ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΡΑΔΟ
- «Είναι εξίσου σημαντικό να επιλέξουμε προσεκτικά τα μέλη του συμβουλίου της Κοινότητας Δράμας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ
Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο υποψήφιος στην Κοινότητα Δράμας με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» κ. Αλέξανδρος Ράδος.
Κύριε Ράδο, είστε υποψήφιος στην Κοινότητα Δράμας με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» του κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου. Οι λόγοι της απόφασής σας;
Ο λόγος που αποφάσισα να είμαι υποψήφιος με την παράταξη του κ. Μαμσάκου «Ενώνουμε τη Δράμα» είναι γιατί συμμερίζομαι το όραμα του για την Δράμα, εκτίμησα τον ίδιο ως άνθρωπο αλλά κι ως Δήμαρχο χωρίς να τον γνωρίζω προσωπικά και θεωρώ πως είναι η πιο ασφαλής επιλογή για την Δράμα. Είναι προσιτός και ανοιχτός σε ιδέες, εργατικός, τίμιος, ειλικρινής και ενωτικός! Θεωρώ πως η παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» με τα πολλά νέα αξιόλογα άτομα που προστέθηκαν έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στην κοινωνία της Δράμας και πως πρέπει να παραμείνει Δημοτική Αρχή για να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε, αλλά λόγω μεγάλων δυσκολιών δεν ολοκλήρωσε.
Πιστεύετε πως υπάρχει χώρος στην Αυτοδιοίκηση για νέα άτομα, όπως είστε εσείς;
Η εθελοντική μου δράση στον ΕΟΝΕΠΕ ως συντονιστής του γραφείου του οργανισμού και μετέπειτα Τομεάρχης Β. Ελλάδος, έναν μη κυβερνητικό οργανισμό πανελλαδικής εμβέλειας με συμβουλευτική ιδιότητα στο κοινωνικό και οικονομικό συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), η συμμετοχή μου σε μια σειρά από συνέδρια και προσομοιώσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της πολιτικής, η επίσκεψή μου στην έδρα του ΟΗΕ στην Γενεύη και η παρακολούθηση εκεί της Παγκόσμιας Διάσκεψης Ειρήνης (GENEVA PEACE WEEK), η διοργάνωση ημερίδων, συνεδριών και της Πρώτης Προσομοίωσης Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στην ΠΑΜΘ, της οποίας ήμουν εμπνευστής και επικεφαλής οργανωτικής επιτροπής, η ομιλία μου στο 2ο Συνέδριο Πολιτικής Φιλοσοφίας με θέμα «Πολιτική & Εκπαίδευση» καθώς και η πρακτική άσκηση στο γραφείο του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου είναι εν συντομία όσα έκανα τα προηγούμενα χρόνια ταυτόχρονα με τις σπουδές μου στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ στην Κομοτηνή. Είναι αυτά που με έκαναν πολιτικό ον και μου δημιούργησαν την επιθυμία να ασχοληθώ με τα κοινά. Ο χώρος για νέους στην πολιτική και στην τοπική αυτοδιοίκηση εν προκειμένου δεν είναι δεδομένος. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για καταφέρουμε να υπάρχει εκπροσώπηση της νέας γενιάς στους ΟΤΑ. Από την δραστηριοποίησή μου το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνω πως οι Δραμινοί αναγνωρίζουν την ανάγκη αλλαγής σκυτάλης στους νεότερους και τους προτιμούν δείχνοντας την στήριξή τους. Οφείλω να επισημάνω ότι δεν πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο η ηλικία, αλλά αυτό σε συνδυασμό με τα προσόντα και το ήθος των υποψηφίων.
