ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

  • «Η Νέα Αριστερά είναι τέκνο της ανάγκης. Και μπορεί και θέλει»
  • «Μετά από 5 χρόνια “πολιτικής αγρανάπαυσης” άκουσα και πάλι το προσκλητήριο»
  • «Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σταδιακά σε κόμμα Κασσελάκη αμερικανικού τύπου»
  • «Δεν πάθανε ξαφνικά ομαδική παράκρουση χιλιάδες στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ»

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο κ. Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, δικηγόρος και μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας της Νέας Αριστεράς στη Δράμα. Στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας της Νέας Αριστεράς, καθώς και στη διαδικασία οργανωτικής συγκρότησης του κόμματος.

Κύριε Χατζηγεωργίου, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η οργανωτική συγκρότηση της Νέας Αριστεράς; Ποια είναι τα επόμενα βήματα και ποιες κινήσεις γίνονται σε τοπικό επίπεδο;

Όπως γνωρίζετε, η Νέα Αριστερά ως Κοινοβουλευτική Ομάδα προέκυψε στις 5 Δεκεμβρίου 2023 από 11 Βουλευτές, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ουσιαστικές πολιτικές διαφωνίες. Ήταν ώριμη πολιτική απόφαση για να καλύψει το πολιτικό κενό και να αντιστοιχηθεί στις ανάγκες και ανησυχίες ενός μεγάλου τμήματος της Αριστεράς και της Κοινωνίας.

Ήδη σε όλη τη χώρα έχουν συγκροτηθεί Επιτροπές Πρωτοβουλίας. Στην Αθήνα έγινε ήδη μια επιτυχημένη συνδιάσκεψη με στελέχη από όλη τη χώρα. Για τον Μάρτιο προγραμματίζεται η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του νέου κόμματος. Στην Περιφέρειά μας λειτουργεί ήδη Συντονιστικό Όργανο. Και στη Δράμα λειτουργεί Επιτροπή Πρωτοβουλίας από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ανένταχτους κεντροαριστερούς συμπολίτες μας. Η πρώτη συνεδρίαση της με συμμετοχή και άλλων φίλων και συντρόφων, έγινε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου. Και προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της Νομαρχιακής μας Οργάνωσης.

Την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου έγινε εκδήλωση στην Καβάλα με ομιλητή την Νάσο Ηλιόπουλο. Για την Άνοιξη προγραμματίζεται επίσκεψη του Αλέξη Χαρίτση. Στα μέσα Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα ανοικτή εκδήλωση με την Έφη Αχτσιόγλου. Θα είμαστε ως τότε πανέτοιμοι για την ίδρυση της ΝΕ του κόμματος, την εκλογή οργάνων και την έναρξη των δράσεών μας και στη Δράμα.

Ποιοι είναι οι λόγοι αποχώρησης στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργίας της Νέας Αριστεράς, όταν ο νέος Πρόεδρος κ. Στέφανος Κασσελάκης εκλέχτηκε μέσα από μια ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία, την οποία ουδείς αμφισβήτησε;

Έχετε δίκιο ως προς το ότι ήταν μια ανοιχτή διαδικασία, με επίφαση δημοκρατικότητας θα έλεγα εγώ, την οποία ουδείς αμφισβήτησε. Αλλά και ουδείς ανέμενε, ότι θα μπορούσε κάποιος από το πουθενά να εκλεγεί Πρόεδρος. Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά, στο πάμε κι όπου βγει, με ψηφοφόρους του δίευρου και της μιας χρήσης. Γίνεται πλέον αντιληπτό από όλους ότι αυτός ο τρόπος εκλογής ήταν πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την Αριστερά, για τη Δημοκρατία, για τη χώρα. Και θα δούμε ότι όλα τα κόμματα θα αλλάξουν εφεξής τα καταστατικά τους, για να μη ζήσουν ανάλογη τραυματική εμπειρία.

Αυτή τη διαδικασία εκλογής Προέδρου την έφερε από την Ευρώπη στη χώρα μας ο Γιώργος Παπανδρέου. Στις σοβαρές δημοκρατίες όμως, όπως στη Γερμανία και το SPD, έχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι μέλη του κόμματος τουλάχιστον έξι μήνες. Αν είχαμε παρόμοιες δικλείδες ασφαλείας δεν θα μπορούσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης να ψηφίσει για Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης θα ήταν ποτέ υποψήφιος Πρόεδρος κόμματος.

