιγμή απόλυση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του που συνιστούσαν τη νευραλγική κοινωνική υπηρεσία του Κέντρου. Στη συνέχεια, θάνατος μετανάστη στην Κω από περιτονίτιδα αφού φέρεται να έμεινε χωρίς ιατρική φροντίδα για τρείς μέρες κι ενώ είχε ενημερώσει για την επιδείνωσή του».

Οι Βουλευτές θεωρούν ότι η κράτηση έως και 36 μήνες παραβιάζει το Σύνταγμα, το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και επισημαίνουν ότι ο πληθυσμός στα ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. έχει πενταπλασιαστεί από αυτόν που υπήρχε επί Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σε συνδυασμό με περικοπή προσωπικού γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διερμηνέων και διοικητικών έχει ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι συνθήκες κράτησης, σημειώνουν.

Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν του αρμόδιους Υπουργούς, εάν θα καταργηθεί η παράλογη και εκτός έννοιας κράτους δικαίου κράτηση έως 36 μήνες και μάλιστα για ανθρώπους που δεν έχουν υποπέσει σε κάποιο σοβαρό αδίκημα, καθώς και εάν διερευνηθούν οι συνθήκες των θανάτων. Ρωτούν επίσης για ποιο λόγο έγιναν οι περικοπές προσωπικού και αν προχωρήσουν σε άμεση αποσυμφόρηση των ΠΡΟΚΕΚΑ στο πλαίσιο μιας αλλαγής στρατηγικής στο προσφυγικό με ανοικτές δομές, σχέδιο και σεβασμό των δικαιωμάτων προσφύγων, μεταναστών αλλά και των κατοίκων με αναλογική κατανομή σε όλη την Ελλάδα και πίεση στην Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της.