ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΦΩΣΤΕΡΙΔΗ, ΓΝΩΣΤΟΥ ΚΑΙ ΩΣ «ΑΝΤΩΝ ΤΣΑΟΥΣ»
- Δημόσιες αρνητικές τοποθετήσεις από τις παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση»
- Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα υπάρξει συνεννόηση με τους επικεφαλής στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο»
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουλίου 2019, ήταν και αυτό της τοποθέτησης σε δημοτικό χώρο της προτομής του Αντωνίου Φωστερίδη, γνωστού και ως «Αντών Τσαούς». Πρόκειται για ένα θέμα που λαμβάνει πλέον πανελλήνιες διαστάσεις και ήδη απασχολεί την τοπική κοινωνία.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκε ως προημερησίας διάταξη θέμα από τους επικεφαλής των παρατάξεων «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση και «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννη Στεφανίδη, ενώ, στη συνέχεια, υπήρξε αναφορά και από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο.
Υπενθυμίζεται ότι για την τοποθέτηση της προτομής υπάρχει, από τη συνεδρίαση στις 27 Ιουνίου 2019, κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, με 2 μέλη του Συμβουλίου να ψηφίζουν αρνητικά. Για το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις κατά της τοποθέτησης προτομής του Αντών Τσαούς από την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» (δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας «Εργασία… συν») και την Τομεακή Επιτροπή Δράμας του Κ.Κ.Ε. (δημοσιεύεται στη σελίδα 18 αυτού του φύλλου). Επίσης, αρνητικά έχει τοποθετηθεί ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη», λέγοντας «όχι στο διχασμό» και πως «υπάρχει μνημείο για την Ενιαία Εθνική Αντίσταση, το οποίο μας καλύπτει όλους».
Αρνητικά τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, ο οποίος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην προημερησίας διάταξη συζήτηση, ζήτησε από τον Δήμαρχο κ. Μαμσάκο να ακυρώσει την απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας και να μην την φέρει καθόλου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως είπε, ο Αντών Τσαούς «ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για το πως έδρασε στα χρόνια του Εμφυλίου και της Κατοχής». Ακόμη, σημείωσε πως πρόκειται για «θέματα που σπέρνουν διχόνοια και διχασμό», ζητώντας αντί το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, να αναλάβει ο Δήμος πρωτοβουλία για να πραγματοποιηθεί ημερίδα – συνέδριο ιστορικών, «που θα ρίξει φως σε κάποιες σκοτεινές σελίδες για αυτό τον άνθρωπο».
Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τοποθετήθηκε για την προτομή ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννης Στεφανίδης, ο οποίος ανέφερε ότι με πρωτοβουλία του Δημάρχου υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ίδιο για το θέμα αυτό. Σχετικά με την πρόταση για πραγματοποίηση ιστορικού συνεδρίου, επεσήμανε ότι «ο βίος και η πολιτεία του καθενός κρίνεται εκ του αποτελέσματος και των γεγονότων» και πρόσθεσε ότι «είναι στο χέρι του Δημάρχου αυτό το αίτημα της Δημοτικής Κοινότητας να μην έρθει για συζήτηση, ούτε τώρα ούτε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο».
Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε για το θέμα της προτομής του Αντών Τσαούς ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα υπάρξει συνεννόηση με τους επικεφαλής στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο».
Πάντως σύμφωνα με όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις και εκτός κάποιου συγκλονιστικού απροόπτου, ακόμη κι αν τεθεί το ζήτημα της τοποθέτησης της προτομής στην επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο, μέσω ψηφοφορίας, διαφαίνεται ότι δεν μπορεί να λάβει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήδη με την αρνητική θέση από τις παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση» και σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα των Συμβούλων της κάθε παράταξης στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, φαίνεται να καταγράφεται πλειοψηφική τάση κατά της τοποθέτησης της προτομής.
Τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα θέματα της συνεδρίασης
Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν στην προημερησίας διάταξη συζήτηση ξεχώρισαν τα ερωτήματα για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα (από τον επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλη Μλεκάνη), αλλά και για θέματα καθαριότητας (από τον επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση). Επίσης, τέθηκε και το θέμα της απομάκρυνσης των ξύλινων κατασκευών (οικίσκων) που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο και η πλειοψηφία αυτών παραμένει ακόμη στη θέση τους (από τον επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννη Στεφανίδη).