Είστε υποψήφιος σε έναν θεσμό που όπως φαίνεται δεν συγκεντρώνει και τόσο το ενδιαφέρον των πολιτών. Υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης από το Συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας ή τελικά όλα αποφασίζονται σε υψηλότερο επίπεδο;
Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν την ύπαρξη της Κοινότητας Δράμας ή αν την γνωρίζουν δεν μπαίνουν στην διαδικασία να ενημερωθούν για τις αρμοδιότητές της, τον τρόπο λειτουργίας της και τις υποψηφιότητες που υπάρχουν. Σε αυτό ευθύνη έχουν και όσοι στελεχώνουν την Κοινότητα Δράμας από την ίδρυσή της ως σήμερα. Είμαι της άποψης ότι οι θεσμοί, οι οργανισμοί, οι δημοσιές υπηρεσίες αλλά και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν την αξία από τους ίδιους τους ανθρώπους που διοικούν και στελεχώνουν. Γι’ αυτό είναι εξίσου σημαντικό να επιλέξουμε προσεκτικά τα μέλη του συμβουλίου της Κοινότητας Δράμας. Σε ό,τι με αφορά δεσμεύομαι από την θέση που θα κατέχω την επομένη των εκλογών να φροντίσω για να αλλάξει αυτό και να ενημερώνονται πληρέστερα οι πολίτες για τις αποφάσεις της Κοινότητας. Φυσικά και υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού για έργα όπως ασφαλτοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμό δρόμων κ.α. υπάρχει διαβούλευση αρχικά στο Συμβούλιο της Κοινότητας και έπειτα το Συμβούλιο της Κοινότητας μέσω του Προέδρου του γνωμοδοτεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης το Συμβούλιο της Κοινότητας είναι αρμόδιο για την άδεια λειτουργίας καταστημάτων και άλλα πολλά.
Σε τι διαφέρει η Κοινότητα από τον Δήμο και πώς θα γίνει η ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου της Κοινότητας;
Η σύσταση της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας προέκυψε από τον «Καλλικράτη» και τώρα με την ψήφιση και εφαρμογή για πρώτη φορά του «Κλεισθένη» τροποποιείται η λειτουργία της. Για παράδειγμα αλλάζει η ονομασία και από Δημοτική Κοινότητα Δράμας πλέον θα λέγεται Κοινότητα Δράμας. Καταργούνται δηλαδή οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες και όλες ονομάζονται Κοινότητες. Η έκταση της Κοινότητας περιορίζεται στην πόλη της Δράμας και σε πέντε γειτονικά χωριά που δεν έχουν δική τους Κοινότητα και αυτά είναι η Νέα Αμισός, το Αρκαδικό, η Νέα Σεβάστεια, τα Αμπελάκια και οι Ταξιάρχες. Τα υπόλοιπα χωρία έχουν ξεχωριστές Κοινότητες. Επομένως για το συμβούλιο της Κοινότητας ψηφίζουν όσοι ψηφίζουν στα εκλογικά κέντρα της πόλης και των 5 αυτών χωριών. Το συμβούλιο θα είναι 11μελές που σημαίνει ότι θα εκλεγούν συνολικά 11 σύμβουλοι από τους οποίους θα προκύψει και ο Πρόεδρος της Κοινότητας. Επίσης αξίζει να επισημάνουμε όσον αφορά την εκλογική διαδικασία για να είναι ενήμεροι οι πολίτες ότι τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων της Κοινότητας θα είναι ξεχωριστά από τα ψηφοδέλτια των δημοτικών παρατάξεων και όχι ενιαία όπως ήταν στις προηγούμενες εκλογές. Κάθε εκλογέας στις 26 Μαΐου θα κληθεί να ψηφίσει σε 4 διαφορετικές κάλπες Ευρωβουλή, Περιφέρεια, Δήμο και Κοινότητα.