Μα θα μου πείτε πως το καταστατικό δεν το απαγόρευε και η Εκλογική Επιτροπή του το επέτρεψε. Ήταν πολιτικό λάθος. Δεν μπορεί για να είναι κάποιος μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μέλος χρόνια και για να γίνει Πρόεδρος να μην είναι. Αν ερμηνεύονταν ορθά το καταστατικό θα αποφεύγονταν αυτό το «δημοκρατικό φιάσκο». Και θα μου πείτε, εφόσον εκλέχθηκε, όσοι διαφωνούν φεύγουν; Γιατί; Έχουν προσωπικές πικρίες;

Όσοι τα λένε αυτά δεν έχουν ιδέα, πόσο δύσκολο είναι να φεύγεις από το πολιτικό σου σπίτι, να χωρίζεις με συντρόφους σου μετά από πολλά χρόνια. Αφήνεις πίσω σου ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου. Αν όμως διαπιστώνεις ότι η εκλογή, οι επιλογές, οι αποφάσεις και συμπεριφορά του νέου Προέδρου οδηγούν στη μετάλλαξη του κόμματος και στην απαξίωση; Δεν αντιδράς; Όχι μόνο αντιδράς, αλλά και αποχωρείς.

Αν πιστεύεις ότι έτσι προστατεύεις την αξιοπρέπειά σου, τις αρχές σου, τη διαδρομή σου. Αν αυτό είναι καλό για τον ευρύτερο πολιτικό σου χώρο, για την κοινωνία και για τη χώρα. Και ναι στην περίπτωση αυτή όλα αυτά συνέτρεχαν. Δεν πάθανε ξαφνικά ομαδική παράκρουση χιλιάδες στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σταδιακά σε κόμμα Κασσελάκη αμερικανικού τύπου. Και δεν θέλω να πω πως μόνο όσοι έφυγαν έχουν αξιοπρέπεια και αγωνία. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι πλήθος και άλλων στελεχών και χιλιάδες μελών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι προβληματισμένοι, στενοχωρημένοι, απογοητευμένοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται πλέον ως τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις και με κίνδυνο να βρεθεί και τέταρτο. Η Αριστερά και η Κεντροαριστερά στη χώρα παραμένει κατακερματισμένη. Δυστυχώς για τη χώρα δεν υπάρχει αξιόπιστη και δυναμική αντιπολίτευση. Η Ν.Δ. είναι παντοδύναμη και ο Πρωθυπουργός ηγεμόνας. Αυτά δεν είναι άσχημα νέα μόνο για την Αριστερά, είναι για όλη τη χώρα.

Και βεβαίως δεν φταίει για όλα αυτά μόνο ο κ. Κασσελάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τα προβλήματά του, δεν προχώρησε ποτέ στην αναγκαία αυτοκριτική του. Παρά την προσφορά του στην κοινωνία και τη χώρα σε μια σειρά ζητήματα, δεν μπορούσε να συνιστά πλέον αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Η εκλογή Κασσελάκη όμως ήταν η θρυαλλίδα που άναψε την πυρκαγιά και αυτή δεν λέει να σβήσει.

Θα έλεγε κανείς, μα αφού εκλέχθηκε Πρόεδρος τι να κάνει; Να μη του δοθεί χρόνος να μας αποδείξει τις ικανότητές του; Θα θυμίσω ότι στη Μεγάλη Βρετανία η Λιζ Τρας, επιτυχημένη σε σειρά Υπουργείων με τελευταίο εκείνο των Εξωτερικών, είχε εκλεγεί Αρχηγός των Τόρις με ποσοστό 54%. Όταν όμως είδε ότι οι επιλογές και αποφάσεις της δεν γίνονταν αποδεκτές, Υπουργούς να παραιτούνται και το κόμμα να καταρρέει, σε 45 μέρες παραιτήθηκε. Εδώ δηλαδή τι άλλο να περιμένουμε για να δούμε αν ο κ. Κασσελάκης θα αναστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα τον αποτελειώσει; Όπως λέει και το τραγούδι «η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία». Κάποιοι πήραμε τις αποφάσεις μας και πιστεύω πως ορθά πράξαμε.