Απαντώντας, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, αναφερόμενος στις πρόσφατες θεομηνίες, έδωσε πολλά συγχαρητήρια σε όλες τις υπηρεσίες, καθώς συνεχώς ήταν έξω στους δρόμους. «Προλάβαμε και λύσαμε θέματα που είχαν σχέση με την ασφάλεια των πολιτών», επεσήμανε. Για την καθαριότητα, ο κ. Μαμσάκος τόνισε ότι «γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους υπαλλήλους», ενώ υπογράμμισε ότι «το καλοκαίρι υπάρχουν άδειες με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Τέλος, για τους ξύλινους οικίσκους, είπε πως έχει δίκιο ο κ. Στεφανίδης και ζήτησε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Άγγελο Σολάκη να επιληφθεί του θέματος, ακόμη κι αν χρειαστεί να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.
Όσον αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την «Έγκριση Τοπικού Σχεδίου οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών για λόγους προστασίας από επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών». Όπως ανέφερε ο εισηγητής κ. Άγγελος Σολάκης για πρώτη φορά εκπονείται από το Δήμο ένα τέτοιο σχέδιο που αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Τέλος, μεγάλο μέρος της συνεδρίασης (συνολικά διήρκησε περίπου δύο ώρες) κατέλαβαν τα θέματα που σχετίζονται με τη ΔΕΚΠΟΤΑ. Αρχικά τέθηκε ως έκτακτο θέμα η έγκριση τροποποίησης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΚΠΟΤΑ για τον ορισμό Ορκωτών ελεγκτών για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου χρήσεων 2017 και 2018. Η τροποποίηση, όπως ειπώθηκε, αφορούσε ένα τυπικό θέμα. Στη ψηφοφορία για το αν το θέμα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη, δεν υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 17 Συμβούλων (16-5 το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας). Αρνητικά ψήφισαν η παράταξη «πόλη+ζωή» και ο κ. Γιάννης Στεφανίδης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε στην προημερησίας διάταξη συζήτηση ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργος Ψαρράς, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση που λήφθηκε. Ο κ. Ψαρράς αναρωτήθηκε για τον αν θα γίνει έλεγχος και ζήτησε από τον Πρόεδρο του σώματος το θέμα να επανέλθει άμεσα σε επόμενη συνεδρίαση. Μάλιστα, για την αρνητική ψήφο του κ. Στεφανίδη, ο κ. Ψαρράς είπε πως μάλλον δεν κατάλαβε τι ψήφισε. Απαντώντας σε επόμενο θέμα που αφορούσε την ΔΕΚΠΟΤΑ, ο κ. Στεφανίδης ανέφερε, αιτιολογώντας την ψήφο του, ότι πάγια θέση του είναι το κλείσιμο της συγκεκριμένης επιχείρησης και ότι αν ο ορισμός ορκωτών ελεγκτών αφορούσε τη διάλυση της ΔΕΚΠΟΤΑ, τότε θα μπορούσε να συνεισφέρει και ο ίδιος, με τα πενιχρά οικονομικά του, ένα ποσό ως χορηγία. Πάντως, όπως ειπώθηκε, θα γίνει ένα ακόμη Δημοτικό Συμβούλιο μέσα στον Αύγουστο και το θέμα του ορισμού των ορκωτών ελεγκτών θα επανέλθει.
Ένα ακόμη θέμα σχετικό με την ΔΕΚΠΟΤΑ αφορούσε την τροποποίηση του προϋπολογισμού της. Για προηγούμενη τροποποίηση προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ υπήρξε ακυρωτική απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης, γιατί δεν υπήρχαν 17 θετικές ψήφοι (πλειοψηφία σε σχέση με το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων). Ο Δήμος Δράμας προσέφυγε σε ανώτερο όργανο (Επιτροπή του Άρθρου 152) και δικαιώθηκε, όμως οι απορριπτικές αποφάσεις για τροποποιήσεις προϋπολογισμών συνεχίστηκαν και πλέον ζητήθηκε υπηρεσιακώς από το Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρχει η προαναφερθείσα πλειοψηφία των 17 Δημοτικών Συμβούλων και όχι πλειοψηφία επί των παρόντων. Το θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση ψηφίστηκε από 14 Δημοτικούς Συμβούλους (13 από τη Δημοτική Αρχή και 1 από τη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα»), ενώ 7 καταψήφισαν (4 από την «πόλη+ζωή», 1 από το «Project Δράμα 2020», 1 από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και 1 Ανεξάρτητος). Με βάση όσα ειπώθηκαν και αφού υπάρχει ο κίνδυνος να μην εγκριθεί η τροποποίηση του προϋπολογισμού, εμβληματικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ξηροποτάμου και το Dramaica, ενδέχεται να μην έχουν τον αναγκαίο προϋπολογισμό για την πραγματοποίησή τους και οι διοργανωτές να κληθούν να αποφασίσουν για το αν θα πραγματοποιηθούν, παρά τα μειωμένα κονδύλια που θα τους διατεθούν από την ΔΕΚΠΟΤΑ.