Το έργο της Δημοτικής Αρχής την τρέχουσα περίοδο πώς το αξιολογείτε;
Δεδομένων των συνθηκών πιστεύω πως η παρούσα Δημοτική Αρχή ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις και παρήγαγε έργο. Έργα που κινδύνευαν να μην γίνουν κι όμως έγιναν όπως το «φουσκωτό» κλειστό γυμναστήριο στο Κραχτίδη, έργα που ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν από την παρούσα Δημοτική Αρχή ζωτικής σημασίας, όπως η αντικατάσταση των καρκινογόνων σωλήνων ύδρευσης στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, κάτι που προσφέρει ποιοτικότερο νερό στους κατοίκους της πόλης, έργα που δρομολογήθηκαν και θα ολοκληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα αλλάξουν την εικόνα του κέντρου της πόλης, όπως η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) κατά το οποίο θα ενωθεί ο δημοτικός κήπος και το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, θα γίνουν ποδηλατόδρομοι και θα είναι έντονο το στοιχείο του πρασίνου, έργα που έγιναν και που θα γίνουν από ιδιωτικές πρωτοβουλίες κατόπιν προσέγγισης και διατήρησης καλών σχέσεων του Δημάρχου κ. Μαμσάκου με επιφανείς Δραμινούς και οποίοι μέχρι την στιγμή που ορκίστηκε η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν είχαν δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον όπως η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Δράμας, έργα και υποδομές τεχνολογίας που θα καταστήσουν την Δράμα παράδειγμα προς μίμηση για την υπόλοιπη χώρα όπως η τοποθέτηση από την RAYCAP στο κέντρο της πόλης σημείων που θα εκπέμπουν 5G και έργα που δεν φαίνονται αλλά είναι σημαντικά όπως η στήριξη 5.000 οικογενειών που ζουν κάτω από όριο της φτώχειας μέσω προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και η ίδρυση κινηματογραφικής σχολής που τα επόμενα χρόνια θα φέρει χιλιάδες φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην Δράμα. Όλα αυτά και κάποια ακόμα που δεν ανέφερα την στιγμή που η χώρα ζούσε μια που οικονομική κρίση με τεράστια μείωση του προϋπολογισμού του Δήμου, ανυπαρξία ΕΣΠΑ και capital controls με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Παρότι μάλιστα οι οικονομικές συνθήκες δεν ευνοούσαν την παρούσα Δημοτική Αρχή κατάφερε ο Δήμος Δράμας να βρίσκεται ανάμεσα στους 10 καλύτερους μεικτούς Δήμους της Ελλάδας στην οικονομική διαχείριση και στην διαφάνεια, το πιο σημαντικό κατά την γνώμη μου, γιατί η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ως κράτος σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κατασπατάληση δημόσιου χρήματος.
Κλείνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελα να μου πείτε, για ποιους λόγους ένας πολίτης να επιλέξει εσάς προσωπικά για να τον εκπροσωπήσετε στο επόμενο Συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας;
Γιατί είμαι της άποψης ότι ως πολίτες πρέπει να είμαστε ενεργοί, να συμμετέχουμε στην λήψη αποφάσεων και στην διαμόρφωση πολίτικων που αφορούν την καθημερινότητά μας και αυτό με την απόφαση μου να είμαι υποψήφιος και εφόσον ο κόσμος το επιθυμεί και μέλος του Συμβούλιου της Κοινότητας το κάνω πράξη, δεν μένω στα λόγια, αφιερώνω το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου σ’ αυτήν την προσπάθεια για ενεργοποίηση των πολιτών και ειδικότερα των νέων. Πιστεύω πως χρειάζεται οι νέοι να είναι κομμάτι της κοινωνίας και ακόμη περισσότερο όσοι διαθέτουν το θεωρητικό υπόβαθρο και τα εμπειρικά βιώματα για να ασκήσουν δημόσια διοίκηση. Διαφωνώ με την στείρα κριτική στην εκάστοτε Δημοτική ή Περιφερειακή Αρχή ή κεντρική Κυβέρνηση. Αντιθέτως πιστεύω πως αν κάποιος θέλει να προσφέρει στον τόπο του πρέπει να το κάνει καταθέτοντας ιδέες και προτάσεις και αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης υλοποιώντας μια σειρά από ενέργειες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και πρόοδο της κοινωνίας. Έτσι λοιπόν κι εγώ θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των Δραμινών ζητώντας τους να μελετήσουν το βιογραφικό μου, να αξιολογήσουν τις υποψηφιότητες και να ψηφίσουν τους ικανότερους.