Ποιος είναι ο ρεαλιστικός στόχος της Νέας Αριστεράς στο πολιτικό σκηνικό;

Είναι πλέον πασιφανές. Η ηγεμονία Μητσοτάκη της παντοδύναμης Ν.Δ. έγινε επικίνδυνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κασσελάκης απογοήτευσαν. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη δεν «τραβάει». Το Κ.Κ.Ε. δεν θέλει και δεν μπορεί. Η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι. Η Νέα Αριστερά είναι τέκνο της ανάγκης. Και μπορεί και θέλει.

Η Νέα Αριστερά ήρθε να αντιστοιχηθεί και να εκφράσει ένα μεγάλο κομμάτι της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς, της προοδευτικής Κεντροαριστεράς και της κοινωνίας, που αγωνιά για την πορεία του τόπου μας και τα ουσιαστικά προβλήματα του λαού. Ήρθε ως η Αριστερά της Ελπίδας, αλλά και της Ευθύνης. Ως Αριστερά της Πολιτικής και όχι της ΜΕΤΑπολιτικής και της ΜΕΤΑδημοκρατίας. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο. Στην πολιτική που γίνεται στη Βουλή, αλλά και στον δρόμο, στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια. Όχι μόνο με σέλφι και τικ τοκ.

Στόχος μας είναι η συγκρότηση ενός προοδευτικού κόμματος χρήσιμου για την κοινωνία και τη χώρα. Στόχος μας είναι η επιτυχία μας στις επικείμενες Ευρωεκλογές με την εκλογή ικανών και άξιων Ευρωβουλευτών. Η συμβολή στην ανασύνθεση της ευρύτερης προοδευτικής Κεντροαριστεράς για μια αξιόπιστη εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξουσίας.

Η Νέα Αριστερά είναι αυτό που λέει και το όνομά της. Η ηγετική ομάδα είναι νέοι, μορφωμένοι και έμπειροι, σοβαροί και αξιοπρεπείς. Με όραμα και ελπίδα. Δεν πρόκειται για ένα άλλο αρχηγικό κόμμα, αλλά για ένα άλλο νέο κόμμα. Και καλούμε όλους τους αριστερούς, κεντροαριστερούς και προοδευτικούς πολίτες να προσέλθουν από τώρα για να το συνδιαμορφώσουμε.

Μετά τον Συνασπισμό και τη Δημοκρατική Αριστερά, ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να ενταχθείτε πλέον στη Νέα Αριστερά;

Όλοι μας στην πορεία του βίου μας κάποιες στιγμές νοιώθουμε ένα «κλικ». Μια εσωτερική παρόρμηση, στην οποία και δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αντισταθούμε. Το ένιωσα όταν αποφάσισα να αναλάβω την ευθύνη για τον ΣΥΝ και για 5 χρόνια ήμουν Γραμματέας της ΝΕ Δράμας. Το ένιωσα όταν αποφάσισα να παραιτηθώ, γιατί δεν θα μπορούσα να συνεχίσω μαζί του σε πολιτικές που διαφωνούσα. Το ένοιωσα όταν αποφάσισα να ενταχθώ στη ΔΗΜΑΡ, στην οποία και ήμουν Γραμματέας στη Δράμα για 10 χρόνια. Το ένιωσα όταν δήλωσα πως εγώ δεν μπορώ να συμπορευτώ ξανά με τον ΣΥΡΙΖΑ και από το 2019 ήμουν ανένταχτος.

Μετά από 5 χρόνια «πολιτικής αγρανάπαυσης» άκουσα και πάλι το προσκλητήριο. Ένιωσα ότι ήρθε η ώρα και πάλι «να αποφασίσω με ποιους θα πάω και ποιους θα αφήσω». Και καλώ συμπολίτες μας, που θα νιώσουν αυτό το κλικ, να συστρατευτούν μαζί μας. Γιατί δεν μας πρέπει η αποστράτευση, η απογοήτευση, ο καναπές.

Πιστεύω πως έχουμε να προσφέρουμε πολλά. Πιστεύω πως ο καθένας μας από το μετερίζι του οφείλει να προσφέρει ότι μπορεί στην κοινωνία και τη χώρα. Και προσωπικά αυτό κάνω σε όλη μου τη ζωή, δίχως να διεκδικήσω ποτέ θέσεις, αξιώματα και απολαβές. Αυτό θα κάνω και τώρα.

Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη.