«Απόλυτες οι ευθύνες του Πρωθυπουργού»

 

«Προέχει να δείξουμε ότι η δημοκρατία έχει θεσμούς και αντανακλαστικά και αυτή η τραγική περίπτωση των υποκλοπών δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Είναι πολύ σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Ακουμπά προσωπικά τον Πρωθυπουργό. Το ότι δύο πολύ στενοί συνεργάτες του ο κ. Δημητριάδης και ο κ Κοντολέων της ΕΥΠ αναγκάσθηκαν να παραιτηθούν, σημαίνει ότι οι ευθύνες του Πρωθυπουργού είναι απόλυτες».

Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, για το μείζον θέμα των υποκλοπών. «Δεν πρέπει να βγάζουμε όμως έξω από το κάδρο την παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα. Καραμανλή, ο οποίος αποδόμησε πλήρως την επιχειρηματολογία, αν μπορεί να θεωρηθεί τέτοια, του “δεν ήξερα, δεν άκουσα, δεν έμαθα”. Το πολιτικό σκηνικό αναδιατάσσεται πλήρως», συμπλήρωσε με έμφαση.

Απαντώντας σε ερώτηση για την δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων των Επιτροπών, είπε: «Τουλάχιστον στο κομμάτι που δεν έχουν σχέση με κρατικά μυστικά εθνικής ασφάλειας, να μπορεί να δημοσιοποιείται το περιεχόμενο για να υλοποιηθεί ο σκοπός τους. Όταν λέμε όλα στο φώς, όσα δεν βλάπτουν την εθνική ασφάλεια, πρέπει να γίνει κτήμα του ελληνικού λαού. Για να γνωρίζουν οι πολίτες κάτω από ποιες διαδικασίες και με ευθύνη τίνος καταστρατηγήθηκε το Σύνταγμα και περιστάλθηκαν τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών. Γιατί το θέμα αυτό βάλει κατά του πυρήνα του κράτους δικαίου». Συμπλήρωσε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα «για να μην έχουμε τη λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας ως παρακρατικής αρχής».

«Τα καίριο ερωτήματα είναι γιατί παρακολουθήθηκε ένας πολιτικός αρχηγός και ένας δημοσιογράφος και ποιός έδωσε την εντολή να παρακολουθηθούν», υπογράμμισε. «Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την ΑΔΑΕ και ζήτησε να γίνει έλεγχος στα τηλέφωνα των Βουλευτών και Ευρωβουλευτών για να μάθουμε πόσοι πολιτικοί παρακολουθούνται. Υπάρχει δημοσίευμα της Καθημερινής ότι παρακολουθούνται 7-8 ακόμη πολιτικά πρόσωπα το οποίο δεν διαψεύσθηκε. Ζούμε σε μια κολοβωμένη δημοκρατία. Εάν ισχύουν αυτά και η ΕΥΠ μπορεί να επιλέγει ποιόν θα παρακολουθεί χωρίς τήρηση της ουσιαστικής νομιμότητας και όχι της νομιμοφάνειας, τότε  αναιρούνται βασικοί κανόνες του κράτους δικαίου», κατέληξε.